Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKE ŠKOLE PROVODE PRIJAMNI ZA UPIS

Donosimo detalje oko upisa u srednje škole. Ovo mora znati svaki učenik i svaki roditelj

Škola
Pixabay
06.02.2024.
u 14:12

Ove godine očekuje se više upisnih mjesta, a škole do kraja ožujka trebaju objaviti uvjete upisa

Iako učenici osmih razreda osnovnih škola diljem zemlje imaju još dosta vremena do početka upisa u željene srednje škole i otvaranja sustava u kojem mogu rangirati šest željenih škola, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pokrenute su prve aktivnosti za razdoblje koje slijedi, a koje je iznimno bitno svim osmašima.

Tako se može očekivati da će za ovogodišnju generaciju učenika biti otvoreno više upisnih mjesta nego što je to bilo lani budući da ove školske godine osme razrede završava oko 41.000 učenika, odnosno njih 865 više nego što ih se u srednje škole upisivalo lani. Tako učenici i njihovi roditelji mogu računati na to da će u srednjim školama Hrvatske za upis biti osigurano 49.000 upisnih mjesta u otprilike 2200 razrednih odjela.

"Sve srednje škole obaviještene su da od 26. veljače do 8. ožujka u sustav moraju unijeti strukturu razrednih odjela i planirani broj slobodnih mjesta za upis. Odluka o upisu učenika u prvi razred srednje škole bit će donesena u drugoj polovini svibnja, a objava konačnih rezultata upisa učenika bit će kao i prošle godine, 10. srpnja u 12 sati", poručili su iz Ministarstva obrazovanja. 

VEZANI ČLANCI: 

Iako srednje škole koje će upisivati učenike imaju rok do 31. ožujka obznaniti provode li posebnu provjeru znanja i to iz predmeta hrvatskog, matematike, stranog jezika te nekih drugih predmeta koje definira škola, a na temelju koje učenik može ostvariti najviše deset dodatnih bodova za upis, već sada je poznato da će dodatne provjere znanja za upis provoditi zagrebačka XV. gimnazija, I. gimnazija i Gimnazija Tituša Brezovačkog.

"Ovakve provjere omogućavaju i onim učenicima koji nemaju najviši mogući broj bodova da manjak bodova nadoknade kroz bodove na prijamnom ispitu i tako ostvare bolji plasman na ljestvici poretka", poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Dodatne bodove za upis u srednju školu učenici mogu ostvariti i na osnovu rezultata postignutih na natjecanjima znanja i na sportskim natjecanjima, a zajednički element vrednovanja za upis u sve srednjoškolske programe čine prosjeci zaključenih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja.

Za upise u strukovne programe u trajanju od tri godine vrednuju se i zaključene ocjene u posljednja dva razreda iz hrvatskog, matematike i prvog stranog jezika, dok za upis u gimnazijske programe i strukovne programe u trajanju od četiri godine uz spomenute predmete vrednuju se i zaključene ocjene iz triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja, a koje propisuju škole.

VIDEO: Pitali smo građane kako nastaju chemtrailsi

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije