Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna tribina

'Osmaši iz cijele Hrvatske učit će o vukovarskoj bitci'

Predrag Matic
Sanjin Strukić/Pixsell
23.04.2013.
u 22:11

U sklopu projekta Ministarstvo branitelja osmislilo je obvezni dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda iz Hrvatske Vukovaru i Memorijalnom centru

U nazočnosti ministra branitelja u Vladi RH Predraga Matića danas je u Vukovaru održana javna tribina povodom osnivanja Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar koji bi i službeno trebala biti predstavljena 3. svibnja kada Vukovarci obilježavaju Dan grada.

- Temeljna funkcija ove institucije bit će učiti djecu istini, povijesnoj istini o Domovinskom ratu. Ministarstvo branitelja projektom Memorijalnog centra ima namjeru čuvati prošlost, odnosno sjećanje na Domovinski rat, razvijati sadašnjost i graditi budućnost, još jednom je ponovio Matić pred oko 150 građana koji su se došli dodatno informirati o ovoj ustanovi. Odgovarajući na upit o mogućnosti zapošljavanja djece zatočenih, nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Matić je rekao da u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postoji zakonska odredba o pravu prednosti pri zapošljavanju djece hrvatskih branitelja te da uopće nema potrebe sumnjati da će se ona poštivati i u Memorijalnom centru.

U sklopu projekta Ministarstvo branitelja osmislilo je obvezni dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda iz Hrvatske Vukovaru i Memorijalnom centru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici će učit o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu kao i uopće o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Hrvatske. U sklopu dvodnevnog posjeta osmaši će biti smješteni u vukovarskoj vojarni, a posjetit će i najznačajnije vukovarske lokacije iz Domovinskog rata. Na kraju dvodnevnog posjeta učenicima će biti održano i posljednje predavanje posvećeno miru, toleranciji i suživotu, simboličnog naziva \"Škola mira\".

Kao zadnja etapa dvodnevnog programa predviđen je i posjet učenika ratištu najbližem mjestu njihova stanovanja. Prema predviđanjima Ministarstva branitelja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50 000 osmaša, odnosno 300 učenika dnevno. Osim edukativnog dijela, Ministarstvo je projekt zamislilo kao bitan korak u osnaživanju turizma i gospodarstva na području cijele Vukovarsko-srijemske županije.

- Projekt Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar razvojni je projekt koji će svojim aktivnostima pokrenuti grad Vukovar, ali i cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Prijedlogom Uredbe Ministarstvo namjerava dugoročno razriješiti upravljanje i održavanje objekata koji su izgrađeni na području grada Vukovara u spomen, na sjećanje i u slavu stradalima tijekom Domovinskog rata na području grada Vukovara.

>>Vukovar: I dalje prisutna podijeljenost u školama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije