Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVA NA TERENU

Osmaši će odlaziti u Vukovar i učiti o bitkama i herojima

'18.11.2012., Vukovar - Krizni put - Kolonu sjecanja na Dan sjecanja na zrtvu Vukovara 1991.-2012. predvode pripadnici Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog  rata grada Vukovara i ostali branit
'Goran Stanzl/PIXSELL'
18.02.2013.
u 14:20

Prvoga dana boravka u gradu na Vuki učenici bi učili o vukovarskoj bici, a drugog dana o Domovinskom ratu. Dnevno bi ga posjećivalo oko 300 djece iz cijele Hrvatske, a program bi bio otvoren i za sve druge građane.

Od školske godine 2014./2015. svi učenici osmih razreda osnovnih škola iz Hrvatske dolazit će u Vukovar gdje će učiti o stradanjima Vukovara i Domovinskom ratu uopće. Po zamislima ministra branitelja Predraga Matića posjet Vukovaru trajao bi dva dana te bi se prvoga dana učilo o vukovarskoj bici, a drugoga o Domovinskom ratu uopće. Planira se i da ovaj program postane obvezni dio školske nastave.

Bljesak, Oluja, Maslenica

– Tijekom svog posjeta Vukovaru osnovci bi bili smješteni u vojarni, a obišli bi sva mjesta stradanja u gradu poput Ovčare, Trpinjske ceste, Memorijalnog groblja, Kukuruznog puta, bolnice, Vodotornja… Tu bi iz prve ruke čuli što se sve događalo u Vukovaru i kako su se odvijale borbe. Drugoga dana doznali bi više o Bljesku, Oluji, Maslenici, ali i herojima poput Blage Zadre, Pauka, Gavrana i drugih, rekao je Matić. Na kraju posjeta gradu učenici bi slušali završna predavanja priznatih mirotvoraca iz Hrvatske i svijeta poslije kojih bi odlazili svojim kućama s porukom i željom da se nešto slično nikada ne ponovi. Po programu bi, nakon povratka u svoja mjesta, posjetili i ratište koje je najbliže njihovu mjestu stanovanja. Matić smatra da bi tako učenici dobivali kompletnu sliku o Domovinskom ratu.

Povelje prijateljstva

– Vukovar je imao tu nesreću da preživi rat i bude razoren. Ovo je način da mu razvijanjem ratnog turizma vratimo nešto, a da u isto vrijeme i djeca nešto nauče. Dnevno bi u Vukovar dolazilo 300-tinjak djece iz cijele Hrvatske, a program bi bio otvoren i za sve druge građane. Razmišljamo i da grad sklopi povelje prijateljstva sa svim gradovima u svijetu koji su imali slična iskustva tijekom raznih ratova – istaknuo je Matić. Početku realizacije projekta prethodit će osnivanje javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u čiji bi sastav ušla sva mjesta stradanja u gradu, a koja bi i provodila cijeli program. Ustanova bi trebala biti osnovana u svibnju ove godine, do kraja godine trajalo bi njeno ustrojavanje, a od početka iduće godine krenuo bi eksperimentalni rad.

>>Milanović: Nismo išli u rat protiv ćirilice, nego protiv agresora

Komentara 55

FE
fefellerunt
22:59 18.02.2013.

@adan ako je netko toliko ograničen da ne može shvatiti smisao rečenice zbog kojeg izostavljenog ili premještenog slova , tu nema pomoći , tako te je obdarila priroda, tj geni roditelja. Podrazumjeva se da isti nije u stanju ni shvatitii da to nema veze sa znanjem jezika

OB
-obrisani-
16:10 18.02.2013.

antepakostane (šatro) ... a ti fino pravac Srbija .... pa uživaj među svojom braćom ... a nas ovdje ostavi u mraku Vatikana i trulog Zapada

AD
adan
22:57 18.02.2013.

fefellerunt Daj sredi misli u glavi i pročitaj prije nego što pritisneš enter.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije