Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDA PRAVDE

Oslobođen kapetan Kristo Laptalo!

27.11.2008.
u 12:34

Kapetan Kristo Laptalo, nakon 16 mjeseci pravne bitke, opet je slobodan čovjek! Tako je u četvrtak odlučilo sudsko vijeće na žalbenom sudu u Patrasu u Grčkoj nakon samo 15 minutnog zasjedanja.

‘Uspjeli smo’
– Slobodan je, slobodan je! Uspjeli smo! Napokon! Takva je konačna odluka. Vratili su ga u zatvor samo zbog papira i bit će deportiran pa se nadamo da to biti ćemo za dva-tri dana, eventualno u ponedjeljak. Idemo svi iz Grčke natrag doma – izjavila je kroz smijeh i suze radosnice nakon oslobađajuće presude kći kapetana Krista Laptala Kristina.

Galerija slika: Oslobođen Kristo Laptalo

Slučaj Laptalo: Osuđen bez dokaza krivnje

Grčka tragedija Kriste Laptala

Kapetan dugog pritvora ne jadikuje nad sudbinom

Stranica podrške kapetanu Laptalu

Kako se neslužbeno doznaje u Ministarstvu vanjskih poslova, odvjetnici kapetana s policijom dogovaraju što hitnije deportiranje Krista Laptala iz Grčke zbog nereguliranog boravka u toj zemlji. Prema najbolje scenariju, Laptalo će biti u Dubrovniku za tri do četiri dana. Tako će Laptalo, nakon klasičnog suda na slobodu iz Grčke izaći iz ekstradicijskog pritvora.

Nešto ranije, u sudnici u Patrasu, sudac je na grčkom čitao odluku. A obitelj Laptalo slušala je očiju uprtih u prevoditelja. Dok nije izgovorio da je Laptalo slobodan. Tada se u sudnici smijalo i plakalo od sreće. Kroz slično je prolazila i ekipa Veleposlanstva Hrvatske u Ateni na čelu s Mirjanom Pušić. Novinar HTV-a Hrvoje Hrengek atmosferu u sudnici uspoređuje s onom na nogometnoj utakmici.

Kristina Laptalo: Presretni smo
- Svi smo presretni i bez obzira što smo svi bili uvjereni u njegovu nevinost, nismo baš očekivali kako će se sve ovako rasplesti - izjavila je Kristina Laptalo koja nije znala kada će se njezin otac vratiti u rodni Dubrovnik.


Foto: 24 sata

- On će biti deportiran iz Grčke, znači službeno će ga odvesti doma. Kada će to biti, ne znam, ali najkasnije bi trebalo biti kroz 10 dana. Naši odvjetnici rade sve kako bi on što prije došao kući, a mi ga očekujemo doma početkom tjedna - izjavila je Kristina.

– Nitko nije mogao doći do riječi. A obitelj, oni su bili u stanju koje je teško opisati. Uglavnom, nisu prozborili ni riječi – ispričao je Hrengek, jedini hrvatski novinar u sudnici. Preokret u procesu protiv Laptala dogodio se nakon što je sam tužitelj na žalbenom ročištu, nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe, odlučio odustati od optužnice i predložio oslobađanje kapetana Kriste Laptala, koji je pod optužbom za šverc 52 kilograma kokaina 16 mjeseci ležao u grčkim zatvorima. Nijedan dokaz nije upućivao na njegovu odgovornost, a ni na ponovljenom suđenju nitko od svjedoka nije kazao da je odgovoran za drogu na brodu Coral Sea.

Ključni svjedoci
– Ključno je bilo svjedočenje trojice svjedoka, koji su kazali da Laptalo nije bio odgovoran za odluku u kojoj će se luci određeni dijelovi tereta iskrcati. Na pitanje o tome tko izdaje naredbu za iskrcaj tereta, tko određuje količinu za iskrcaj i luku, svjedoci su odgovorili da to čini kompanija te da kapetan broda na to ne može utjecati – prepričao je tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.


Laptalo slobodan

Po izlasku iz suda u Grčkoj kapetan Kristo Laptalo je za HTV samo kratko izjavio 'Dobro je, prekinuta je nepravda'.


Šuica ponosna na kapetana Laptala

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica u Patrasu je bila i kao svjedokinja karaktera, a nakon oslobađajuće presude nije skrivala oduševljenje. - Najvažnije je da je oslobođen. Svi smo ponosni na našeg kapetana, ponajprije njegova obitelj, jer smo vjerovali u njegovu nevinost. U nevinost našeg kapetana na kraju se uvjerio i tužitelj koji je zatražio oslobađanje koje je potvrdilo petočlano sudsko vijeće i na taj je način završen ovaj dugi dan u Patrasu - rekla je Šuica koja nam je rekla kako su uz nju kao svjedoci obrane svjedočili i stručnjaci za pomorska prava iz Bologne. (ef)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije