Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Oslobođen optužbi jer nije riječ o ratnom zločinu već običnom ubojstvu koje je u zastari

prazna sudnica
Foto: Tino Juric/PIXSELL
29.03.2016.
u 15:20

Vujaklija je oslobođen i optužbi da je zlostavljao, ponižavao i zastrašivao dvojicu hrvatskih civila Matu i Ivicu Grgića

Mitar  Vujaklija  na  zagrebačkom  Županijskom  sudu  u  utorak  je  i  na ponovljenom  suđenju  nepravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civila.  

Prema  optužnici,  Vujaklija, bivši teritorijalac tzv. SAO Krajine teretio  se  za  usmrćivanje Jovana Ljiljaka (84) 1. listopada 1991. u selu Borovac  kod  Novske,  no sud je smatrao da nije riječ o ratnom zločinu nad civilima, već o običnom ubojstvu, za koje je nastupila - zastara.

Vujaklija je oslobođen i optužbi da je zlostavljao, ponižavao i zastrašivao dvojicu hrvatskih civila Matu i Ivicu Grgića. Prvo  ga  se  teretilo da je Ljiljaka ubio samo zato što je pokušao zaštititi Grgiće.  No nakon prvog suđenja, tužiteljstvo je izmijenilo optužnicu pa se Vujaklija  sada teretio da je u Ljiljka, koji je bio na prozoru svoje kuće,
bez  vidljivog  razloga  ispalio  rafal iz automatske puške, te da je potom otrčao u njegovu kuću i ubio ga. 

-  Tijekom   ponovljenog   suđenja  nije  dokazano  da  je  Vujaklija  kao teritorijalac  tzv. SAO Krajine širio strah među civilima. Ubio je Ljiljka, no  Ljiljak  je  mogao  biti i kolateralna žrtva nekog drugog sukoba jer su svjedoci  na  prvom  suđenju  iskazivali da su Liljak i Vujaklija od ranije bili  u  lošim  odnosima  -  kazao je u obrazloženju presude sudac Tomislav Juriša.

Iako  je  nepravomoćno oslobođen optužbi Vujaklija nije na slobodi jer je u međuvremenu završio u Lepoglavi zbog gospodarskog kriminala. Naime, poslije Domovinskog  rata  bio  je  obuhvaćen  abolicijom  te  je  ostao  živjeti u Hrvatskoj.  Bavio  se  poduzetništvom,  no  optužen je za pronevjere, pa je pobjegao  u  Srbiju.  Srbija  ga  je  temeljem  Interpolove tjeralice 2009. izručila  Hrvatskoj zbog gospodarskog kriminala, a tada su pristali i da se Vujakliji u Hrvatskoj sudi i zbog ratnog zločina.  

>>Slovenski komentatori kaznu za Karadžića smatraju preniskom

>>Alavanja oslobođen optužbi za zvjerstva u Borovu Selu. Sudac: “Sve što se zbivalo, posljedica je smišljene akcije JNA”

Komentara 9

RT
ribaric.tomislav
16:21 29.03.2016.

znaci ubijo je e e. i nikom nista zranje nase pravosude .kazna zastarila pa da kad spavate

Avatar imotska115
imotska115
16:20 29.03.2016.

Nigdje na svitu nema zastare u ubojstvu, samo u HR. Dajte molim Vas ukinite taj zakon i onda ce Vam i zrtve oprostit grijehe.

Avatar booombastic
booombastic
16:29 29.03.2016.

kakav je to zakon, kakva zastara? gdje to ima jos? sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije