Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma primarne zdravstvene zaštite

Ordinacije će ići na licitaciju

Milan Kujundžić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
29.08.2017.
u 21:28

Ukidanje koncesija put je prema privatizaciji primarne zdravstvene zaštite, ali konačan prijedlog još nije potpuno definiran.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite konkurirat će svojim ponudama za kvadrat ordinacije koju žele voditi, a minimalna cijena kvadrata na koju će se licitirati nije još definirana kao ni ostali eventualni uvjeti pod kojima će se natjecati. Sigurno je da će u toj utrci imati pravo sudjelovati i domovi zdravlja sa svojim ponudama, a bez sumnje atraktivne će ordinacije u urbanim sredinama, velikim gradovima, s dovoljnim brojem pacijenata, postati skuplje.

 

Borba za ordinaciju

Od takvog se ustroja ordinacija očekuje i da će dio liječnika biti primoran preuzeti prostore u manje razvijenim krajevima u kojima će njihov zakup biti dostupniji i višestruko jeftiniji od onih u gradovima za koje je konkurencija velika. Takva konkurencija trenutačno je rezultirala dijelom liječnika kojima je koncesija ostala nedostupna zbog zakonskog limita od 30 posto, koliko ih je moralo ostati zaposlenicima domova zdravlja. Njezinim najavljenim ukidanjem svi će imati pravo boriti se za ordinaciju u kojoj žele raditi, i to pod kontrolom županijskih ureda za zdravstvo.

– Međusobno će konkurirati u ravnopravnoj utakmici. Na tržištu će biti i domovi zdravlja koji će također moći osnivati ordinacije i natjecati se za njih. Ako hoću bolju lokaciju, onda ću je više i plaćati, a osnovna poruka jest da, kako sam i najavio, oni koji rade više trebaju više i zaraditi. Šaljem ih u zdravu i poštenu utakmicu – komentira nam ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić i podcrtava da je riječ o radnoj verziji zakonskih izmjena.

I sam ministar Kujundžić očekuje reakcije svih zainteresiranih strana tako da će se prijedlog zasigurno još modificirati. Prije svega čeka se stav županija koje su i vlasnici svojih, lokalnih domova zdravlja, premda ministar ponavlja da ovakav model za primarnu nipošto ne znači ukidanje domova zdravlja. Upravo su pojedini tako opisivali ovaj prijedlog reforme primarne što Kujundžić demantira. Prijepor na relaciji domovi zdravlja – koncesionari traje godinama, a apeli za dokidanje koncesijskih limita ponavljaju se jednako toliko dugo. Svojim priopćenjem Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) podržala je ukidanje koncesija i uvođenje ordinacija po uzoru na zapadnoeuropske zemlje.

Na manjkavosti modela koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti upozoravamo proteklih sedam godina pokušavajući objasniti da je riječ o apsurdu jer su koncesije u zdravstvu isto kao da vatrogasac plaća koncesiju jer gasi požare. Plaćali smo godinama danak županijama da bismo skrbili o pacijentima, objašnjavali da postojeći domovi zdravlja s hipertrofiranom administracijom i birokracijom nisu budućnost zdravstva i da ih treba organizirati na jedan sasvim novi način, a svim liječnicima u PZZ-u omogućiti odlazak u privatnike. To, nažalost, dosadašnji ministri i politike nisu razumjeli – poslali su iz KOHOM-a.

Svima jednake obveze

Međutim, iako u ovoj priči jest riječ o privatizaciji primarne zdravstvene zaštite, svi će liječnici imati ugovore s definiranim pravima i obvezama čije će izvršenje kontrolirati županijski uredi za zdravstvo. Tim će ugovorima biti utvrđena obveza smjenskog rada, dežurstva, rada vikendom, koji su također bili čest predmet spora. Hoće li poštivanje ugovora, odnosno u praksi dežurstava i rada vikendom liječnika u primarnoj moći kontrolirati županije, pitanje je na koje pak upozoravaju iz Udruge poslodavaca u zdravstvu navodeći da je dio tih ureda potkapacitiran.

– Ovo je promjena u status koji je bliže privatniku s nizom pitanja na koja se mora odgovoriti; kako će županije kao vlasnici prepustiti prostore u privatne ruke, tko će plaćati održavanje infrastrukture itd. Dio županijskih ureda sigurno nije stručno ekipiran da bi provodio nadzor tih ugovora, a domovi zdravlja to rade već 70 godina. Zdrava tržišna utakmica uvijek je dobra, ali ona mora biti transparentna i svi moraju imati jednake obveze – komentira dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavca u zdravstvu.

Nazivali ovu promjenu privatizacijom ili kakogod, ministar Kujundžić ponavlja da pacijenti moraju imati kontinuitet zdravstvene zaštite, a da će tržišna utakmica rezultirati kvalitetnijim uvjetima njihova liječenja, odnosno uvjeta rada liječnika u primarnoj. Poziva se također na zapadnoeuropske sustave uređenja primarne zdravstvene zaštite kao model koji će ovim zakonskim izmjenama, ako budu po svojem dovršenju izglasane u Saboru, naginjati upravo na te zapadne sustave.  

   

 

Komentara 16

ID
idijot
00:49 30.08.2017.

@ sidhara.... Kad je netko opsjednut Hercegovinom i Hercgovcima... A Kujundža iz Imotskog.. Ali tko će tebi to objasniti, umrijeti ćeš od mržnje ženo Božja..

PI
pinkfreud
23:09 01.09.2017.

Kolega crodoče, ministrov prijedlog donosi dobrobit i liječnicima PZZ i pacijentima. Nije lijepo biti kolegi-jalan. Obiteljski liječnici, primarni pedijatri i ginekolozi dobivaju socijalnu moć zapošljavanja. Oni koji bi novim prijedlogom zakona tu moć izgubili, bune se,to je jasno. Vi nekako nastupate sa strane, čini mi se da ste klinički specijalizant ili specijalist. zašto Vam smeta poboljšanje statusa obiteljskih liječnika, koji bi po novom zakonu, svi koje žele mogli postati privatnici?

DU
Deleted user
21:49 29.08.2017.

Nadam se skorom odlasku ovog dletanta. Špekulira se da bi do kraja rujna trebao odletjeti. Ovo su takve budalaštine da je to za ne povjerovati. Dakle tko da više novaca u sustavu javnog zdravstva dobiva ambulantu???? Govorimo o javnom zdravstvu gospodine ministre. To znači da bi se drastično moglao promijeniti raspored ambulanti i da pacijenti u tren ili moraju ići s jednog kraja grada u drugi jer im liječnik nije izlicitirao svoju ambulantu ili da bi ostao u istoj, preći kod novog koncesionara! Pa tko je tu lud? Hitno vratiti sve u domove zdravlja i izjednačiti način isplate plaća primarcima kako to dobivaju njihove kolege u bolnicama, a to je po koeficijentu. Ovako primarci muljače s glavarinama, kupuju si automobile na leasing, kompjutore iz glavarine, plaćaju si putovanja od novca namijenjenog ambulantama, a u istim nema ampularija, zavoja i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije