Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspisane tjeralice

Optužnice protiv petero glinskih vođa pobune

'SIS...290310..G.LINA ...ULICA STJEPANA I ANTUNA RADIÆA'
Foto: 'TADIJA ODIC'
1/5
13.08.2010.
u 06:55

DORH za ratni zločin protiv civila i vojnih zarobljenika tereti petoricu civilnih i vojnih zapovjednika.

Nakon višegodišnje istrage Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv petorice državljana Republike Srbije za ratne zločine na području Gline.

Dr. Dušan Jović (1942.), Vlado Ćupović (1941.) i Marko Vrcelj (1950.) optuženi su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Mile Paspalj (1954.) tereti se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Josu Kovačevića (1948.) optužnica tereti i za jedno i drugo. Okrivljenom Dušanu Joviću stavlja se na teret da je od rujna 1991. do travnja 1992., na području općine Glina kao predsjednik ratnog predsjedništva toga grada sudjelovao u planiranju napada i naredio napade postrojba Teritorijalne obrane Glina i njima podčinjene milicije "SAO Krajine" na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom.

Okrivljenog Vladu Ćupovića tereti se da je od listopada 1991. do travnja 1992. godine, kao komandant štaba Teritorijalne obrane Glina, naredio nastavak napada na sela između rijeka Gline i Kupe nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom. Tako su teritorijalci Ćupovića i pripadnici 24. pješadijske brigade Glina, kojom je zapovijedao potpukovnik Marko Vrcalj, napali mnoga naselja na području Gline, a posebno na području od Viduševca do Kupe, pri čemu su njima podčinjeni počinili brojne zločine. Svu trojicu tereti se da, iako su znali da njihovi podčinjeni čine zločine, nisu ništa poduzeli da to spriječe. U tim zločinima ubijeno je 185 osoba, a još se 60-ak smatra nestalim.

Uništeno je ili spaljeno 1401 kuća i dvije stambene zgrade, te oštećeno ili razoreno osam crkava i župnih dvorova.

Okrivljenog Milu Paspalja tereti se da je od rujna 1991. do ožujka 1992. godine kao pomoćnik zapovjednika Regionalnog štaba Teritorijalne obrane za Baniju i Kordun za moralno-politički rad, naredio da se ratni zarobljenici u logoru KPD-a Glina podvrgavaju fizičkom i psihičkom mučenju i zlostavljanju, što su osobe iz njegove tjelesne zaštite i čuvari logora i provodili.

Okrivljenog Josu Kovačevića optužuje se da je kao zapovjednik Izviđačko-diverzantske grupe (IDG) naredio upade na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom i likvidaciju zatečenih civila, pa su tako pripadnici njegove postrojbe u listopadu 1991. u Novom Selu Glinskom usmrtili 32 civila, u Marinbrodu tri osobe, u Gorama četiri, te u Jukincu jednu civilnu osobu, a 16. prosinca 1991. u Joševici usmrtili 21 civilnu osobu, a jednu teško ozlijedili. Ujedno, tereti ga se da je kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, te istodobno ovlaštenik za pregovore s predstavnicima Vlade RH o razmjeni zarobljenika, dolazio u KPD Glina, gdje je premlaćivao i zlostavljao ratne zarobljenike.

Okrivljenici nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, pa je protiv njih zatražen pritvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, a tjeralice su izdane tijekom istrage. Istragom je bio obuhvaćen i Stanko Divjakinja, nekadašnji komandant Općinskog štaba Teritorijalne obrane Glina, no na koncu optužnica u ovom slučaju protiv njega nije podignuta, jer je za vrijeme okupacije poginuo na području Banovine prilikom ratnih operacija.

Komentara 4

Avatar BEBEK 2
BEBEK 2
23:46 16.08.2010.

Osobno, nemam nista protiv ove optuznice, i saam sam za to da zlocinci odgovaraju za svoja nedjela, ali, pitam se, kad ce taj DORH vec jednom podignuti optuznicu protiv bivseg Sisackog zupana, Djure Brodarca, pa protiv onog, tadasnjeg policijskog duznosnika Vladimira Milankovica, oni su zarili i palili pocetkom i tokom rata u Sisku, kad je mucki ubijeno zlostavljano i na razne druge nacine maltretirano na stotine Sisackih Srba??

OB
-obrisani-
03:11 18.08.2010.

Sto vise ocekivati od odbjeglog govna BEBEKA nego da svaki ratni zlocin njegove srbadije prokomentira sa \"ali\".

Avatar BEBEK 2
BEBEK 2
14:29 22.08.2010.

tebe je PLANJKA tresnula po toj blentari, ... zar nisam u pravu, ako zivis na Baniji onda znas sta su sve radili Brodarac i Milankovic, ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije