Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zadnji čas na Županijski sud stigla optužnica protiv bivšeg ministra obrane

Optužnica USKOK-a: Rončević počinio štetu velikih razmjera

Berislav Rončević
Mišo Lišanin
28.10.2009.
u 14:44

To je najteži oblik djela zloporabe položaja i ovlasti za koji je predviđena kazna od 1 do 10 godina zatvora; Suđenje će najvjerojatnije početi u siječnju iduće godine

Optužnica protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova tadašnjeg pomoćnika Ive Bačića danas je, na dan kad je istjecao zakonski rok, stigla na Županijski sud u Zagrebu. USKOK tereti Rončevća i Bačića za zloporabu položaja i ovlasti po čl. 337. Kaznenog zakona tako što su državi prouzročili štetu od 10,2 mil. kuna.

Iako je bilo očekivanja da su istražitelji ušli u trag novcu te da bi onda bilo osnova i da se bivšeg ministra tereti za pribavljanje znatne imovinske koristi na ovom poslu, toga u optužnici nema. USKOK tereti Rončevića i pomoćnika za drugi dio odredbe ovog zakona, gdje je za kazneno djelo dovoljno i to što je prouzročena “šteta golemih razmjera”.

To je najteži oblik kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti i predviđena je kazna zatvora od jedne do deset godina.

Rok za odluke
Optužnica s prijedlozima dokaza i svjedoka zauzima 50-ak stranica, a po novom Zakonu o kaznenom postupku, sad sudac istrage odlučuje da li ona udovoljava formalnim uvjetima, zatim okrivljeni Rončević i Bačić na optužnicu u roku od 8 dana mogu dati odgovor. Nakon toga, sudsko optužno vijeće odlučuje ide li postupak na sud ili se vraća na doradu USKOK-u, a treća je mogućnost da sud odluči obustaviti postupak.

Kad okrivljeni nisu u pritvoru, optužno vijeće ima dva mjeseca rok u kojem tu odluku mora donijeti. Tek nakon toga bit će određen sudac koji će voditi postupak pa bi i suđenje moglo početi u razmjerno kratkom roku, možda u prosincu ili, vjerojatnije, u siječnju iduće godine.

Tko će suditi?
Sad je sigurno i da sutkinja Ivana Kršul, koja je osudila aktere afere Maestro, neće voditi postupak u aferi s kamionima, kako su to nagađali mediji. Sutkinja Kršul je u međuvremenu preuzela postupak šestorki, na čelu s bratićima Matanić, optuženoj za ubojstvo Pukanića. Moguće je tako da slučaj Rončević preuzme Željko Horvatović, sudac koji završava pisanje obrazloženja presude Glavašu.

Ključne riječi

Komentara 26

SN
snovak45
15:11 28.10.2009.

Stigla nova zabava za neuke - suđenje Rončeviću - i nov pijesak za njihove oči. Tko zna koliko će prilikom ove \'pomrčine\' biti onih koji su jamili...

DU
Deleted user
15:29 28.10.2009.

Borba protiv kriminal se zahuktava sudci su pristavili kavu i čekaju da se skuha naveči im je problem koju kavu kuhati preveliki izbor ček ide Rončević on ima para za šečer.

MG
mgora
16:58 28.10.2009.

Nema ni pohvali ni pokudi ovo su obicne bljuvotine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije