Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČINI

Optužnica protiv zapovjednika i pripadnika HOS-a za logor Dretelj

HOS
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
09.03.2016.
u 12:06

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Hrstića, Ivana Medića, Miljenka Nogolice i Tonće Rajiča, državljana BiH i Hrvatske

Državno odvjetništvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg zapovjednika logora Dretelj i još trojice pripadnika HOS-a zbog zločina nad Srbima u logoru i na području Čapljine.

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Hrstića, Ivana Medića, Miljenka Nogolice i Tonće Rajiča, državljana BiH i Hrvatske, tereteći ih da su za vrijeme rata u BiH kao zapovjednik i pripadnici HOS-a na području Čapljine zajedno s drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih ozlijeda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice.

Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, utjecali su na progon i iseljavanje Srba s područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo u svoje domove i živi raseljeno diljem BiH, regije i svijeta, reklo je Državno odvjetništvo BiH.

Logor Dretelj kraj Čapljine bio je sabirni logor za bošnjačke zarobljenike od 1993. do 1994. kojim je upravljao HVO, a prije toga je ovu bivšu vojarnu JNA HOS koristio i kao zatvor za srpske ratne zarobljenike.

>> Dvojica pripadnika HVO optuženi za ratne zločine nad Bošnjacima u Stocu

Komentara 13

Avatar kapetan_cokula
kapetan_cokula
20:22 09.03.2016.

Kada će Bih pokrenutu potužniće koje su počinjeni protiv Srba . Inače u BiH je bilo preko 530 logora za Srbe.

VA
Valerica
15:37 09.03.2016.

Dameanu , nije ni tebi lako

GL
Glorfindel
12:22 09.03.2016.

prvo muslimani za Bugojno, krizancevo, uzdol itd itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije