Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAK AFERE JANAF

Optužnica protiv Peteka, Barišića i Grgića postala pravomoćna

Zagreb: Dražen Barišić i Vinko Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf
Zeljko Lukunic/PIXSELL
04.05.2023.
u 10:34

Potvrđena je optužnica protiv Kreše Peteka, Dražena Barišića, Vinka Grgića te još dvije osobe u kraku afere Janaf, odlučilo je vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Optužnica u kraku afere Janaf koju je podigao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) protiv Kreše Peteka, Dražena Barišića, Vinka Grgića te još dvije osobe je potvrđena. Odlučilo je tako optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda i to nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) odbio žalbu obrana, potvrdivši raniju odluku suda da su dokazi koji su prikupljeni zakoniti.

Fran Olujić, branitelj Vinka Grgića, kazao je da je optužnica postala pravomoćna te je dodao da sud smatra kako se sve prigovore koje je obrana imala treba rješavati tijekom sudskog postupka.

"Odluka suda je bila očekivana nakon što je odbijen prijedlog obrana za izdvajanjem nezakonitih dokaza. Što se tiče mog branjenika mi se suđenja ne bojimo jer smo tek sada u situaciji da ravnopravno predlažemo dokaze i branimo svoje teze", kazao je Olujić. Dodao je i kako smatra da suđenje neće početi prije jeseni.

Kada je u svibnju 2022. EPPO podigao optužnicu u kraku afere Janaf, na optuženičkoj klupi bilo je 10 osoba. Među njima  su bila i dva politička kapitalca - Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (bivši SDP). No godinu dana kasnije, na optuženičkoj klupi ostala su petorica optuženika, jer se preostala polovica odlučila na priznanje krivnje i nagodbu s EPPO-om. Među onima koji se na nagodbu nisu odlučili su Barišić i Grgić te Krešo Petek, Siniša Klobučar i Ljubomir Perušić

Ranije su krivnju priznali Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Katarina Gašparac, Mirjana Prodan i Iva Grdić. Svi su uglavnom, temeljem nagodbi s EPPO-om  osuđeni na rad za opće dobro i sporedne novčane kazne. 

Što se tiče Grgića i Barišića, oni su vrijeme pokretanja istrage u rujnu 2020. bili gradonačelnici i saborski zastupnici. Grgić je bio SDP-ov gradonačelnik i saborski zastupnik, a Barišić, je iste funkcije obnašao ispred HDZ-a jer je bio gradonačelnik Velike Gorice. Da bi uopće protiv njih, tada u sklopu afere Janaf, mogao biti pokrenut kazneni progon, prvo im je morao biti skinut imunitet. U međuvremenu, Grgić je istupio iz SDP-a, te je sada nezavisni zastupnik u Saboru, a kao nezavisni išao je i na zadnje lokalne izbore i premoćno pobijedio u prvom krugu,  sumnjama u korupciju usprkos. Barišić je pak i dalje u HDZ-u, no više nije gradonačelnik Velike Gorice, a nedavno se  vratio i u Sabor, aktiviravši ponovo saborski mandat koji je nakon uhićenja stavio u mirovanje.

Njih dvojicu i Peteka, EPPO tereti se za djela aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021.  Riječ je o četiri slučaja koja su povezana s  s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Grgić se tereti da je kao gradonačelnik Nove Gradiške, od Kreše Peteka u dva navrata dogovorio i primio mito od 15.000 eura. Za uzvrat je obećao da će Petekove tvrtke dobio poslove  na  izgradnji reciklažnog dvorišta i izgradnji solarne elektrane.  Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura. Od tog iznosa 562.000 eura bilo je financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a vrijednost drugog projekta bila je 700.000 eura, od čega je 85% bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave dodijeljen Petekovim tvrtkama, a on se tereti da je Grgiću platio dogovoren iznos mita. Takvim postupcima  Kohezijski find EU oštećen je 53.000 eura, a Grad Nova Gradiška  za 32.500 eura. Što se tiče solarne elektrane, odluka da Petekove tvrtke dobiju taj posao nije realizirana, jer su svi uključeni u priču uhićeni.  

Petek je optužen i u dijelu koji se odnosi na Barišića, a u tom djelu radilo se o projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava, te projektu obnove sustava javne rasvjete. Procijenjena vrijednost  prvog projekta bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34 bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je vrijednost drugog projekta bila sedam milijuna eura, a projekt je bio sufinanciran  od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

U svojoj obrani Barišić je opisao što je sve radio kako bi tvrtke Kreše Peteka dobile te poslove. "Činjenice koje su mi stavljene na teret nisu sporne. Doista sam poduzeo radnje koje mi se stavljaju na teret kako bi se Elektrocentru Petek  osigurao privilegirani položaj  u  procesu javne nabave. Naložio sam direktoru VG Vodoopskrbe Tomislavu Jelisavcu da manipulira dokumentacijom u skladu s Petekovim interesima te da  Peteka informira o svemu što poduzimaju Petekovi konkurenti. Bio sam  upoznat  sa svim radnjama koje je Jelisavec poduzeo. Isto tako osobno sam odlučio da se poništi javna nabava oko obnove sustava javne rasvjete u Velikoj Gorici", kazao je Barišić tijekom istrage.

Dok je on tijekom istrage priznao krivnju, Grgić ju je nijekao. No Grgić, Barišić i Petek su jedno  vrijeme bili tajno praćeni i prisluškivani. Tajna pratnja, među ostalim, snimila je Peteka i Grgića kako se za vrijeme lockdowna sastaju po parkinzima, jer se Grgić brinuo da ih netko ne vidi i snimi. Po EPPO-u, tom prigodom mu je Petek dao mito, no on i Petek tvrde da su se taj put našli zbog -  viličara.

"Peteka sam upoznao 15 dana nakon potpisivanja ugovora o reciklažnom dvorištu. Vidjeli smo se u jednom u restoranu, na parkiralištu i na naplatnim kućicama. Našli smo se kako bi popričali o problemu koji je nastao zbog viličara koji je njegova tvrtka namjeravala isporučiti gradu.  Po parkingu i na naplatnim kućicama smo se nalazili zbog epidemije COVID-a jer ja o svemu tome nisam s Petekom htio pričati preko telefona", branio se Grgić.

Zanimljivo je da je viličar kao razlog sastanka u svojoj obrani naveo i Petek, iako u tajno snimljenim razgovorima spominje iznose novca koje Gradiška, što je njegova šifra za Grgića, navodno traži. Petek negira da je dao mito, a Grgić da ga je primio, no EPPO smatra da se to ne poklapa s drugim dokazima, poput obrane Zvonka Marasa koji je priznao djelo, ali i snimkama tajno snimljenih razgovora.

Petek je optužen i u kraku afere  Janaf u kojem je optužnicu podigao USKOK, a o pravomoćnosti te optužnice se treba odlučivati do konca svibnja. Tamo mu je suoptuženik Dragan Kovačević, a protiv obojice USKOK je nedavno  proširio istragu zbog mita, a u tom dijelu, kao mito se spominju i odijela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije