Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandalozno kadroviranje

Optužen da je uništavao prirodu Plitvica, a ušao u upravno vijeće

Foto: Boris Ščitar/Vecernji list
1/3
VL
Autor
Radmila Kovačevć
21.07.2017.
u 19:03

U upravno vijeće imenovan je i bivši ravnatelj koji je dobio otkaz. U Ministarstvu zaštite okoliša nemaju komentara na pitanje što B. Luketića i B. Šutića kvalificira za mjesto u plitvičkom Upravnom vijeću

Donedavni načelnik općine Plitvička jezera Boris Luketić iz HDZ-a, kojeg je na posljednjim izborima pobijedio nezavisni Ante Kovač, odnedavno je član upravnog vijeća Javne ustanove NP Plitvička jezera.

Za sobom, pritom, ima potvrđenu optužnicu za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i staništa, odnosno sedrenih barijera u istom tom Nacionalnom parku! Iznenađenje je i imenovanje još jednog izbornog gubitnika, Branislava Šutića, koji, također kao HDZ-ov kandidat, nije uspio postati načelnikom općine Otočac. Šutić je do dolaska Milanovićeve Vlade bio ravnatelj NP Plitvička jezera, potom je dobio savjetničko mjesto, a na kraju i izvanredni otkaz zbog nedolaska na posao. Šutić je, prema napisima medija, svojevremeno zaradio i prijavu za zloporabu položaja. Teretilo ga se da je, u vrijeme dok je bio ravnatelj NP Plitvička jezera, primao i plaću dekana na gospićkom Veleučilištu.

U upravi Javne ustanove Plitvičkih jezera potvrdili su nam da su Luketić i Šutić od 5. srpnja novi članovi peteročlanog upravnog vijeća, no drugih komentara na neobično “kadroviranje” nemaju. Odgovaraju da je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić na dužnost predsjednika Upravnog vijeća umjesto Saše Radojevića imenovao svog pomoćnika Igora Kreitmeyera, a Luketića i Šutića umjesto razriješenih Slavena Prpića i Aljoše Duplića. U Upravnom vijeću, po želji ministra Ćorića, nastavilo je raditi i dvoje starih članova, Irina Zupan, načelnica Odjela za zaštićena područja u Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu, te Ante Bionda iz NP Plitvička jezera. I iz Ministarstva zaštite okoliša šturo odgovaraju. Nemaju komentara na pitanje što Luketića i Šutića kvalificira za mjesto u plitvičkom upravnom vijeću. Kažu samo da su Luketić i Šutić imenovani na prijedlog lokalne zajednice te da će “ako se donese pravomoćna sudska odluka kojom se utvrđuje kaznena odgovornost člana bilo kojeg upravnog vijeća ili radnog tijela pod ingerencijom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, isti biti bez odgode razriješen”.

Za razliku, Luketić i Šutić imaju što reći. – U vrijeme velikih poplava u Gunji, 2015., i mi smo se suočili s tim problemom. Na terenu je bilo 50-60 vatrogasaca, U naselju Korana rijeka se počela izlijevati, ulaziti u kuće i vatrogasci su razbili branu da spriječe gore posljedice, a ja, koji ondje nisam fizički ni bio, dobio prijavu?! To vam je politika – kaže Boris Luketić. – Kvalificiran sam da sudjelujem u radu upravnog vijeća, malo tko bolje od mene poznaje Plitvice, a, uostalom, bilo je i vrijeme da se u tom tijelu napokon nađe mjesta za domaćeg čovjeka.

Negdašnji ravnatelj NP Plitvica Branislav Šutić kaže da je prijava protiv njega za zloporabu položaja odbačena, te, također, nema dvojbi da je dobar izbor za članstvo u upravnom vijeću. – Sa svojim iskustvom itekako mogu pridonijeti razvoju Plitvica. Četiri godine bio sam ravnatelj, stabilizirao poslovanje... I, zar stvarno mislite da nakon toga ne bih dolazio na posao? Ima li to vama logike? – pita Šutić, aludirajući na činjenicu da sa smjenom vlasti bivši često postanu nepoželjni (mandat ravnatelja stavio je na raspolaganje u lipnju 2012. tadašnjoj ministrici Holy, op.a.) – O mom izvanrednom otkazu mogu još samo dodati da razmišljam o pokretanju sudskog postupka za lažno svjedočenje...

Komentara 6

BR
branka1958
20:52 21.07.2017.

Hdz uhljebi i strucnjaci

DU
Deleted user
01:46 22.07.2017.

ha..ha..ista nesposobna balkanska gamad..tkz..livi..desni ili medjunozni..sve triba potamaniti..

Avatar pytta
pytta
01:47 22.07.2017.

....mislim.....kaj reć.....???.....sve se vidi....sve se zna ,al niko ne reagirA....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije