Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA VLADE NA OPTUŽBE

'Opet se reciklira nebulozna teza da je Plenković utjecao na ostavku šefice USKOK-a. To je netočno'

Na konferenciji za medije DORH se osvrnuo na najnovije skandale
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
25.04.2023.
u 12:29

Ističu da "za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca", vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i Uskoka

Vlada je kao neutemeljene i netočne odbacila tvrdnje tjednika Nacional koji je u utorak objavio da "pravi razlog naprasne smjene" ravnateljice Uskoka nije zataškana prometna nesreća "nego transkript prepiske dostavljen Uredu europskog tužitelja koji stavlja premijera u srce korupcijskog skandala".

"Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je vlada smijenila ili utjecala na razrješenje Vanje Marušić s mjesta ravnateljice Uskoka. Spomenuta teza u potpunosti je neutemeljena i netočna", odgovorili su Hini iz Banskih dvora.

Podsjećaju da ravnatelja Uskoka imenuje glavni državni odvjetnik uz prethodno mišljenje ministra pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva (DORH). Dodaju i da je Vanja Marušić prvi put imenovana za ravnateljicu Uskoka u studenome 2018. u mandatu Dražena Jelenića i ponovno 2022. u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek, oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.

"Razrješenje kao i razlozi za razrješenje ravnateljice Uskoka u nadležnosti su glavne državne odvjetnice. Radi se o internoj stvari DORH-a na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s njom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz osobnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obnašanja dužnosti ravnateljice Uskoka. Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvješću koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je glavna državna odvjetnica upoznala i predsjednika Vlade na sastanku 20. travnja", navode iz Vlade.

'Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i Uskoka'

Ističu da "za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca", Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i Uskoka u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta. Nacional je u utorak objavio da je afera s vozačem Vanje Marušić koja je prošloga tjedna dovela do njezine naprasne smjene plasirana u javnost iz osvete što je kao šefica Uskoka dopustila da njezin zamjenik, tužitelj Vjekoslav Tolnaj, Uredu europskog tužitelja u Zagrebu dostavi prepisku s WhatsAppa iz mobitela Josipe Rimac u kojoj se spominje AP, nakon čega je on iz Uskoka prešao izravno u Ured europskog tužitelja, gdje danas radi.

Državno odvjetništvo prošlog je tjedna objavilo da je Zlata Hrvoj-Šipek za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Uskoka ovlastila Željku Mostečak, nakon što je sada već bivša ravnateljica Vanja Marušić uputila zahtjev za prestanak rada u Uskoku. Iako su u DORH-u naveli da se Marušić povlači iz osobnih razloga, mediji su izvijestili da iza njezine ostavke stoji prometna nesreća koju je skrivio njezin vozač sa službenim automobilom kojim se koristio u privatne svrhe. U DORH-u su kasnije potvrdili da se nesreća dogodila krajem ožujka 2022. godine u jutarnjim satima.  

>> VIDEO Vanja Marušić dala ostavku na mjesto šefice USKOK-a

Komentara 6

Avatar bucalo
bucalo
14:08 25.04.2023.

Nas pokojni Ciro se nije obaziro na povike Ciro p.....p.pokoj mu dusi.sto se sad neki brane ako su nevini??

LL
lijepa_li si
12:49 25.04.2023.

ako su tvrdnje nacionala netočne i neutemeljene zašto se zbog uznemiravanja i prenošenja lažnih vijesti ne sankcioniraju odgovorni?

DU
Deleted user
14:36 25.04.2023.

To smo sve znali i prije nego je Nacional izišao s objavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije