Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh zagrebačkih liječnika

Operacijom mozga bez reza spasili život rodilji!

Kršinić
Foto: Boris Ščitar
1/3
01.03.2014.
u 16:15

Pukla aneurizma - Nakon poroda carskim rezom, do mozga su došli kroz arteriju na nozi

– Brineš se o djeci, provodiš vrijeme s njima, ali svi živimo nekako ubrzano. Sad kao da sam postala svjesnija koliko je sve to veliko i divno. Ma, nema tih riječi kojima sad mogu nešto lijepo reći i nisam toliko verbalno jaka da bih mogla opisati sve te osjećaje – priča nam Ana Kršinić Dobovičnik, kojoj je dva tjedna prije termina poroda puknula aneurizma mozga.

Liječnici u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice uspješno su obavili porod carskim rezom i operaciju mozga kojom su spasili život toj 39-godišnjoj majki troje djece. Najveća trauma, ali na kraju i sreća, mladog bračnog para započela je 13. listopada prošle godine. Datum je to čiju noć Anin suprug Vladimir opisuje do detalja. Da se nešto čudno događa s njegovom suprugom, priča, shvatio je zbog njezina teškog disanja. Pokušao ju je probuditi i jedva je uspio.

Endovaskularni način

– Uhvatila me takva panika da se nisam mogao sjetiti broja Hitne, dvoje djece spava... Hitna ju je odvezla u rodilište jer su mislili da nešto nije u redu s trudnoćom. Nalazi su bili u redu pa su napravili CT i odmah vidjeli da se radi o izljevu krvi u mozak. Napravili su carski rez, mene pozvali i sve mi objasnili, pokazali slike i zaključili da je izljev preduboko da bi se operiralo izvana, rezanjem glave – opisuje Vladimir.

Liječnički tim odlučio se za endovaskularni način operacije, što znači da su do mozga pacijentice došli kroz arteriju na nozi.

– Prvo postavimo uvođač, to je jedna plastična cjevčica dugačka 11 centimetara koja nam je put u žilu. Laički, to vam je kao posao vodoinstalatera, gurate žicu kroz žilu i vrtite je prstima tako da se njezin vrh okreće i usmjeravate je tamo gdje želite ići. Uđete kroz žilu unutra i kroz mikrokateter stavljate zavojnice dok ne ispunite rupu – opisao je razumljivo i jednostavno dr. sc. Vladimir Kalousek, radiolog koji je vodio Aninu operaciju. Upravo takvima, jednostavnima ili bolje rečeno pristupačnima, može se opisati cijeli tim neurologije Vinogradske bolnice.

Foto: Boris Ščitar ilustracija

"Vrlo je to kompleksno zbog više stvari"

Tim za koji je bračni par Dobovičnik nebrojeno puta zamolio da im se istakne velika zahvalnost. Njihova stručnost i znanje, ističu, uz Božju pomoć spasila im je živote. O kolikom je riziku riječ nekad najbolje pokazuju brojke prema kojima slučaj preživljavanja takvih situacija iznosi oko 20 posto. Još uz trudnoću, rizik je enorman.

– Vrlo je to kompleksno zbog više stvari; rendgensko snimanje ne dolazi u obzir, vrlo ograničene su mogućnosti i procjenjujemo ih od pacijenta do pacijenta. Nedavno smo ženi u visokom stupnju trudnoće našli veliki tumor u području malog mozga. Također smo je operirali endovaskularno, tumor je bio dobroćudan, ona se porodila i svi su dobro – govori prof. dr. sc. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurologiju, i dodaje pohvale svojim kolegama koji su s takvim zahvatima dio svjetske prakse.

Ana se ničega ne sjeća

Slučaj obitelji Kršinić Dobovičnik također je primjer znanja i suradnje koji vrijedi istaknuti, a profesor Rotim dodaje i da su to situacije u životima liječnika koje ih ispunjavaju. Mamu Anu, nakon dva mjeseca u bolnici, kod kuće su dočekali osmogodišnji Roko, četverogodišnja Dora i malena Maja koja je iz bolnice došla stara tek deset dana.

– Oporavljali smo se iz dana u dan. Ana se ničega ne sjeća i u bolnici se samo smijala. Svi su molili za nju, a meni je pomagala mama, baka Jopica, kako je djeca zovu – s olakšanjem će danas Vladimir neizmjerno zahvalan što je cijela obitelj na okupu.

>>Moja 17-godišnja kći želi ići na korekciju nosa. Je li dovoljno stara za takav zahvat?

Komentara 6

VK
vk52
16:58 01.03.2014.

Take strucnjake treba zadrzati u HR a ne terati u EU.

BI
budimo_iskreni
17:23 01.03.2014.

Rekao bi drug milanović: "sve su to obični zabušanti!" Evo još jednog dokaza koliko je bio u krivu i koliko naši liječnici zaslužuju svaku lipu koju zarade, pa i puno više, za razliku od premijera koji si pumpa plaću, a da ne pokazuje apsolutno nikakve rezultate!

MA
Marino
19:26 01.03.2014.

nažalost je takovih premalo i bit če njih sve manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije