Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Opća skupština UN-a prihvatila rezoluciju o kršenju ljudskih prava u Iranu

22.11.2008.
u 10:15

Odbor Opće skupštine UN-a prihvatio je rezoluciju kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava u Iranu, lakše nego u dosadašnjim slučajevima, što predstavlja uspjeh zapadnih država.

Iranski pokušaj da zaustavi glasovanje o rezoluciji u trećem odboru skupštine poražen je s 81 prema 71 glasom. Sličan pokušaj zaustavljanja rezolucije prošle spriječen je sa samo jednim glasom razlike.

Nakon toga odbor je prihvatio rezoluciju sa 70 glasova prema 51 uz 60 suzdržanih. Rezolucija će Općoj skupštini biti predložena idućeg mjeseca, ali diplomati kažu da će rezultat vjerojatno biti isti te da je ključno glasovanje bilo ono u odboru.

U neobvezujućoj rezoluciji koju je predložila Kanada, a za koju su se zauzele uglavnom zapadne države, izražava se "duboka zabrinutost zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava" u Iranu.

Rezolucija od Irana traži da okonča navodna mučenja i okrutna kažnjavanja zatvorenika, zatvaranja maloljetnika, kamenovanje do smrti, nasilnu represiju nad ženama prosvjednicama, diskriminaciju nad etničkim manjinama i vjerske zajednice Baha'i te ukloni ograničenja slobode religija i vjeroispovjesti.

"Ovo je politički motivirana rezolucija kojoj nedostaje i minimum legitimiteta i primjer je selektivnosti i dvostrukih mjerila", rekao je u izjavi Mohammad Mir Ali Mohammadi iz iranske misije pri UN-u. "Ona sadrži niz krivotvorenih i nepotvrđenih elemenata koji su u proturječju sa stvarnošću stanja ljudskih prava u Iranu", rekao je.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije