Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'tihi ubojica'

Opasnim plinom u šest dana otrovalo se petero Osječana

hitna pomoć
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
14.01.2016.
u 08:00

Opasnim plinom u šest dana otrovalo se petero Osječana

Omamljeni i bez svijesti, 22-godišnja žena i 34-godišnji muškarac pronađeni su u stanu u Osijeku u ponedjeljak oko podneva. Otrovali su se ugljikovim monoksidom, hitno su prevezeni u bolnicu, a tragedija je izbjegnuta za dlaku.

Požar u drvarnicama

“Tihi ubojica” sobom se proširio zbog neispravno izvedenog dimnjaka na plinskom kombi bojleru.

Samo šest dana ranije, u bolnici su završili i 44-godišnja majka, njezina 21-godišnja kći te 14-godišnji sin. Ugljikova monoksida naudisali su se u svom stanu na osječkom Trgu bana Josipa Jelačića, a krivac je, opet, bio neispravni plinski bojler.

Umalo pet izgubljenih života u tjedan dana jasan su alarm građanima da provjeravaju ispravnost plinskih bojlera i peći. Zbog trovanja monoksidom iz kombi bojlera, i 15-godišnja je djevojka iz Osijeka završila u bolnici početkom studenog. Bio je to i jedini slučaj trovanja lani u Osječko-baranjskoj županiji, nakon stravične 2014., kada su dvije osobe preminule, a još ih je petero zatražilo liječničku pomoć. Život je tako izgubio 18-godišnjak u vikend-naselju Suševine kraj Petrijevaca kod Osijeka, uoči Božića pretprošle godine. Nesretni se mladić, pokazao je očevid, nalazio u prostoriji gdje je bio uključen benzinski agregat za struju bez dimovodne cijevi.

Policija i vatrogasci, nadalje, imaju pune ruke posla i zbog požara u dimnjacima ili drvarnicama, kako u osječkom kraju tako i u Požeštini, gdje se nedavno, u Filipovcu, zapalila drvarnica zbog ostavljenog pepela i žari iz peći.

Policija poziva građane na oprez.

Huškali pse na dimnjačare

– Plinska trošila i trošila na tekuća goriva, plamenike i protočne bojlere obvezno treba servisirati, i to kod ovlaštenih stručnih servisera. Time će se povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva – upozorava Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Nužno je, nastavlja, poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, a to je, ističe ponovno, posao za stručnjaka. Savjete dimnjačara treba poslušati – odmah.

– Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice. Provjerite je li dimnjak oštećen i je li uopće izveden građevinski ispravno te ima li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka gorivog materijala – poručuje Premec.

Pepeo se ne smije sipati u vreće ili kante koje mogu gorjeti. Električne grijalice i žarulje moraju biti dovoljno udaljene od zapaljivih materijala. Dimnjačari se, pak, godinama već žale kako im mnogi građani ne otvaraju vrata, uvjereni da im oni “samo žele uzeti novce za ništa”. Huškali su na njih pse, pa i zamahivali letvama.

>> Muškarac i žena nađeni u nesvijesti, otrovali se plinom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije