Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKA VLADA PRED RASPADOM?

Opasan udarac 'Zelnih' Kurzu: Traže 'besprijekorniju' osobu za kancelara

Brdo kod Kranja: Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana
Foto: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL
1/3
08.10.2021.
u 16:54

Šef Kluba “narodnjaka” u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta August Wöginger je danas rekao onima koji se vesele padu aktualne austrijske vlade, da će se “ona održati još dugo, unatoč trenutačnoj mega političkoj krizi”

Austrijski “Zeleni”, koji su u vladajućoj koaliciji s Narodnom strankom (ÖVP) okrenuli su u petak i definitivno leđa saveznom kancelaru i čelniku “narodnjaka” Sebastianu Kurzu odlučivši se na potragu za “besprijekornijom” osobom za kancelarsku dužnost, nego što je to prema njihovom mišljenju Kurz, nakon što njega i još devetero osoba Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju sumnjiči za korupciju i pronevjeru.

Opasan udarac Zelenih na čelu s potkancelarom Wernerom Koglerom, zadan austrijskom kancelaru u nevolji, mnogi Austrijanci nisu očekivali jer su se Kogler i Kurz vrlo dobro slagali i nadopunjavali. Šef Zelenih i predsjednica Kluba zastupnika Zelenih u austrijskom parlamentu Sigrid Maurer su danas jasno i glasno rekli da “više ne žele vladati sa Sebastianom Kurzom kao saveznim kancelarom”. “Posve je jasno da netko takav nije više prikladan za obnašanje kancelarske dužnosti”, istaknula je Maurer.

Situacija je donekle apsurdna, jer Zeleni, koji su se prvi put nakon “povijesnog” uspjeha i  odabira Kurzovih “narodnjaka” našli u austrijskoj saveznoj vladi, u ozbiljnoj su nevolji zbog svojih birača s kojima su godinama borili protiv “etabliranih” državnih i društvenih struktura, posebno ako su se ogriješile o opće društveno pravne norme.

Mediji pišu kako su se Zeleni morali odlučiti između “kuge i kolere” i dodaju kako nastavak  “političkog braka” s “narodnjacima”, dolazi u obzira isključivo s drugim kancelarom ili kancelarkom.

Neki od medija već su kao Kurzovu nasljednicu spomenuli austrijsku ministricu za Europu i ustav, 40-godišnju pravnicu Karoline Edtstadler, koja je to odmah opovrgla poručivši kako se pod svaku cijenu pokušava “unijeti razdor” među “narodnjake”, a što zlonamjernicima neće uspjeti. 

Šef Kluba “narodnjaka” u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta August Wöginger je danas rekao onima koji se vesele padu aktualne austrijske vlade, da će se “ona održati još dugo, unatoč trenutačnoj mega političkoj krizi”.

Ono što je također posve jasno nakon jučerašnjeg razgovora Kurza s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom je da Kurz i dalje namjerava ostati kancelar i nastaviti vladati u koaliciji s Zelenima. Istakao je kako je “nevin” i ne može mu se pripisivati i konstruirati krivica, tako dugo dok ne završi istraga pravosudnih organa i utvrde se stvarne činjenice.

Kurz je poručio kako princip da je netko nedužan tako dugo dok mu se ne dokaže suprotno, koji je “glavni stup” austrijskog Ustava, mora vrijediti i za njega.

Kako su cijelo stranačko predsjedništvom Narodne stranke, te svi mandatari u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta, kao i članovi Saveznog vijeća i zastupnici ÖVP-a u Europskom parlamentu jednoglasno podržali politički put svog čelnika Sebastiana Kurza i  Nove Narodne stranke, proučili su svom koalicijskome partneru “da je nastavak koalicije s Zelenima moguć samo ako je na čelu vlade Kurz”.

Prema iznesenom, nema sumnje da su “tirkizno-zelenoj” koaliciji u takvim okolnostima, ako ne već odbrojeni dani, onda u svakom slučaju radikalno sužen manevarski prostor. Danas je u Beču inače savjetodavno- pregovarački dan. Na jednoj strani austrijski predsjednik Van der Bellen je nastavio jučer započete razgovore s čelnicima svih političkih stranaka zastupljenih u saveznom parlamentu. Danas su na gredu bili predsjednica liberalnih Neosa Beate Meinl Reisinger i čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Herbert Kickl. Meinl Reisinger traži Kurzovu ostavku i tvrdi kako se sada mora “krenuti od nule”. Kickl, koji je istog mišljenja i koji ne podnosi Kurza jer ga je u prošloj vladi maknuo s mjesta ministra unutarnjih poslova zbog korupcijske afere “Ibiza”,  uoči je sastanka održao Pressicu na kojoj je rekao kako je Kurzova ostavka “nezaobilazna”.

“Više se ne radi da se Kurza mora maknuti, njega zapravo više ni nema”, ustvrdio je zadovoljno šef krajnjih desničara, najavivši iskazivanje nepovjerenja FPÖ-a sadašnjem austrijskom kancelaru i “Kurzovom sustavu”, na izvanrednom zasjedanju Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, koje će se održati sljedeći utorak u Beču.

Na drugoj strani danas je savjetodavno-pregovarački dan bio i za predsjedništvo Zelenih. Oni su o nastaloj situaciji razgovarali sa svim šefovima stranačkih klubova zastupljenih u austrijskom parlamentu. Očito najplodonosniji razgovor Zelenih, kako izvještavaju mediji, bio je sa socijaldemokratima (SPÖ). Posebno s čelnicom Pamelom Rendi Wagner i potkancelarom Koglerom, koji su prema medijskim saznanjima razgovarali “dubinski i s puno povjerenja”.

Toliko, da već neki od portala pišu o čelnici oporbenog SPÖ-a kao mogućoj budućoj kancelarki. Naime, svi mediji danas pišu kako su se socijaldemokrati (SPÖ) udružili s liberalima Neosa i krajnje desnim “slobodnjacima” (FPÖ), što je za austrijsku političku scenu pravo svjetsko čudo, jer su desetljećima striktno odbijali svaki oblik koalicijske s krajnjim desničarima, predložili formiranje višestranačke vlade. Točnije, kako navodi austrijska televizija ORF “koncentracione vlade”, koja se obično uvodi u posebnim situacijama i izvanrednom stanju.

Socijaldemokrati ističu da ne žele koaliciju nego radni sporazum, na čijim bi se osnovama formirala nova austrijska vlada. Tako bi nekako kod svojih birača opravdali vladanje s krajnje desnim “slobodnjacima”. Barem se tako nadaju.

Ukoliko Zeleni sruše sadašnju Kurzovu konzervativno-zelenu vladu, što će se znati drugi tjedan, postoji nekoliko opcija za sastav nove vlade. Prva među njima je da se tri oporbene stranke predvođene socijaldemokratima udruže s Zelenima. Druga je manjinska vlada Zelenih, socijaldemokrata, liberala Neosa i krajnje desnog FPÖ-a. Još jedna od mogućnosti, koja je isprobana 2019. godine u austrijskoj političkoj praksi je da predsjednik države Alexander Van der Bellen imenuje vladu eksperata odnosno tehnokratsku vladu do sljedećih parlamentarnih izbora.

Posljednja opcija je raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Ali to je opcija koja najmanje odgovara oporbi i Zelenima, jer je, tako tvrde dobri poznavatelji austrijskih (ne)pralika, velika vjerojatnost da bi Kurz i njegovi “narodnjaci” ponovno dobili izbore i trijumfirali. Zato su trenutačno na austrijskoj političkoj sceni međustranačke strateške igre i taktiziranje u punom zamahu.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Predsjedništvo SDP-a izbacilo Bernardića i još šestero zastupnika

 

Komentara 2

DU
Deleted user
17:40 08.10.2021.

Kurz napokon odKurzio!

VI
vidum
17:23 08.10.2021.

Kurz u kurzu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije