Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krav maga

Onesposobite napadača s nožem koji vas vreba u garaži ili u autu

'21.09.2011., Zagreb - Krav Maga je sistem samoobrane, koji obucava samoobranu, borilacke i borbene vjestine. Instruktori Krava maga prezentiraju obrane od napada u autumobilu. Situacija gdje napadac
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/8
23.09.2011.
u 14:00

Šestero instruktora demonstrirat će tehnike samoobrane pri napadu u osobnom vozilu.

Došao je niotkud i na brzinu je navukao crnu masku te uperio pištolj u čovjeka koji je sjedio u automobilu. Ovaj se na trenutak preplašio, ali ipak se sabrao i iznenadnim pokretom napadaču uspio uzeti pištolj.

No, nije znao da ovaj već vadi nož koji mu je cijelo vrijeme bio u džepu. Prolaznici su začuđeno i s neizvjesnošću promatrali cijelu situaciju. A zatim su napadač i čovjek iz automobila prasnuli u gromoglasan smijeh. Tek tada nikome više ništa nije bilo jasno.

Demonstrirali zahvate

No bilo je nama jer upravo smo odgledali trening tehnika samoobrane i borbe koji su izveli instruktori Krav Mage, a ne neki razbojnici.

– Dobro da nitko nije pozvao policiju – šalili su se.

Demonstracijama brze obrane, izvan i unutar automobila, uveli su nas u prvi Road rage seminar samoobrane koji će se održati u subotu i tijekom kojega će demonstrirati tehnike i taktike samoobrane u realnim uvjetima gradskog prometa.

Upravo je učestala pojava nasilja na hrvatskim cestama natjerala instruktore ove obrambene vještine, nastale u Izraelu, na ideju da organiziraju prvi Road rage seminar u Hrvatskoj.

– Već smo organizirali seminar u autobusu i noćnom klubu, a sada ćemo pokazati kako reagirati za napada u automobilu i pokraj njega – objašnjava Hrvoje Krep iz Krav Mage i nastavlja:

– Zamislite da sjedite u automobilu u dugoj koloni i netko živčan počne lupati po staklu. Ne možete ni naprijed ni natrag, već se nekako morate suočiti s problemom. Što učiniti u takvoj i sličnim situacijama pokazat ćemo u subotu od 11 do 14 sati pred Arena centrom – kaže i pritom poziva sve zainteresirane da dođu na Lanište pogledati šest instruktora sa 30 polaznika na djelu.

Instruktori će pokazati kako se "spasiti" iz svakodnevnih situacija koje lako mogu poći po zlu, poput napada pri ulasku u automobil u podzemnoj garaži, pokušaja pljačke na parkiralištu i obranu od pokušaja otmice ako se zateknete u tuđem vozilu za autostopiranja. Bit će tu i napada golorukih napadača te napadi hladnim i vatrenim oružjem.

Upravo je oprema nezaobilazan dio treninga, a u nju spadaju štitnici za zube, grappling rukavice (sa slobodnim prstima), gumeni pištolj, nož, palica, maska za lice..

Luksuzni automobili

Posebnu atrakciju u subotu činit će osam luksuznih automobila, poput Maseratija, koji će poslužiti za razne scenarije.

– Interes građana za ovu metodu samoobrane sve je veći i treninzi su puni ljudi, bez obzira na dobnu granicu i kondiciju. Ima čak i umirovljenika – kaže Krep i dodaje da ovakvim demonstracijama "uživo" žele pokazati kako ova borilačka i vještina zaštite nije samo dvoranski sport, a privlačnost treninga leži upravo u tome što se tehnike prilagođuju stvarnosti pa se ponekad odvijaju vani, po noći, u tijesnim prostorima, sjedeći ili ležeći na zemlji. Također je namijenjen svima koji žele naučiti vježbe za razvoj brze reakcije, obranu od različitih zahvata, udarce nogama i rukama, kao i borbu "jedan na jedan". Na tečaj samoobrane dolazi i mnogo djevojaka te su upravo one te koje imaju najviše koristi od treninga Krav Mage.

Djevojke se uče prepoznavanju signala opasnosti te izbjegavanju i obrani od najčešćih napada tipičnih za nasilje nad ženama. Tečaj za djevojke u Zagrebu je besplatan. Događaj u subotu posebno je namijenjen profesionalnim vozačima, autostoperima te osobama kojima je automobil najčešće prijevozno sredstvo, kao i svima koji žele steći osnovno poznavanje tehnika samoobrane.

– Dobili smo puno prijava za vikend i tome smo se jako razveselili – dodao je Hrvoje Krep za kraj.

Komentara 34

OB
-obrisani-
14:56 23.09.2011.

hahaha... krava maga... zahebi ti to... ako ti neko dođe s nožem pod vrat, napravi sve što traži od tebe i moli boga da je dobre volje...

DU
Deleted user
17:46 23.09.2011.

Kako će netko sitnije građe savladati nekog poput ovog na slici.

Avatar sultan46
sultan46
01:29 24.09.2011.

Nemam niti Garazu A ni Auto,,jesam li ja onda siguran gospodo Novinari ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije