Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO MORA

Onečišćeno more kod Ližnjana u Istri: Nepovoljni vremenski uvjeti stvaraju probleme

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
1/4
13.11.2022.
u 20:05

Službenici pulske Kapetanije odmah po dojavi izvršili su terenski nadzor, kojim su ustanovili površinsko onečišćenje mora i morskog okoliša ugljikovodicima (trenutno nepoznatog tipa) na poziciji između Rta Uljeva i južnog dijela uvale Kuje, na području Ližnjana.

Lučka kapetanija Pula izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o površinskom onečišćenju mora i morskog okoliša ugljikovodicima, kod Ližnjana, navodi resorno ministarstvo.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Dojava o onečišćenju u LK Pula zaprimljena je jutros, 13. studenoga u 08.26 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka, o čemu je pulska Kapetanija izvijestila sve nadležne službe resornog Ministarstva.

Službenici pulske Kapetanije odmah po dojavi izvršili su terenski nadzor, kojim su ustanovili površinsko onečišćenje mora i morskog okoliša ugljikovodicima (trenutno nepoznatog tipa) na poziciji između Rta Uljeva i južnog dijela uvale Kuje, na području Ližnjana.

Nakon dovršenog terenskog nadzora iz LK Pula o događaju su obavješteni članovi Županijskog operativnog centra Istarske županije (ŽOC)

Trenutni vremenski uvjeti na području onečišćenja izuzetno su nepovoljni (vjetar jačine oko 30 čvorova, i valovi visine oko 1 metar), stoga će aktivnosti na uklanjanu onečišćenja započeti po smirivanju nevremena.

Lučka kapetanija Pula u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša provodi očevidne i istražne radnje, s ciljem utvrđivanja uzroka onečišćenja i točne količine izlivenog polutanta", navodi se u priopćenju.

Komentara 1

CR
crocro
20:25 13.11.2022.

Mašala! Majko mila, samo je to trebalo. To je to čega se moramo plašiti i preventivno činiti baš sve da se takve scene u Hrvatskoj ne vide. Sve smo karte bacili na turizam. Jesmo li toga svjesni? A jesmo li svjesni da paralelno moramo na isti nivo dovesti i poljoprivredu i industrijsku proizvodnju i izvoz. Ako nam neka havarija uništi sezonu, to neće biti samo jedna sezona, a kakve ćemo onda rezultate na kraju godine zbrojiti. Zato ubrzano moramo ponovo izgraditi prijeratnu poznatu industrijsku proizvodnju i poljoprivredu, jer te grane još nisu niti do koljena turizmu. A trebaju i moraju biti na istom nivou.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije