Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Omejec: Korak nas je dijelio od provalije kad se u zadnji tren odustalo od ustavne reforme

naslovnica
Foto: VL
23.01.2015.
u 00:01

Proteklih dana politika, mediji i javnost iščekuju odgovore iz Ustavnog suda koji u drugom mandatu vodi Jasna Omejec, po ocjeni struke, najbolja od svih čelnika te institucije

Ustavni sud je zbog odluka o suspenziji Obiteljskog zakona te o ustavnoj tužbi Branimira Glavaša izazvao burne i oprečne reakcije. U taj četvrti kutak vlasti mnoge su oči uprte i u iščekivanju odluka o ustavnosti referenduma o monetizaciji i outsourcingu, o valutnoj klauzuli, pa i o rezultatima izbora... Proteklih dana politika, mediji i javnost iščekuju odgovore iz Ustavnog suda koji u drugom mandatu vodi Jasna Omejec, po ocjeni struke, najbolja od svih čelnika te institucije.

Kao rijetko tko na našoj političkoj sceni zna slušati, ali i postići da se nju i Ustavni sud sluša. Pri tomu se služi snagom argumenata dokazujući da je društvene konflikte moguće rješavati drukčije od dominantnih metoda. Stručne kvalitete prepoznate su joj i izvan Hrvatske. Međunarodni je pravni ekspert i EU, Vijeća Europe i OESS-a, članica savjetodavnog odbora Enciklopedije komparativnog ustavnog prava Max Planck instituta u Heidelbergu i članica najužeg biroa Venecijanske komisije koja okuplja više od 60 država. Velike intervjue daje rijetko.

Je li tražena ocjena ustavnosti predsjedničkih izbora i znači li šutnja da za Ustavni sud nema dvojbi?

Do sada nismo primili nijedan zahtjev koji bi bio dopušten. Inače, Ustavni sud je još prije 20 godina utvrdio pravilo za izračunavanje pobjednika u drugom krugu većinskih izbora. Ono je svima dostupno. (...)

Prije dvije godine održali ste zapaženo predavanje o opasnosti “orbanizacije” našeg pravnog sustava. Slažete li se da nas je samo korak dijelio od te provalije kad se u zadnji tren odustalo od ustavne reforme i tzv. konstitucionalizacije zakona što je i sadašnji predsjednik kritizirao?

Slažem se. Ustav ne smije sadržavati zakonska rješenja. Od toga treba bježati kao “vrag od tamjana”, kako bi rekao naš narod.

>>Cijeli intervju čitajte u današnjem Večernjem listu

Foto: VLm

Komentara 55

CO
col3na
22:46 22.01.2015.

Regionski pianist bi sve napravio samo da dobije jos jedan mandat pa i prckao svako malo po Ustavu.Za sto godina bit ce upamcen jedino kao najlosiji predsjednik i kao jedini koji nije osvojio i drugi mandat.Nek se kandidira u RSu tamo je ionako iz izabran za osobu godine.

DU
Deleted user
21:43 22.01.2015.

da nema Ustavnog, država bi funkcionirala kao hajdučija

GU
gustirna
09:53 23.01.2015.

Idemo pogoditi da li je i ova gospodja bila clan koljacke komunisticke partije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije