Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINAC U SPLITU

'Ne traži se doktor fizike pa sam osmislio čišćenje bazena bez kemikalija'

24.03.2016., Split - Fizicar dr. Oleg Lysenko koji je zbog politckih razloga morao sa suprugom pobjeci iz Ukrajine i zatraziti azil, zahvaljujuci vizi za Hrvatsku koju je imao, nastanio se u Splitu.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/7
08.04.2016.
u 09:45

Oleg Lysenko, doktor fizike, industrijalac i izumitelj, iz Gorolovke u Ukrajini doselio se u Split ,dobio politički azil i počeo novi život

Ukrajinac Oleg Lysenko, 54-godišnji doktor fizike, izumitelj, vlasnik tvrtke “Reahim” koja je zapošljavala 30-ak ljudi, već godinu i pol dana, kao politički azilant, sa suprugom Jelenom živi u Splitu. Pobunjenici su zauzeli njegovu tvornicu u gradu Gorolovka, držali su ga u zatočeništvu, a nakon bijega, sa suprugom je utočište pronašao u Hrvatskoj.

– Prije svega, želim iskreno zahvaliti Vladi RH za politički azil koji su mi pružili, kao i za materijalnu pomoć na putu moje integracije u normalan život. Tako je valjda htjela sudbina. Tek sad dok upoznajemo povijest Hrvatske supruga i ja razumijemo koliko su slične naše zemlje. Hrvatska je po našem mišljenju zemlja iz bajke – kaže Lysenko koji je kao zaljubljenik u jedrenje i prije više puta s obitelji bio u Hrvatskoj.

Kalvarija njegove obitelji započela je kada su pobunjenici zauzeli njegovu tvornicu i tražili da za njih izrađuje eksploziv, što je odbio pa su ga zatvorili u njegovu vlastitom laboratoriju.

– Skinuo sam rešetke s prozora i jedne noći, dok su stražari gledali TV, pobjegao. Bio je policijski sat, pješačio sam 7 kilometara do svoje kuće. Zajedno sa suprugom, sjeli smo u auto i pobjegli kod mlađe kćeri u Odesu. Prijatelj mi je javio da je krenula potjera za mnom. Pisao sam premijeru i predsjedniku, rekao da mi je tvornica okupirana, a život ugrožen i pitao što ću dalje. Odgovor nisam dobio, jedino od policije koja mi je napisala da su podignuli optužnicu protiv terorista. Nikakvu zaštitu nisam dobio i odlučili smo pobjeći – kaže Lysenko.

Iz hobija u posao

Za Hrvatsku je imao turističku vizu, vrijedila je još par dana jer je tog ljeta bio na jedrenju, pa je tako Lijepa Naša postala njegova obećana zemlja. On i supruga autom su putovali tri dana preko Moldavije, Rumunjske, Srbije, Crne Gore i BiH, granicu su prošli kod Metkovića, a zaustavili su se u Splitu. Od Hrvatske su tražili politički azil i dobili ga.

– Početak izbjeglištva bio je tako težak. Svježe uspomene o Ukrajini, o rodnom gradu Gorlovka, gdje sam se rodio i odrastao, gdje su ostali moji dragi prijatelji, gdje sam stvarao svoj biznis, izgradio dom i odgojio djecu, gdje me svi znaju i poštuju, bile su bolne. Supruga je bila očajna, prvih je dana neprestano plakala. Iz Ukrajine su dolazile loše vijesti. Teroristi su mi ubili prijatelja, direktora moje tvornice. Ovdje u nepoznatoj sredini trebao sam smoći snage da se koncentriram i pronađem svoje mjesto u novom životu – kaže Lysenko koji sa suprugom živi u unajmljenom stanu u Splitu, uče hrvatski jezik i redovito se javljaju na Zavod za zapošljavanje.

– Nitko ne traži doktora fizike, a da bi supruga mogla tražiti posao, mora prvo dobro govoriti hrvatski jer je njezin posao da predaje u školi – žali se Lysenko.

Ali, oduvijek je optimist i kaže kako zna da se u životu treba baviti onim za što si predodređen. On ne miruje. Zahvaljujući znanju iz fizike, kemije, hidrodinamike, elektronike i računalstva došao je na genijalnu ideju kako bez klora i bilo kakvih kemikalija održavati čistoću vode u bazenima i akvarijima, što bi vlasnicima znatno olakšalo njihovo održavanje i pružilo znatno veću zdravstvenu sigurnost korisnicima. Ujedno, osmislio je uređaj koji prati stanje s čistoćom vode i podatke šalje korisniku.

– Od početka mi se posrećilo, upoznao sam ovdje krasne ljude, koji su mi pružili moralnu potporu. Zahvaljujući njima rodila se ideja “pametnog bazena”. Jednom sam pomagao prijatelju oko opremanja bazena, onda sam promislio kako bi bilo pametno uz najnovija dostignuća znanosti i tehnike održavati prirodnu svježinu vode bez kemikalija. Zadao sam sebi cilj, to svakako izraditi! Prvo je to bio hobi, a nakon 1,5 godina rada prerastao je u posao, koji me cijelog zaokupirao – govori Lysenko koji je u unajmljenom stanu napravio laboratorij, proučavao, izvodio pokuse i došao do izuma za koji tvrdi da bi hrvatskom turizmu mogao dati sasvim novu kvalitetu jer bismo se jedini mogli hvaliti čistim bazenima bez uporabe kemikalija.

– Za početak sam istražio postojeće metode pročišćavanja bazenske vode, proučio norme i parametre bistre vode u bazenima. Na internetu sam pratio diskusije na forumima, gdje vlasnici bazena i akvarija govore o poteškoćama u radu i održavanju bazena. Analizirao sam uređaje za pročišćavanje vode proizvedene u najboljim svjetskim tvrtkama i onda sam se prisjetio tvrdnje da je novost u stvari davno zaboravljena povijest! A to staro, koje sam primijenio kao novo, jest metoda za obogaćenje vode ionima srebra! – otkriva nam Lysenko.

Kaže kako su najstarije bilješke o liječenju srebrom datirane 2500. godine prije naše ere. Egipatski vojnici na ranu zadobivenu u bitkama stavljali su srebrene pločice, a u svemirskim letjelicama koristi se isključivo srebrna voda.

– Srebro u ionskom obliku djeluje baktericidno, antivirusno, antigljivično, također postaje efikasnim dezinfekcijskim sredstvom za patogene mikroorganizme koji mogu biti uzrokom mnogih infekcija.

Pročišćavač su gustirne

Najzanimljivije je to što voda s dopuštenom koncentracijom srebra ubija patogenu floru, a apsolutno je neškodljiva za vlastitu dobru floru organizma. Osim toga, ioni bakra najdjelotvornije su sredstvo u borbi protiv alga, što isključuje potrebu za korištenjem algicida u bazenima – otkriva nam Lysenko koji je napravio uređaj koji automatski održavao optimalnu koncentraciju iona srebra, upravlja procesom filtracije i mjeri osnovne parametre kvalitete vode, kao što su prozirnost, PH, redox, koncentracija iona srebra i bakra.

– Uređaju sam dao ime “Smart-Ion”. Smart, osim što na engleskom znači pametno, i kratica je od engleskog self monitoring, analysis and reporting technology, odnosno tehnologija samokontrole, analize i izvještavanja, a ion, to su ioni srebra i bakra – kaže Lysenko i dodaje kako nije potrebno ni isticati što znači prirodna čistoća vode bez kemikalija u bazenima koji su danas turistički hit, potpuna ekološka sigurnost vode za okoliš, ozdravljujući i ljekoviti efekt za kupače, niska cijena eksploatacije bazena i lakoća servisa.

– Uvjeren sam da ću patentirati svoj pronalazak i krenuti u proizvodnju. Već sam dva puta počinjao od nule, vjerujem da ću uspjeti i u Hrvatskoj – pun je optimizma Lysenko koji s istraživanjima nije stao.

– Planovi za budućnost su lansirati server za prihvaćanje informacija sa svih radnih postavki Smart-Iona, da bi svaki klijent vlasnik bazena s udaljenosti putem interneta mogao upravljati pročišćivačem vode u svom bazenu. Tako bi pokazatelji kvalitete bazenske vode bili prikazani na ekranu mobilnog telefona u realnom vremenu. Osim toga, u planu mi je izrada pročišćivača pitke vode za gustirne i bunare kojih je jako puno na otocima. Za one koje zanima ova tehnologija, neka se jave – poziva Lysenko. Možda pronađe i partnera s kojim bi krenuo u biznis s pametnim bazenima.

>> Papa moli za mir u Ukrajini i za sve narode koji najviše žeđaju za pomirenjem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije