Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a

Oleg Butković poručio: Nije bilo govora o smjenama, još uvijek se utvrđuju sve okolnosti

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
13.07.2023.
u 20:47

Rekao je i da se radi o složenoj i kompleksnoj temi i sustavu te da nije bilo nikakve namjere da se bilo kome što pogoduje

HDZ-ov potpredsjednik Oleg Butković izjavio je u četvrtak da na sjednici stranačkog Predsjedništva nije bilo govora o smjenama i političkoj odgovornosti bilo kojeg aktera, zbog nastanka viškova plina kojeg se prodavalo ispod tržišne cijene, jer se situacija još analizira. 

Još uvijek se utvrđuju sve okolnosti, vidjet ćemo zaključke saborskog odbora za gospodarstvo, rekao je Butković novinarima nakon sjednice, dodavši da je riječ o jako složenoj i kompleksnoj temi i sustavu. Naglasio je kako nije bilo nikakve namjere da se bilo kome što pogoduje te da je Vlada, nakon što se 30. lipnja doznalo za taj slučaj na prvoj idućoj sjednici donijela uredbu kojom je ukinuta obveza HEP-u da preuzima plin od INA-e. 

VEZANI ČLANCI:

Upitan zašto utvrđivanje okolnosti traje već dva tjedna, Butković je rekao da će se odluka donijeti. Postoje složena i sveobuhvatna izvješća i treba određeno vrijeme za upoznavanje sa sustavom i njegovim funkcioniranjem, objasnio je. Butković kaže da se šteta vrti oko 10 milijuna eura, ali ne zna točno koliko. Iako je šteta nastala, gledano u cjelini, dodao je efekt sigurno nije negativan jer je HEP, nakon donošenja uredbe kupovao plin po puno nižoj cijeni od tržišne, od rujna prošle godine.

- Ne želim ništa sakriti ni omalovažiti i ne možemo gledati samo 15-ak dana u lipnju, nego u cjelini - ustvrdio je Butković. Smatra da će nečija odgovornost sigurno biti utvrđena te da slučaj ne može završiti na način da nitko nije kriv. Vezano uz nastavak štrajka pravosudnih djelatnika, podsjetio je da je Vlada donijela odluku da im se štrajk više ne plaća te istaknuo da je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u najboljoj vjeri ponudio da plaće, uz povećanje za sve djelatnike u državnim i javnim službama, od 1. siječnja dodatno povećaju.

Pozvao je još jednom na razgovor i ocijenio da odbijanje Vladine "dobre ponude" nije dobro. Upitan koji su daljnji koraci  s obzirom na nastavak štrajka pravosudnih djelatnika, Butković je rekao da će se vidjeti kako će se stvari dalje razvijati, no očekuje početkom tjedna nastavak razgovora i pronalazak rješenja. Dodao je da je ranije došlo do sporazuma s reprezentativnim sindikatima.

Upozorio je da zahtjevi kojima se traži nešto više mogu poremetiti cijeli lanac i sve one koji su ustrajno radili na dogovoru. "Stvari treba gledati šire, a ne samo pravosudne djelatnike za koje smatramo da imaju niža primanja i Vlada je sa sindikatima i išla u dogovor da bi se povećale i njima. Primili su regres i plaću, iako su u štrajku već gotovo 40 dana", rekao je Butković.

VIDEO Drele Filipoviću na sjednici Odbora za gospodarstvo: 'P**** jedna'

 

Komentara 11

BA
BartolomejIV
22:39 13.07.2023.

Zahvaljujući Plenkoviću i HDZ-u imamo stabilnu državu sa svjetlom budućnošću, prebrodili smo sve krize, nitko se nije smrzavao. Sa usranom oporbom, slučajnim štetočinama imali bismo "piši kući propalo"

Avatar Bruno
Bruno
11:16 14.07.2023.

Sve je legalno.

PO
poluprovokator
21:50 13.07.2023.

Kriminal buja kad si štićen stranačkom iskaznicom. Zgodno je i kad sam sebi krojiš zakone i pravilnike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije