Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA BORDER:

'Ne mogu više ovako! Sve priznajem, osjećam se kriva i to jako!'

putovnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.01.2014.
u 18:50

Počelo je suđenje grupi koja se tereti da je kriminalcima prodala 68 hrvatskih putovnica

– Ne mogu više ovako. Više od godinu dana živim pod užasnim stresom. Priznajem sve što mi se optužnicom stavlja na teret. Osjećam se kriva i to jako – kazala je Radojka Cvetković, jedna od optuženih u akciji Border, na početku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu.

Bio je to pomalo neobičan početak suđenja njoj te Zvonku Šenduloviću i još  trojici okrivljenika koji se terete da su od 2006. do 2010. čak 68 krivotvorenih hrvatskih putovnica prodali pripadnicima kriminalnog miljea.

Tereti ih se da su tako zaradili najmanje 680.000 eura, a među “korisnicima” takvih putovnica, prema optužnici, bili su Sretko Kalinić Zver, jedan od egzekutora zemunskog klana Darko Šarić i odbjegli crnogorski narkobos Luka Đurović...

Nakon priznanja R. Cvetković, postupak protiv nje razdvojen je te će vjerojatno uslijediti nagodba s tužiteljstvom. Što se tiče Šendulovića, on je zanijekao da je bio organizator grupe koje se bavila preprodajem krivotvorenih hrvatskih  putovnica, a krivnju su zanijekali  i ostali optuženici Marijan Dominiković, Bruno Margetić i Zoran Rudnički. U odsutnosti se sudi Darku Gojiću, državljaninu Srbije, dok je još ranije uvjetno osuđena Marinka Tupaja koja je također priznala krivnju.

Prema optužnici Šendulović se tereti da je organizirao mrežu suradnika u Hrvatskoj, Srbiji i BiH te da je s pripadnicima kriminalističkog miljea dogovarao izradu lažnih isprava. Tereti ga se da je osobno preuzimao fotografije pripadnika kriminalističkog miljea, a njemu su plaćali pola dogovorenog iznosa. Nadalje, Marijan Dominiković, djelatnik hrvatskog konzulata u Tuzli, tereti se da je od Brune Margaretića i Zorana Rudničkoga, dvojice policajaca iz Osijeka, tražio provjere osoba koje nemaju putovnicu kao i druge povjerljive podatke iz informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova RH. Kada bi dobio tražene podatke, uglavnom o osobama srpske nacionalnosti koje su svojedobno živjele u Hrvatskoj, krivotvorio je njihova imena na punomoćima za podizanje rodnih listova, domovnica ili pak za odjave prebivališta. Sve te lažne dokumente predavao je Šenduloviću. Šendulović je, prema optužnici, uspio kriminalcima nabaviti i lažne osobne iskaznice uz pomoć kojih su uspjeli ishoditi putovnice u konzularnim uredima.

U svom uvodnom govoru tužiteljstvo je navelo da ima čvrste dokaze da su optuženici počinili to za što ih se tereti te da će to tijekom postupka i dokazati. Obrana okrivljenika smatra da relevantnih dokaza nema. Branitelji Šendulovića i Dominikovića naveli su da njih dvojica nisu morali prepoznati krivotvorene dokumente jer ih nisu prepoznali ni drugi, a branitelji Rudničkog i Margetića tvrde da oni iz informacijskog sustava MUP-a nisu vadili povjerljive podatke, već su samo obavljali uobičajene provjere kao i ostali njihovi kolege.

>> Akcija "Border": Šefa dilera putovnica u Čardaku zovu Kerum

>> Hrvatske putovnice za 10.000 eura prodavali kriminalcima

Komentara 12

Avatar imotska115
imotska115
18:56 27.01.2014.

Evo to su ti pravi domoljubi Srbi koji unistavaju sve sto je Hrvatsko.

Avatar godfather
godfather
19:47 27.01.2014.

svima po 20 g. robije bez obzira na kajanje....takvima se putovnice ne izdaju...!

RO
Radojko_Opancanin
19:21 27.01.2014.

lako im priznati kada ionako znaju da ce proci sa smijesnim kaznama jer su srbi zasticeni kao licki medvjed u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije