Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HPK:

Okolišni ciljevi EU previsoki, Hrvatska ih ne može pratiti

polje
Damir Spehar/PIXSELL
20.05.2020.
u 11:55

Prema planu Strategije predviđeno je da čak 25 posto EU poljoprivrede bude u ekološkoj proizvodnji

EU bi danas trebala donijeti dvije strategije - „Od polja do stola“ i „Bioraznolikosti“, koje su dio Zelenog sporazuma, no prijedlog manjeg proračuna te sve veći zahtjevi Europske komisije zabrinjavaju poljoprivrednike diljem Europe, priopćili su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

- Prema planu Strategije predviđeno je da čak 25 posto EU poljoprivrede bude u ekološkoj proizvodnji. Razmišlja se i o 50 posto manjoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja, korištenju do 20 posto manje gnojiva, 50 posto manje antibiotika, a predviđeni su i veliki planovi pošumljavanja s ciljem održavanja biološke raznolikosti čime se ostavlja mali prostor da poljoprivreda EU održi svoju razinu proizvodnje, konkurentnosti i razmjeran dohodak s kojim će se moći nastaviti važan investicijski ciklus, te opstanak ruralnih područja EU - kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović, ističući kako Hrvatska, za razliku od drugih EU zemalja već sada ispunjava brojne ekološke standarde koji se stavljaju pred EU poljoprivredu.

- Možemo sa sigurnošću reći kako je čist okoliš (više od 50% Natura područja), i to što smo GMO free zemlja, kao i što imamo diversificirana gospodarstva naša velika prednost i sve ono što EU želi postići. Međutim, pretjeran jeftin uvoz, slaba potrošačka snaga, stavljanje poljoprivrede u negativan kontekst doveli su nas do pada proizvodnje u gotovo svim sektorima - naglašava Jakopović.

U zadnjih pet godina RH bilježi pad poljoprivredne proizvodnje od 26 posto. Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u razdoblju od ulaska u EU pala je za oko 5 milijardi kuna (2012. – 20,91 milijardi kuna, a 2018. – 16,45 milijardi kuna). Negativna vanjsko-trgovinska bilanca iznosi 37% (2012. imali smo deficit od 731 milijuna eura, a 2018. čak 1,4 milijardi eura).

Posebice se negativna bilanca osjeti u sektoru stočarstva (žive životinje, mlijeko, meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, i jaja). Osim negativne bilance u stočarstvu, prema zadnjim podacima iz Eurostata vidljivo je kako su najviše pogođeni osjetljivi sektori poput govedarstva. U padu je broj goveda 8,2%, te broj krava 9,3%.

- Ukratko, poljoprivreda RH, u kumulativnom iskazu, smanjila je ukupno ostvareni BDP. Sve je to rezultiralo agresivnom depopulacijom ruralnih područja od 10 posto. Iz tog razloga apeliramo kako je tijekom izrada strategija izuzetno važno uzeti u obzir dosadašnji doprinos okolišu, ali i potrebu za razvojem kako ne bismo nastavili s agresivnim trendom depopulacije iz ruralnih područja - kazao je Jakopović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije