Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUHANCI NE ŽIVE NA MARSU

Oko 1800 proizvođača duhana u Podravini i Slavoniji s nestrpljenjem čeka državne potpore

11.11.2008.
u 13:16

VIROVITICA - Iako je do završetka ovogodišnjeg otkupa duhana u Podravini i Slavoniji preostalo još svega nekoliko dana vrijedni "duhanci" još uvijek ne znaju koliko će novca dobiti za svoj proizvod. Da nije bilo elementarnih nepogoda proizvođači bi ove godine imali jednu od uspješnijih berba. Zbog posljedica tuče, koja je ljetos nekoliko puta poharala polja, ubrat će se gotovo tisuću tona manje, a poljoprivrednici će ostati bez dvadesetak milijuna kuna očekivanog prihoda.

Pritisnuti teškoćama predstavnici Udruge proizvođača duhana "Krupan list" u Virovitici traže povećanje otkupne cijene duhana za 2,56 kuna po kilogramu.

Upitan opstanak proizvodnje vrijedne 200 milijuna kuna
- Dogovor još nismo postigli pa je neizvjesno hoće li proizvođači dobiti dodatnih 7 milijuna kuna. "Hrvatski duhani" dali su nam potporu od 50 lipa po kilogramu, od države očekujemo 1,5 kuna potpore i od tvorničara 65 lipa po kilogramu duhana. Ili ćemo se dogovoriti o toj visini potpora ili će proizvođači tražiti pokretanje Programa izlaska iz duhanske proizvodnje jer se više ne možemo nositi s prijetećim dubiozama - kaže predsjednik udruge Željko Aragović.

Od ukupno 1800 obitelji koje se u Hrvatskoj bave duhanskom proizvodnjom većina je na području Virovitičko-podravske županije. Vrijednost duhanske proizvodnje kreće se oko 200 milijuna kuna godišnje pa seljački proizvođači traže "čistu računicu".

Županija podržava duhansku proizvodnju
- Duhan je naša strateška proizvodnja i u interesu nam je, ne samo opstanak, nego i daljnji razvoj proizvodnje duhana. Zato ćemo nadležnom ministarstvu uputiti političku potporu kako bi se dogovori oko otkupnih cijena i potpora duhana što prije priveli kraju i na korist "duhanaca", izjavio je jučer župan Tomislav Tolušić.

U Hrvatskim duhanima u Virovitici ove godine očekuju otkup od oko 8800 tona duhana, tvrde da su i proteklih godina proizvođačima za osušeni duhan, u pojedinim godinama, plaćali i do 30 posto veću cijenu od one na svjetskom tržištu, te da je takvom poslovnom politikom očuvana proizvodnja duhana u Hrvatskoj. Unatoč porastu ulaznih troškova prerađivači smatraju da i u duhanskoj proizvodnji ima prostora za racionalizaciju i bolje poslovanje.

Hrvatski duhani odriješili 'kesu', što čeka država?
- S predstavnicima udruge "Krupan list" i ministarstva dogovorili smo isplatu potpore u ukupnom iznosu od oko 10 milijuna kuna i to ćemo učiniti. Zbog tuče smo ostali bez oko tisuću tona duhana za što očekujemo naknadu, ali će prava šteta biti daleko veća. Naši kooperanti, duhanski poljoprivrednici u Podravini i Slavoniji postižu primjerne rezultate u proizvodnji duhana, ali oni ne žive na Marsu nego na području općine, grada ili županije koji im u tome poslu trebaju dati potporu, kaže Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije