Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na standard

Ogulin i Ozalj poskupjeli vodu, uskoro će Karlovac i Duga Resa

'24.03.2011. karlovac - Radnici Vodovoda i kanalizacije pustali vodu u Radicevoj ulici. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
06.04.2011.
u 09:33

Socijalno ugroženi korisnici po zakonu će plaćati manje i kubik vode i fiksni paušal

Novi Zakon o vodama te uredba o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i uredba o ekonomičnom poslovanju isporučitelja vodnih usluga, koje je Vlada donijela prije pola godine, 9. travnja stupa na snagu.

Novi izračun cijena

 Do tada sve tvrtke koje isporučuju pitku vodu cjenik svojih usluga moraju prilagoditi propisanoj metodologiji izračuna cijene vode. Zbog toga će gotovo svim stanovnicima županije računi za vodu u travnju biti veći. Ozaljčani će od prvog travnja kao novinu u svojim ‘komunalnim’ računima pronaći i fiksnu stavku vezanu uz odvodnju i pročišćavanje voda. To će povećati cijene jer će za domaćinstvo taj dio iznositi četiri, a za gospodarstvo osam kuna. U ostatku računa neće biti značajnijih promjena, pa će kubik pitke vode plaćati po staroj cijeni.

Odluke gradonačelnika

– Cijenu vode u osnovi nismo mijenjali, a računi će ostati potpuno isti za sve gospodarske subjekte na području koje Komunalno Ozalj opskrbljuje pitkom vodom. Novost za građanstvo jest u segmentu fiksnog dijela vezanog uz vodoopskrbu. Taj dio prije je iznosio 7,58, dok će ubuduće biti 14,24 kune – rekao je Zlatko Gojmerac, direktor Komunalnog Ozalj.

U ogulinskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija krajem ožujka donijeli su odluku koja regulira cijenu vode. Po njoj će gospodarstvenici Ogulina, Tounja i Josipdola fiksni dio u računima za vodu plaćati 58,65 kuna mjesečno. Ni cijena za građanstvo nije beznačajna jer će taj dio računa plaćati 21 kunu. Ipak, odluka o cijeni vodne usluge ima i socijalnu komponentu. Tako će za socijalno ugrožene osobe fiksni dio cijene vode iznositi 12,60 kuna. Za tu kategoriju građanstva i cijena vode po prostornom metru gotovo je upola manja od redovne. Karlovčani već nekoliko godina plaćaju paušal u iznosu od 14,19 kuna bez PDV-a, no kako bi cijena bila usklađena sa zakonom, tvrtka Vodovod i kanalizacija još je u siječnju od gradonačelnika tražila odobrenje za poskupljenje vode od 8,48 posto, te 12,30 posto za odvodnju. Navodno bi danas prvi čovjek grada trebao odlučiti o iznosu poskupljenja. I gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić tijekom tjedna odlučit će koliko će biti skuplji računi za vodu za Dugorešane. Oni sada plaćaju kubik vode 5,68 kuna bez PDV-a, a mjesečni paušal 10 kuna.

Komentara 3

TE
tepčin
10:16 06.04.2011.

Nažalost, rijeke su presušile, pa će vodu morati dovesti iz Zagreba, valjda cjevovodom!?

OB
-obrisani-
12:40 06.04.2011.

samo derite ovaj narod vi lopovi u državnim poduzečima nikad vam dosta neće biti sve dok se ne digne roblje svu

KT
Kemo Terapija
13:48 06.04.2011.

samo naprijed! DERRIIIII! . sve sto iscuri kroz suplje cijevi koje ste vi duzni odrzavati, naplatite nama, nema problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije