Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup vrtić i udžbenici

Ogorčena majka gradonačelniku: Bi ste li vi platili vrtić 5000 kuna?

prosvjed,roditelji,Vinkovci
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/13
05.09.2014.
u 13:23

"VK zašto Vinkovci ne vole nas", "Imam knjige, uzela ih mama na 20 rata" samo su neke od poruka koje su nezadovoljni Vinkovčani danas uputili gradonačelniku

Skupina Vinkovčana okupljena oko Facebook stranice "Za Vinkovce srcem" organizirala je u pješačkoj zoni kraj "lampe nasrid Vinkovaca" prosvjed što Grad Vinkovci ne sufinancira svim učenicima kupovinu školskih udžbenika i zbog visokih cijena dječjih vrtića koje si mogu priuštiti manji broj vinkovačkih obitelji.

Prosvjednici, njih 50-tak s djecom, držali su u rukama transparente na kojim je pisalo "VK zašto Vinkovci ne vole nas", "Imam knjige, uzela ih mama na 20 rata", a na jednom majka poručuje gradonačelniku kako trećinu plaće izdvaja za vrtić i pita ga bi li on proporcionalno svojoj plaći, izdvajao 5000 kuna za vrtić.

- Želimo pokrenuti ljude da nam se pridruže jer imamo rješenje za sufinanciranje udžbenika. Još nije kasno da nam Grad iz rebalansa proračuna isplati naknadu, primjerice, po 500 kuna za školske knjige i tako pomognu roditeljima, a knjige bi ostale drugoj djeci za sljedeću godinu. Ja imam dvoje djece i tisuću kuna bi mi bilo kao kuća, a tako i drugim roditeljima. Znam da se za vrtić može novac povući iz fondova EU i zašto to grad ne čini već imamo najskuplje vrtiće - kaže Karmela Kljajić, organizatorica prosvjeda i dodaje da se više roditelja nije odazvalo prosvjedu jer se boja za svoja radna mjesta i da će i, neko šikanirati djecu. Dodaje kako su uputili pismo gradonačelniku i dali mu rok od tjedan dana za odgovor.

- Zašto ministar Molnar tek danas kaže u novinama kako ne trebamo kupovati nove knjige kada je većina već kupila jer u ponedjeljak počinje škola? Ako ova vlada ne zna raditi, neka se makne - vikao je Ivica Novosel. Među prosvjednicima se pojavio i gradonačelnik Mladen Karlić i pokušavao objasniti kako Grad nije mjerodavan za školske knjige već pomaže jednokratnim novčanim pomoćima za razne namjene pa i za školske knjige.

- Tko nam se javio, pomogli smo mu i za kupovinu knjiga i svatko je to mogao učiniti i do sada smo oko 320 obitelji pomogli i za knjige jer smo za sufinanciranje nabavke knjiga za socijalno udružene osigurali 400.000 kuna. Ako je netko odgovoran za ovo, odgovorna je vlada, odnosno bivši ministra Jovanović koji je donio odluku da se ide u kupovinu novih knjiga i tako utrošilo 400 milijuna kuna pošto nije bilo potrebno jer su se još koju godinu mogle koristiti stare knjige. Nama nitko nije najavio pri izradi proračuna da će biti potrebe za sufinanciranjem kupovine knjiga pa nismo to ni planirali - kaže Karlić.

Među prosvjednicima je bio i vođa oporbe u Gradskom vijeću, Damir Rimac iz SDP koji je pokušavao postaviti pitanja Karliću, ali je on odgovarao kako "sada razgovaram s građanima, a ne s esdepeovcima".

Komentara 6

BM
Boris Markovic
14:13 05.09.2014.

Kaj hoceju? Nije ovo vise suga gdje se islo u vrtic bez placanja. Hrvatska je pravna drzava i platiti se mora. 5 tisuca kuna je jos i jeftino.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:35 05.09.2014.

Preporučam mami kojoj je žao plaćati vrtić neka radije ostane kući sa djetetom. Zar tete u vrtiću trebaju raditi bez plaća, na otvorenom i po kiši i snijegu. Odgajajte sami svoju djecu, tako će te osloboditi radna mjesta za sve naše nezaposlene.

SA
samoborka
15:10 05.09.2014.

*bez "ljudima" na prije "ljudi su navikli.."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije