Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON

Odvjetnik oslobođen tek iz petog pokušaja

Zoran Pilipović
Foto: Grgur Žučko/pixsell
13.11.2014.
u 06:50

Sudac Kaleb oslobodio ga je za odavanje tajne jer istraga više nije tajna i ne kažnjava se odavanje tajne u pretkaznenom postupku

U petom ponovljenom suđenju odvjetnik Zoran Pilipović oslobođen je da je odao tajnu jer je 2008. rekao da ne želi u pretkaznenom postupku braniti Roberta Matanića (poslije osuđenog u slučaju Pukanić, nap. a.) jer se nije slagao s njim u tome da iznosi obranu.

Pilipović je trebao biti prvi odvjetnik koji je, odbivši rad za opće dobro, u znak protesta bio spreman ići u zatvor jer su jedino njega osudili da je odao službenu tajnu. No situaciju je spasio Ustavni sud koji mu je ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu zbog povrede prava na pošteno suđenje. Pilipovića je zagrebački sudac Rafael Krešić triput oslobađao optužbe obrazlažući da je riječ o bagatelnom djelu, no Županijski sud ukidao je te presude, a četvrti je put dao predmet sucu Zorislavu Kalebu, koji mu je izrekao tri mjeseca zatvora, koja su se trebala zamijeniti radom za opće dobro.

Tu je presudu Županijski sud potvrdio, no ukinuo ju je Ustavni sud, a sada je Pilipovića sudac Kaleb oslobodio obrazlažući da izmjenama Zakona o kaznenom postupku istraga više nije tajna pa se na njega primjenjuje blaži zakon. Uz to teretilo ga se da je odao tajnu u pretkaznenom postupku, a Zakon o USKOK-u ne predviđa sankcioniranje odavanja tajne u pretkaznenom postupku.

>>Robert Matanić novinara tužio za klevetu, presuda u utorak

>>Robert Matanić u Sisku osuđen na godinu dana zatvora

Komentara 4

DU
Deleted user
11:37 13.11.2014.

3 najgora zla modernog doba: bankari, advokati i farmaceutska industrija

LE
LeonardS
09:17 13.11.2014.

Odvjetnici su "zakonski kriminalci" i država koja ih štiti, sramite se!!!!!!!!!!!

DO
doktorica
12:12 13.11.2014.

hajde,pozatvorite sve Hrvate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije