Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA Jučer se u proširenom sastavu sastao Savjet prijatelja suda

Odvjetnicima se javljaju svjedoci

Odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović
import
15.12.2005.
u 20:40

Savjet prijatelja suda, koji pri Ministarstvu pravosuđa djeluje već dulje od godine dana sa zadatkom da pripremi sve nužno da se obori teza iz haaške optužnice o zločinačkom pothvatu u Oluji, jučer se prvi put sastao u proširenom sastavu, a nazočna je bila i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Prvi put su, naime, bili pozvani svi odvjetnici koji brane Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Uloga odvjetnika
 Razgovarali smo o tome kako koordinirati obrane u smjeru rušenja optužnice  rekao je odvjetnik Marijan Pedišić, jedan iz tima odvjetnika generala Gotovine. U Savjetu su inače profesori prava Željko Horvatić i Davor Krapac, te američki profesor prava Mirjan Damaška, povjesničari Mirko Valentić i Josip Jurčević, pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić.

Na jučerašnji sastanak došli su i Miroslav Šeparović i Goran Mikuličić, koji brane Markača, zatim Čedo Prodanović i Jadranka Sloković čiji je branjenik Ivan Čermak. Iz tima branitelja Gotovine pojavili su se Ante Vukorepa, Marijan Pedišić i Ivo Farčić, dok je Luka Mišetić, zasad vodeći član te ekipe, izostao. Zasad su, ipak, službeni odvjetnici generala Gotovine samo Mišetić i Ivanović, koji su bili i u Haagu. Na pitanje o svojoj ulozi u tom timu, Vukorepa i Pedišić samo kažu: "Dogovorit ćemo se o tome."

Najava iz Haaga
Na najavu iz Haaga da suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču neće početi prije 2007. godine, Vukorepa kaže kako će to zacijelo biti već početkom te godine, dakle za malo više od godinu dana, te da to i nije predug rok.

Naime, neki optuženici čekaju i znatno dulje, i po nekoliko godina, pa je Martić čekao četiri godine. Odvjetnici zasad ne žele otkriti što su sve u međuvremenu pripremili za obranu, kao ni imena svjedoka.
 Javljaju nam se mnogi svjedoci koji žele svjedočiti u korist Gotovine  kaže Vukorepa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije