Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Odvajat ćemo otpad ili plaćati kazne

otpad
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
27.05.2017.
u 17:47

Veličinu spremnika određuju građani sami, cijenu odvoza činit će fiksni i varijabilni dio, a tko bude više reciklirao, imat će manje račune

Od početka sljedeće godine u cijeloj Hrvatskoj bit će obvezno odvojeno prikupljanje otpada. Naime, Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koju je Vlada donijela u četvrtak stupa na snagu 1. studenog ove godine.

Tri spremnika ispred kuće

Nakon toga jedinice lokalne samouprave imaju rok od tri mjeseca da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. To znači da će ispred svake kuće i zgrade biti po tri spremnika – za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad. Spremnici za ostali komunalni otpad će, pak, biti na zelenim otocima. Vlasnici kuća te stanova u zgradama odabrat će volumen spremnika koje žele i broj mjesečnih odvoženja otpada. Cijena odvoza ovisit će o količini otpada, ali u nju će biti ukalkulirani i fiksni troškovi komunalnih tvrtki. Stručnjaci smatraju da bi u priobalnom dijelu Hrvatske omjer fiksnog i varijabilnog dijela u cijeni trebao biti 80 naspram 20 posto dok bi u kontinentalnom dijelu, pogotovo u velikim gradovima taj omjer trebao biti 50:50 posto jer je ondje veliki broj stalnih stanovnika koji redovno prazne spremnike.

Ivan Jurešić, pomoćnik direktora Ponikve Krk, kaže da taj udio fiksnih troškova u cijeni ne smije biti premalen jer bi u slučaju da cijena uglavnom ovisi o količini otpada ljudi onda izbjegavali odlagati otpad u svojim spremnicima pa bi nastajale divlja odlagališta po gradovima ili bi otpad bacali u javne koševe za smeće. U slučaju višestambenih zgrada kriterij za određivanje udjela korisnika u zajedničkim spremnicima, kazali su nam u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, bit će broj članova kućanstva. Pritom se kućni ljubimci ne uzimaju u obzir.

A oni koji ne budu odvajali otpad u za to predviđene spremnike ili budu ostavljali otpad izvan spremnika bit će novčano kažnjeni.

Kontroliranje susjeda

Visinu te kazne odredit će jedinice lokalne samouprave svojim odlukama. Ako se u zgradi ne bude moglo utvrditi tko je kriv za pogrešno odloženi otpad, kaznu će platiti svi stanari. Stoga će se oni morati međusobno kontrolirati ili će kod spremnika biti postavljene kamere. Oni koji budu odvozili otpad u reciklažna dvorišta, za što neće plaćati nikakvu naknadu, bit će i stimulirani jeftinijom cijenom usluge odvoza otpada ispred svojih vrata.

Komentara 19

Avatar possibilis
possibilis
18:44 27.05.2017.

Odvajanje otpada= priprema za recikliranje sekundarnih sirovina= novac. Slicne najave bile su i do sad pa su odvojeni otpad bacali na istu hrpu. Dakle, ako ne pripremim sekundarnu sirovinu rodijaku za zaradu- ja dobijem kaznu. Kakva bahatost! Odvajanje otpada- svakako, ali uz poticaje a ne po d prijetnjom kazne i uzalud. Kakva bahatost.

Avatar Hrvatkatolikdomoljub
Hrvatkatolikdomoljub
18:40 27.05.2017.

Gdje u Eu postoji ovaj model odvoza smeća?

NE
nevjerujženikojalaže
17:52 27.05.2017.

postoji li zakonska osnova ili akt kojom bi odjavio sdp i hdz ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije