Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Invazija na Ukrajinu
Povratak na članak

Odsijecanje Krima bit će prvi korak u napadu na Ukrajinu

Nakon što se snage na Krimu rasprše po dubini, otpor će biti nemoguć

Komentari 41

Avatar Jorge
Jorge
17:52 03.03.2014.

Svi su na gubitku. EU trojka je bila garancija potpisanom sporazumu 21.2., a sad ih čuti nije. Kako se moglo dogoditi da Januković ispuni svoje obaveze, a oporba zanemari svoj dio i još se proglasi vlašću? Otcjepljenje Krima je neminovno,minovno, ali nezaboravite da ja pola Ukrajine glasovalo za Janukovića. Ta Ukrajina nije nestala. Politički reket se nije isplatio niti EU niti oporbi. EU ne zna što bi sad i kakve posljedice donosi pojarivanje vatre na Majdanu, a oporba glumi vlast do prvih izbora.

VL
Avatar superhik74
superhik74
17:45 03.03.2014.

Bilo je krajnje vrijeme da Rusija zaustavi postavljanje marionetskih rezima s ciljem sirenja NATO pakta i okruzivanja Rusije. Kritike s zapada koji je okupirao Irak, Afganistan, bombardirao Libiju, svakodnevno bombardira Pakistan, Jemen i Somaliju, te trenutno okupira Mali i Centralnono Africku Republiku su vise nego smijesne. Ispiranje mozga mozda pomaze ali cinjenice su cinjenice. Pametnim dosta, samo sto je takvih malo.

VL
SJ
Sve je uzalud
17:53 03.03.2014.

.......neće biti nikakve amputacije ako globalizacijski pacovi maknu ruke od Ukrajine.............ako dođe do rata onda potpunu odgovornost snosi Globalizacija....................trula Europa........... i amerika koja se još bavi skrivenim kolonijalizmom.............

VL
GA
gari2
18:00 03.03.2014.

sasvim ocekivano.ne vjerujem da ce zapad ulaziti u rat sa rusijom ,bojali su se srbije a rusija je sasvim dugi nivo.Bilo bi svima najpametnije da se dogovore i ne ulaze u sukob.

VL
ZA
zagabria1
19:16 03.03.2014.

Puno je besmislenih komentara naših istočnih susjeda. Znamo da vi volite Ruse pa čak i kada gaze druge slavene, ali malo dodira sa realnošću ne bi vam škodilo. Pogledajte na Youtube zašto je bacanje pred automobil radi ostvarenja odštete od osiguranja tamo nacionalni sport. Ako vi želite takvo idealno društvo imate našu dozvolu. Votka je jeftina

VL
Avatar MiIion
MiIion
17:45 03.03.2014.

Ukrainu nitko nece napasti, ali bi ju mogla napast traca ravolucija u samom Kievu. Nema novaca, stize MMF, bit ce gore, smo Ukrainci jos neznaju sta je to MMF, pricekajmo.

VL
MA
matador007
17:54 03.03.2014.

Nisam vojni ni bilo kakav drugi analitačar,pa molim da me prosvijetle oni koji znaju bolje.Kako je to invazija,a kad Amer dođe u Irak,to je zaštita strateških interesa i sloboda.Da li to znači da su u ovom poretku Ameri Jupiter,a Rusi vol,pa što je dozvoljeno Jupiteru nije dozvoljeno volu?

VL
AA
aabbcc
19:46 03.03.2014.

Mnogi u analizama kao da prizeljkuju veliki rat ali ne vide da je to ista vojska koja nije mrznjom rastavljena i rasturena kao ona JNA... Naprotiv ista vojska je podijeljena ne svojom voljom vec voljom politicara radi njihove vladavine. Sa malo vojnicke mudrosti stici ce do starih zajednickih ciljeva... !!!!!

VL
NO
nono
18:31 03.03.2014.

Žao mi Ukrajinaca, EU je smeće od kojih će dobiti samo "humanitarnu pomoć" Rusi će to razvalit.......pa mislim da znate kako to ide...EU=licemjerstvo i pohlepa ...ako nam je stalo; blokada računa, zabrana trgovine na dvije tri godine pa da vidimo čija koka crno nese

VL
LI
licanin56
18:43 03.03.2014.

Gospodine Grgicu, Vasa ljubav prema Rusima je jednom rijecju dirljiva. A Vase poznavanje suvremene strategije bolje nego Milana Martica iz Knina. Ako Putin ili Obama cuju za ovaj clanak-analizu, eto Vama dobre ponude za posao...ma ni bivsa Chehinja Madlen Olbrajt vam nije ravna.

VL
CA
canajisraM
18:15 03.03.2014.

selbivoje 03.03.2014 u 18:01h sto god da rade,jedni i drugi,to jest zapad ili pravoslavci..krivi su im islam jel to oni se bore protov rusije zbog islama ?! slicni su im i srbijanci, jednom rukom prose kod arapa, a drugom sea, a drugom se bore protiv islama. kakve veze sad ukraina i islam ima tu ?! >>> Jos i kako ima. Krimski Tatari su muslimani( 2 milijuna) i u potpunosti podrzavaju Ukrajinu

VL
SE
selbivoje
18:01 03.03.2014.

sto god da rade,jedni i drugi,to jest zapad ili pravoslavci..krivi su im islam jel to oni se bore protov rusije zbog islama ?! slicni su im i srbijanci, jednom rukom prose kod arapa, a drugom se bore protiv islama. kakve kakve veze sad ukraina i islam ima tu ?!

VL
Avatar mrimproper
mrimproper
16:09 04.03.2014.

Prvo u Ukrajini SU FORMIRANE paravojne jedinice... i to u Kijevu gdje "čuvaju" sve važnije institucije. Drugo pod takvom paskom parlamentarci uopče nemaju izbora već se svo glasanje odvija u atmosferi straha, osobito kod oporbenih zastupnika (onih koji jesu uu u Kijevu) čijim obiteljima se prijeti dok su oni u parlamentu, spaljuju se kuće, razbijaju auti, demolirali su prostorije ukrajinske komunističke stranke... a i oko 150 zastupnika nikada ni ne prisustvuje zasjedanjima jer su spriječeni u dolasku u parlament a čime se ruši legitimitet parlamenta i trenutne vlade. Treće vlast koja je do fotelja došla pučem uz pomoć neonacističkih stranačkih paravojnih vojski) kao takva koja je došla na vlast pućem a bez izbora (ne priznaje vlast na krimu, a pućem su smjenili svih 20 regionalnih vlada u zapadnom djelu ukrajine- neprocjenjivo glupo) također nema legitimitet. DA SU POŠTOVALI DOGOVOR LEGITIMITET BI POSTZOJAO I ISTI BI DOBILI, ali to SADA NIJE SLUČAJ. Takva tehnička vlada donosi KAO NA TEKUČOJ VRPCI velike odluke koje se tiču ustava i ustavnog poretka i osobito prava manjina, slobode medija, te međunarodne akte. Ta vlast nema iza sebe glasove naroda te kao takva NIJE DEMOKRATSKA, u najboljem slučaju smjeli su samo održavati vladu i državu do izbora bez donošenja ikakvih novih zakona. Nije Rusija ta koja želi sukobe i nestabilnost već "mirna" opozicija. Zapad nešto zna što mi ne znamo kad je tako teško bilo pričekati izbore u 5 mj za odluke koje se tiču svih koji žive u Ukrajini. Možda je oporba rascjepkana pa su mogući unutarnji sukobi kao u Siriji, pa se ZBOG TOGA žure progurati svoje planove dok je prilika. Samo za informaciju naivnima i «zapadnim» medijima - E PA VIDITE to je ono što je opasno, IGRATE SE SA BURETOM BARUTA!

VL
NE
neutralni
22:29 03.03.2014.

Brojno stanje oružanih snaga Rusije Rusija danas pod oružjem drži 956.000 ljudi. Regruti služe vojni rok od 12 mjeseci. Oružane snage raspolažu sa 3.000 tenkova i 18.000 tenkova u rezervi, 17.000 oklopnih borbenih vozila, 5.520 topova i 12.215 u rezervi,, 1.200 višecevnih raketnih bacača i 2.920 u rezervi, 292 interkontinentalne strateške rakete kopnenog baziranja, sa 12 nuklearnih podmornica nosača interkontinentalnih projektila, sa 24 nuklearne podmornice, lovcima drugih atomskih podmornica, u floti je jedan nosač aviona, šest krstarica, 18 razarača, osam fregata, 47 korvete... Ruska avijcija raspolaže sa 250 strateških bombardera i sa 1.800 taktičkih aviona. Snage kosmičke i raketne odbrane broje oko 50.000 ljudi, dok specijalne jedinice za kosmičko ratovanje imaju oko 30.000 pripadnika. Jedinice ministarstva unutrašnjih poslova, a opremljene su kao i armija samo što nemaju tenkove i borbene avione, imaju oko 474.000 pripadnika.

VL
RT
rtiduti
09:24 04.03.2014.

Zapad je bacio oko na žitnicu Europe. Krupnom kapitalu je u interesu kaos u Ukrajini jer za cilj ima zemlju, a tu mu ljudi nisu potrebni. Dobro je rekao Putin da mu je u interesu bogati susjed a ne siromašni rođak. Europi i Americi treba upravo suprotno, čim siromašnije društvo. Nadam se da će Putin imati dovoljno snage da zaustavi trenutno svjetsko zlo br.1.

VL
KA
karambita
10:22 04.03.2014.

Rusija je vojna sila koja iza sebe ima Kinu i Indiju. Pa neka se netko pojavi i proturjeci takovoj sili. Dosta su Ameri i bjelosvjetski hohstapleri prosipali oruzjem demokraciju po svijetu, jednom je netko morao kazati NJET

VL
Avatar mrimproper
mrimproper
16:11 04.03.2014.

evo preveo sam pa procitajte DRUGA FAZA ZAPADNOG SILOVANJA UKRAJINE, 2014 14:34 - F. William Engdahl Ova drama nije ni blizu kraja. U igri su budućnost Rusije, odnosi između EU i Rusije kao i globalna moć Washingtona. Sve što se Sve što se događa u Ukrajini od studenog 2013. toliko je zaprepašćujuće da graniči s nevjerojatnim. Legitimno izabrani predsjednik Ukrajine ( to su potvrdili međunarodni promatrači ) Viktor Janukovič otjeran je s položaja i prinuđen na bjeg kao ratni kriminalac poslije više od tri mjeseca nasilnih protesta i terorističkih ubojstava od strane takozvane oporbe. Njegov "zločin" - prema vođama prosvjeda - je odbijanje da potpiše nejasno definirano pridruživanje strukturama EU koje je Ukrajini nudilo vrlo malo prednosti i što se, umjesto toga, priklonio ponudi Rusije koja se sastojala od 15 milijardi eura za otplatu dugova i ogromnog sniženja cijene ruskih energenata (30%). U tom trenutku, Washington je pokrenuo djelovanje i posljedica je katastrofa, koje smo svjedoci danas . Tajanstvena neonacistička formacija, povezana s NATO-om, odigrala je ključnu ulogu u ciljanim snajperskim napadima i nasilju koje je dovelo do sloma izabrane vlasti. Međutim, Washington još nije dovršio posao uništenja Ukrajine. Sada na scenu stupa MMF sa surovim uvjetima za dobivanje bilo kakve financijske podrške sa Zapada. Poslije čuvenog telefonskog razgovora između zamjenice državnog tajnika SAD Viktorije Nuland i američkog ambasadora u Kijevu, gdje se ( ona ) dogovarala o tome koga će postaviti u novu koalicijsku vladu u Kijevu, i gdje je odbacila rješenja koja predlaže Europska unija komentarom "Jebeš EU" - EU se umiješala sama. Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier predložio je da, s francuskim kolegom Loranom Fabijusom, odleti u Kijev i pokuša smiriti nasilje prije nego što eskalira. Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski je pozvan da im se pridruži. Razgovorima u Kijevu prisustvovali su izaslanstvo EU, Janukovič, trojica vođa oporbe i predstavnik Rusije. SAD nisu bile pozvane. EUROPSKI ODGOVOR VAŠINGTONU Intervencija EU bez Washingtona predstavlja izniman događaj i razotkriva sve dublju podjelu između njih posljednjih nekoliko mjeseci. Praktično govoreći, time je EU američkom State Departmentu poručila "J .. eš SAD", mi ćemo sada sami obaviti ovaj posao. Nakon teških pregovora, sve glavne zainteresirane strane, uključujući i većinu prosvednika, usuglasili su se da će izbori za predsjednika biti održani u prosincu, o vraćanju na snagu Ustava iz 2004. godine i puštanju Julije Timošenko na slobodu. Izgledalo je da se ovim kompromisom stavlja točka na kaos koji je mjesecima trajao i postiže rješenje prihvatljivo svim stranama. Diplomatski kompromis nije potrajao ni dvanaest sati. Onda je nastao pakao. Snajperisti su 22. veljače počeli pucati u gomilu na Majdanu, odnosno Trgu nezavisnosti. Nastao je kaos i policija se, po očevicima, povukla u panici. Jedan od vođa oporbe Vitalij Kličko povukao se iz sporazuma bez objašnjenja. Janukovič je pobjegao iz Kijeva. Pitanje na koje još uvijek nedostaje odgovor glasi: tko je koristio snajperiste Prema izvorima upućenih osoba iz američke obavještajne službe, snajperisti su bili pripadnici ultradesničarske vojne organizacije pod nazivom Ukrajinsko nacionalno vijeće - Ukrajinska narodna samoobrana ( UNO - UNSO ) . Vođa UNO - UNSO Andrej Skilla bio je prije deset godina savjetnik Julije Timošenko. Za vrijeme " narančaste revolucije ", pod dirigentskom palicom SAD 2003-2004, UNO - UNSO je podržala proNATO kandidata Viktora Juščenka protiv proruski orijentiranog Janukoviča. Pripadnici UNO-UNSO su bili zaduženi za osiguranje pristalica Juščenka i Julije Timošenko za vrijeme događanja na Trgu nezavisnosti u Kijevu 2003-2004. Navodi se i da UNO-UNSO održava bliske veze s njemačkom nacionalnom demokratskom partijom [ Naziv neonacističke stranke u SR Njemačkoj ]. Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. pripadnici obučene paravojne jedinice UNO-UNSO nalazili su se iza svake pobune protiv utjecaja Rusije. Zajednička nit je uvijek bila njihova žestoka antiruska kampanja. Po iskazu upućenih izvora iz obavještajne službe SAD, ova organizacija je sastavni dio NATO organizacije Gladio, i nije ukrajinska nacionalistička skupina kao što je u zapadnim medijima predstavljaju. UKRAJINSKA NATO FORMACIJA (vidi pod 1) Prema tim izvorima , UNO-UNSO je ( službeno potvrđeno ) uzela učešće u događajima u Litvi u zimu 1991, u sovjetskom pokušaju državnog udara u ljeto 1991, u ratu u Pridnjestrovskoj Republici 1992, ratu koji je protiv Moskve bio vođen u Abhaziji 1993 čečenskom ratu, ratu pod američkim pokroviteljstvom na Kosovu protiv Srba, i u ratu koji je 8. kolovoza 2008. otpočeo u Gruziji. Po tim izvještajima, paravojska UNO-UNSO je aktivno sudjelovala u svakom od prljavih NATO ratova u razdoblju poslije završetka hladnog rata, i to uvijek na strani NATO. "Ovi ljudi su opasni plaćenici koji se koriste po cijelom svijetu u prljavim ratovima NATO-a, a i da bi se lažno optužila Rusija - predstavljaju se kao ruske specijalne snage . "Oni su dno dna, i zaboravite bajke o njihovom nacionalizmu, ovo su plačenici koji nišane civile snajperskim puškama", insistiraju izvori . Ako je točno to da UNO-UNSO nije dio ukrajinske oporbe, već vrlo tajanstvena NATO formacija koja koristi Ukrajinu kao bazu, moglo bi se zaključiti da je mirovni kompromis koji je EU postigla s umjerenim snagama bio sabotiran od strane jednog od glavnih igrača, onoga koji je bio isključen iz diplomatskih razgovora vođenih 21. veljače u Kijevu - State Departmenta Viktorije Nuland. Nuland i desničarski američki senator John McCain bili su na vezi s vođom ukrajinske stranke Svoboda, koji je otvoreno antisemitski raspoložen i opravdava postupke ukrajinske Galičke divizije za vrijeme Drugog svjetskog rata. http://en.wikipedia.org/wiki/14th_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_%281st_Ukrainian%29 http://hr.wikipedia.org/wiki/2._SS_oklopna_divizija_%22Das_Reich%22 Ta stranka je registrirana 1995. i na početku je nosila naziv Socijalna nacionalistička partija Ukrajine, i tada je koristila logo koji je podsjećao na kukasti križ. Svoboda na izborima služi kao paravan za ukrajinske neonacističke organizacije kao UNO-UNSO. Još jedna naznaka da ruka Viktorije Nuland oblikuje posljednje događaje u Ukrajini je to da će ukrajinski parlament izabrati kandidata najavljenog snimkom jebeš-EU Viktorije Nuland - Arsenija Jacenjuka - iz Timošenkove stranke kao predsjednika privremene vlade. Što god se na kraju dogodilo, jasno je da Washington sprema novo ekonomsko silovanje Ukrajine, koristeći kao svoj instrument Međunarodni monetarni fond. Pošto je "oporba" legalnog predsjednika otjerala u izgnanstvo i raspustila policiju, Washington zahtjeva da se Ukrajina potčini surovim uvjetima koje diktira MMF . Tijekom pregovora koji su bili vođeni prošlog listopada , MMF je tražio od Ukrajine da udvostruči cijene goriva i struje industrijskim postrojenjima i privatnim domovima, poništi zabranu rasprodaje plodne poljoprivredne zemlje privatnim osobama, rasproda državnu imovinu, devalvira valutu i smanji proračunske rashode namijenjene školstvu i umirovljenicima da bi se proračun "doveo u ravnotežu". Zauzvrat, Ukrajina bi MOŽDA mogla dobiti bijednih 3-4 milijarde dolara. Prije pada Janukovičeve vlade, koja je bila naklonjena Moskvi, Moskva je bila spremna da otkupi 15 milijardi dolara ukrajinskih dugova, i da cijene energenata smanji za trećinu. Razumljivo je da Rusija više neće biti raspoložena da pruža podršku takve vrste. Gospodarska suradnja između Ukrajine i Moskve, je nešto što je Washington odlučan spriječiti po bilo koju cijenu. Ova drama nije ni blizu kraja. U igri su budućnost Rusije, odnosi između EU i Rusije, kao i globalna moć Washingtona, ili bar onih frakcija u Washingtonu koje u vođenju ratova vide glavni instrument politike. napomene: ( 1 ) Gladio - šifra gerilske paravojske koju je NATO trenirao ostati u pozadini u slučaju sovjetske invazije. Writer F. William Engdahl [1] F. William Engdahl, US-Außenministerium in flagranti über Regimewechsel in der Ukraine ertappt, Kopp Online.de, February 8, 2014, accessed in http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/enthuellungen/f-william-engdahl/us-aussenministerium-in-flagranti-ueber-regimewechsel-in-der-ukraine-ertappt.html [2] Bertrand Benoit, Laurence Norman and Stephen Fidler , European Ministers Brokered Ukraine Political Compromise: German, French, Polish Foreign Ministers Flew to Kiev, The Wall Street Journal, February 21, 2014, accessed in [3] Jessica Best, Ukraine protests Snipers firing live rounds at demonstrators as fresh violence erupts despite truce, The Mirror UK, February 20, 2014, accessed in [4] Aleksandar Vasovic , Far right group flexes during Ukraine revolution, Associated Press, January 3, 2005, Accessed in [5] Wikipedia, Ukrainian National Assembly Ukrainian National Self Defence, Wikipedia, the free encyclopedia, accessed in [6] Source report, Who Has Ukraine Weapons, February 27, 2014, private to author. [7] Ibid. [8] Max Blumenthal, Is the US backing neo-Nazis in Ukraine?, AlterNet February 25, 2014, accessed in [9] Channel 4 News, Far right group at heart of Ukraine protests meet US senator, 16 December 2013, accessed in

VL
NE
neutralni
22:18 03.03.2014.

ha,ha,kojih ludih komentara tu ima,stvanro kad se nerazumijete u politiku,nepiste gluposti,barem se nece smijati oni koji tome razumiju i shvacaju neke stvari i imaju informacije o svemu tome..Pa sto mislite da ce Putin svim novinama,tv kucama objaviti svoj tajni plan,pa nije Ruisja banana drzava da se prodaje z 10 dolara,gdje zivite vi ljudi moji.Uspoređujete tu Rusiju sa Srbijom i ratom na tim nasim prosotrima koji je bio radi privantih interesa par ljudi da se na nama dobro obogate...,nista drugo..

VL
BR
Blade Runner
10:45 04.03.2014.

G. Grgicu, ostavite se geostrateskih i vojnih analiza, ne ide vam to...Nevjerojatna kolicna nadrobljenih gluposti, kao da ih je puckoskolac inspiriran kompjuterskom igricom pisao.

VL
Avatar mrimproper
mrimproper
16:35 04.03.2014.

kad NATO oslobađa prvo krene propaganda i PROIZVODNJA PRISTANKA preko privatnih medija... BEZ IJEDNOG VOJNIKA NA TERENU kao najveće kukavice... iz daljine raketama granatiraju elektrane, naftna spremišta, mostove, pruge, izvore vode, televizije u kojima rade civili, stambena naselja, tvornice... nakon 80% poginulih civila u napadu kažu da je uspješno završena akcija "oslobađanja civila od režima" "uvođenja slobode i mira i demokracije i ljudskih prava" rezultat vidimo u danjašnjim likvidacijama u parlamentu Libije i samoubojicama na tržnici u Iraku, u Afganistanu isto sigurnost na nivou... kada Saudijska Arabija vojskom i tenkovima uguši u krvi prosvjede u Bahreinu 2013godine ni jednog slova od Amn.Int. zaštitnika ljudskih prava..., ni jednog slova od cnn, bbc, fox, rtl... NITI JEDNOG JEDINOG SLOVA OD DRŽAVA DUŠEBRIŽNIKA I ZAŠTITNIKA "slobode" "demokracije" i "ljudskih prava"... ali kad rusi interveniraju BEZ I JEDNOG ISPALJENOG METKA, uvedu red i mir (ne onakav kao u somaliji, maliju, jar, iraku, libiji... nego pravi stvarni mir) bez i jedne ispaljene granate, rakete... BEZ IJEDNOG SRUŠENOG OBJEKTA... onda se raspravlja danima na svim razinama i spominje se MEĐUNARODNO PRAVO. nisam primjetio međunarodno pravo u napadu na irak bez odobrenja un-a, nisam primjetio međunarodno pravo u afganistanu, libiji, siriji, jugoslaviji, vijetnamu... i svi su šutili i pravili se mutavi, i vodili se onom profit, utjecaj... sve prolazi interesi ostaju

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.