Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povorka ponosa

Gay Pride u Splitu prošao bez incidenata i policijskih kordona

gay pride split
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/6
06.06.2015.
u 18:25

Grad Split daje podršku Gay Prideu. Prva godina održavanja parade bila je ružna slika koju smo poslali u svijet. Ove godine manje je policije i osiguranja, ali i onih koji ne podržavaju povorku, kazao je Baldasar.

U splitskom Đardinu okupilo se par stotina sudionika Gay Pridea. Među njima je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji prošle godine nije bio u povorci jer je bio u Izraelu, ali je zato sudjelovao prije dvije godine, u prvoj godini mandata.

-Grad Split daje podršku Gay Prideu. Prva godina održavanja parade bila je ružna slika koju smo poslali u svijet. Ove godine manje je policije i osiguranja, ali i onih koji ne podržavaju povorku. Oni su otišli na kupanje i to je dobro. Svi imaju pravo izraziti svoje želje i osjećaje, štitimo sva ljudska prava. Ako smo civilizirama i demokratska zemlja, u svim okolnostima i pod svaku cijenu- rekao je Baldasar.

Marko Mlinar, koordinator LGBT udruge Rišpet, organizatore Split Pridea naglašava kako im je važno sigurnost grada i građana Splita. -Nedavno su bili napadi na romsku zajednicu, a mi želimo sigurnost na stadionima za ljude i imovinu, te potpunu ravnopravnost LGBT osoba, kao i nacionalne vjerske ili bilo koje druge manjinske skupine. Imamo dojave o napadima na LGBT pripadnike koji ih se boje prijaviti zbog reakcija obitelji i okoline- upozorio je Mlinar.

Ovogodišnji Split Pride organizira se pod sloganom "Izađimo u siguran Split" što je prokomentirao i gradonačelnik Baldasar.

-Slažem se da nisu svi sigurni, iako posljednjih godina gay pride prolazi mirno to ne znači da su građani prihvatili različitosti - rekao je Baldasar koji će kad kolona prođe Marmontovom ulicom i rivom na Narodnom trgu podići na štandarac LGBT zastavu. Iako su organizatori pozvali ministre iz hrvatske Vlade ove godine nitko nije došao, ali je u koloni švedski veleposlanik.

Povorka je prošla zadanom rutom bez ikakvih incidenata. Grad ove godine nije bio ispražnjen pun je turista koji uglavnom fotografiraju sudionike. Zapažen je znatno manji broj policajaca koji osiguravaju povorku nego što je to bilo ranijih godina. Međutim, brojni policajci u civilu snimaju kako sudionike gay pridea tako i građane kraj kojih prolaze. Nijedan incident nije zabilježen, ali tu i tamo iz kladionica i kafića čuje se i poneki podrugljiv komentar.

Nakon što se povorka vratila u Đardin okupljenima se obratio predstavnik LGBT zajednice iz Beograda kao i Sanja Juras, predsjednica udruge Kontra. Rekla je kako je ponosna jer je ovo peti Pride u Splitu i drugi koji je organizirala lokalna udruga Rišpet

-Proteklo je sve u najboljem izdanju. Ovo je treći Pride koji se u Splitu održava uz podršku vlasti, jako mi je bilo drago čuti jednu sudionicu koja kaže kako su joj suze tekle dok smo bili na pjaci. Ovo je dobra gesta, pokazalo se da su pripadnici LGBT zajednice građani Splita i da imaju podršku vlasti. Ipak zabrinjava količina nasilja prema LGBT populaciji ne samo u Splitu već u cijeloj hrvatskoj. Zbog velike koncentracije homofobije u policiji i sudstvu većina slučajeva nije adekvatno sankcionirana. U Splitu niti jedan slučaj- upozorila je Juras.

Dodala je kao ne žele da se ikad više dovodi da šest žena u Splitu bude pretučeno, a prekršajni sud nikoga ne kazni. Isto tako iznijela je primjer prekršajnog suca iz Solina koji je žrtvu nasilja i počinitelja koji je ostavio da 15 minuta zajedno čekaju u istom hodniku. - Zaštitite LGBT osobe od nasilja. Dosta je bilo!- poručila je Juras.

>>Šundov potpisao dozvole za Gay Pride, dolaze ministri Pusić, Bauk...

>>U subotu Split Gay Pride, dužnosnici nisu najavili dolazak

Komentara 94

HR
hrvatin
18:36 06.06.2015.

Povorka ponosa? A na sto ste ponosni,jadna vam majka koja vas rodila.

BU
Bulaba
18:47 06.06.2015.

Buahaha, par stotina, čak je i Jutarnji objavio stotinjak, ja sam ih na live webcamu prebrojao 72. Dajte se više prestanite sramotiti svojim budalaštinama.

FY
fockk.you.9
18:34 06.06.2015.

Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije