Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.06.2017. u 19:00

Sudskim zahtjevima ruska banka želi spriječiti kredit za koji drži da nije fer

Zahtjevima Sberbanka za sudske zabrane u Hrvatskoj i Srbiji kojima se željelo spriječiti odobravanje novog kredita Agrokoru postavlja se pitanje je li samo riječ o pritisku za fer odnos u cijelom procesu, koji sa sobom vuče inat, ili je ta poruka i politička s obzirom na to da još nismo spremni prihvatiti važnost ruske banke kao najvećeg pojedinačnog kreditora Agrokora.

Takvu su nam poruku neizravno prenijeli i Slovenci u petak, rekavši da njihova vlada učestalo komunicira s ruskom stranom iako nisu vezani za ruske banke, ali ih zabrinjavaju moguće posljedice sloma Agrokora na njihovu ekonomiju. Oni prihvaćaju činjenicu da su ruske banke najveći kreditori i da je komunikacija nužna. Naša strana još gleda na Ruse kao stranu koja je dala kredit, ali je napravila grešku i nije se za njega osigurala te bi zato sami trebali snositi posljedice. Takvi pogledi često mijenjaju situaciju u odnosima. Jesu li ti odnosi samo stvar biznisa ili idu dalje na političku razinu, može se samo nagađati. Govori li biznis, jasno je da banke zanima samo vraćanje novca koji su dale. Ali s obzirom na to da je upravljanje koncernom preuzela domaća Vlada, jasno je da Rusi žele i s njima jasnu komunikaciju, ali i razumijevanje. Jer na kraju komunikacija nije odvukla Sberbank od novog kredita, nego je to samo jedan uvjet – roll-up koji, činjenica je, nikako nije fer za rusku banku kao najvećeg kreditora. No, tko je u pravu i što je fer te može li se išta napraviti da fer odnos postoji, jer je puno kreditora s različitim polazišnim uvjetima, teško se može razlučiti. Početna poruka pri donošenju zakona bila je suglasnost.

Zasad je izgleda nema samo s Rusima, a neizvjesne su posljedice toga. Slovenija je zaštitila Agrokorovu imovinu u svojoj zemlji, sada je Sberbank onemogućio raspolaganje imovinom u Srbiji. Hrvatskoj ostaje opterećena imovina u zemlji, koju bi trebalo nekako osloboditi jamstava, podignuti joj vrijednost kako bi se nemalih milijardu eura kredita vratilo za godinu dana, uz moguće produljenje na tri godine.

Komentara 4

BE
beeroslaw
23:02 10.06.2017.

Evo gospodjo Kiseljak ovim putem cu vam objasniti kako stoje stvari da se ne pravite blesavi, kreditor Sperbank oce svoje pare, kako dospjelu kamatu tako i glavnicu, posto im je protupravnim lexagrokorom drzava onemogucila naplatu putem garancija, pokusavju sve sto mogu legalnim nacinom putem sudova

PU
Pukovnik
23:29 10.06.2017.

Nije istina. Odnosi su vrlo izvjesni. Sberbanka je financijska ustanova koja zeli svoj novac natrag zajedno s dogovorenom kamatom. Tu saka balkanski prevaranata zajedno s koruptnom klikom, tj. vladom nemogu nista napraviti. Odnosi u civiliziranom svijetu su vrlo jasni: Vrati banki novac s kamatama ili idi u stecaj.

MR
mrkvan
02:25 11.06.2017.

Ovaj igrokaz s Agrokorom treba promatrati kao dio bespoštedne borbe Zapada protiv Rusije svim sredstvima. Todorić je već izvukao novce van. Rusi će zgubiti oko 70% uloženog, a američki lešinarski fondovi su za 30% kupili dionice Agrokora i još se osigurali kroz rollup. Iduća faza je pretvaranje rollupa u vlasništvo. Pritom je najvažnije ugrabiti Agrokorove 30 godišnje koncesije na hrvatsku zemlju (30.000 ha) i vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije