Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove tenzije

Odmetnuta moldavska regija od Putina traži 'zaštitu': Kišinjev je protiv nas pokrenuo ekonomski rat

Russian President Putin flies on modernised Russian supersonic strategic bomber
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
29.02.2024.
u 09:14

Separatistička regija tvrdi da ju Kišinjev ekonomskim ratovanjem želi pretvoriti u "geto", a Moldavija govori da ne postoji opasnost eskalacije

Proruski dužnosnici u odmetnutoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje zatražili su od Rusije "zaštitu", u trenucima kada neki strahuju da bi se rat u Ukrajini mogao proširiti i na tu susjednu zemlju. U srijedu je održan tzv. Kongres lokalnih zastupnika svih razina, tek sedmi put u povijesti Pridnjestrovlja, a sazvao ga je predsjednik te "republike" Vadim Krasnoselski. Na njemu su dužnosnici zatražili od ruskog parlamenta da zaštiti tu regiju te su optužili moldavsku vladu u Kišinjevu da je pokrenula "ekonomski rat" protiv Pridnjestrovlja time što je onemogućila uvoz važnih resursa i proizvoda čime od te "republike" želi napraviti geto.

- Odluku ovog kongresa ne može ignorirati međunarodna zajednica – rekao je Vitalij Igantijev koji je na dužnosti de facto ministra vanjskih poslova regije. Zanimljivo, posljednji se puta kongres sastao još 2006. kada su zastupnici najavili referendum o integraciji s Rusijom. Referendum je zaista i održan u rujnu te godine, i 98% građana regije odabralo je ulazak u rusku državu, ali do toga nije došlo.

Pridnjestrovlje je nastalo 1992. kada je izbio sukob između središnje vlade i proruskih separatista što je rezultiralo stvaranjem 'republike' na istoku zemlje. Ona je proglasila nezavisnost od Moldavije, ali kao državu ju ne priznaje čak ni Moskva. Pa ipak, Rusija je često koristila tu regiju kako bi od Kišinjeva dobila političke i ekonomske ustupke. Trenutačna prozapadna vlada u Moldaviji pogoršala je svoje odnose s Moskvom nakon što je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Moldavija graniči s Ukrajinom, i nalazi se nedaleko grada Odese. Kako u Pridnjestrovlju Rusija još od spomenutog rata početkom 1990-ih ima stacionirane trupe, njih 1500, mnogi su strahovali da bi se rat mogao proširiti i na Moldaviju. No, Kišinjev je u srijedu pokušao smiriti tenzije. "Iz Kišinjeva stvari izgledaju mirno. Ne postoji opasnost eskalacije ili destabilizacije u regiji Pridnjestrovlja. Ovo je samo još jedna kampanja stvaranja histerije", napisao je glasnogovornik vlade na Telegramu.

>> GALERIJA Rat u Ukrajini: Ukrajinci već dvije godine žive između sirena za uzbunu

Russian President Putin flies on modernised Russian supersonic strategic bomber
1/47

Od početka rata u Ukrajini više je događaja ukazivalo na to da netko pokušava stvoriti tenzije u Moldaviji, a mnogi su analitičari upirali prstom u Moskvu. Najprije je 2022. na teritoriju Pridnjestrovlja bilo više eksplozija, što su neki protumačili kao pokušaj Rusije da uvuče zemlju u rat. Zatim je u ožujku prošle godine vlada Pridnjestrovlja optužila Ukrajinu da je pokušala ubiti predsjednika "republike" Krasnoselskog. Rusija i Pridnjestrovlje nisu teritorijalno povezane što eventualni ruski pokušaj aneksije ovog prostora čini znatno težim. No, Putin je govorio o tomu da je "Odesa ruski grad" što je mnoge navelo na strah da bi mogao pokrenuti novu ofenzivu na njega. A on se nalazi vrlo blizu Pridnjestrovlja. 

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 4

HO
homofobic
00:37 01.03.2024.

Problemi se pojave tamo gdje ima ruSSkih drzavljana zapravo kolonizatora! ruSSe kolonizatore - kukavicja jaja koji su transplatirani na tudi teritorij s namjerom da budu izgovor Vladolfu ici nekog spasavati. Kolonizatore deportirati nazad u maticnu zemlju! Kolonizatori su i oni ruSSi rodeni na teritoriju druge drzave koji odbijaju uciti ili govoriti autohtoni jezik te drzave!

FU
Fusnota
10:24 29.02.2024.

Ruski svijet se širi. Ajmo još malo papirnate sankcije bez učinka.

SE
Serengeti
10:55 29.02.2024.

Ono što bih ja volio pročitati je da li stvarno postoji namjera Moldovije da onemogući uvoz važnih resursa i proizvoda čime od te "republike" želi napraviti geto? Zašto to nije analizirano? Napravite tu analizu pa ćemo onda vidjeti da li je istina to što govore ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije