Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUGLASILI SE ČELNICI

EU otvara pristupne pregovore s Ukrajinom, Orban poručio: Ne želimo sudjelovati u ovoj lošoj odluci

Sweden's PM Magdalena Andersson welcomes EU Council President Charles Michel in Stockholm
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS
1/2
Autori: vecernji.hr, Hina
14.12.2023.
u 19:32

Zasad nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se usvojiti pregovarački okvir

Čelnici država članica odlučili su otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobriti kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća.

“Europsko vijeće odlučilo je otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom”, objavio je u četvrtak Charles Michel na društvenoj mreži X. Zasad nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se usvojiti pregovarački okvir. Michel dodaje da je Gruziji odobren kandidatski status.

“EU će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dosegne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo”, ističe Michel. “Jasan signal nade za građane i naš kontinent”, kaže predsjednik Europskog vijeća.

POVEZANI ČLANCI:

Brzo se oglasio i Viktor Orban, predsjednik Mađarske, navodeći kako se radi o lošoj odluci EU.

- Članstvo Ukrajine je loša odluka. Mađarska u tome ne želi sudjelovati! - objavio je zajedno sa snimkom na Facebooku. Kako je poručio, otvaranje pristupnih pregovora je ''iracionalno'' u ovim okolnostima. Dok je drugih 26 članica bilo za, kazao je Orban, Mađarska je odlučila kako će one ''ići svojim putem dok oni ostaju pri svojoj odluci''.

Ubrzo nakon objave, nanizale su se pozitivne reakcije brojnih čelnika, uključujući i predsjednice Moldavije Maie Sandu te ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Ovo je pobjeda za Ukrajinu i cijelu Europu. Ovo je pobjeda koja motivira, insprira i osnažuje - oglasio se i Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, na X-u. 

- Hvala svima koji su ovo omogućili i svima koji su pomogli. Ovoga dana zahvaljujem svakom Ukrajincu. Također čestitam Moldaviji i osobno predsjednici Sandu. Povijest stvaraju oni koji se ne umore boreći se za slobodu - poručio je. Ursula von der Leyen preko X-a je poručila kako se radi o strateškoj odluci koja će ostati zapamćena u povijesti EU-a, dodajući kako je ''ponosna što su ispunili svoja obećanja''.

Na društvenim mrežama se oglasio i hrvatski premijer, navodeći kako je i Hrvatska bila dijelom članica koje su podržale ovu odluku.

- Uz snažno zalaganje Hrvatske i podršku drugih članica izborili smo se da će EUCO otvoriti pregovore s BiH slijedom izvješća Europske Komisije, a koji treba biti pripremljen do ožujka - poručio je Andrej Plenković. 

>> VIDEO Okršaj s umjetnom inteligencijom: Putinu pitanje o dvojnicima postavio - njegov dvojnik

Komentara 53

Avatar Heisenberg
Heisenberg
19:21 14.12.2023.

Briselska tragikomedija. Otvarati pregovore sa zemljom u ratu, prepunoj korupcije i ratnih profitera za koju se ne zna kako će sve završiti, i u kojim granicama.

RE
redalert
19:32 14.12.2023.

Kakav cirkus😂😂😂😂. To se više ništa nezna... Nema love za Ukrajni pa eto neka im pregovori. Ode EU na kvasinu! I vrijeme joj je ovo nema ali nikakvog smisla.

DU
Deleted user
19:21 14.12.2023.

Čemu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije