Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgođena odluka o izručenju

Odvjetnik tvrdi da uhićeni Boys nije bio u Grčkoj: 'Njegova osobna slučajno je bila kod kolege'

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno privođenje pripadnika BBB-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/16
13.10.2023.
u 13:38

Odluka o izručenju BBB-ovaca opet je odgođena jer hrvatski sud od Grčke tražio da nadopuni europski uhidbeni nalog (EUN)

Prvo se mislilo kako će odluka o izručenju Bad Blue Boysa koji su prije tri tjedna temeljem traženja grčkog pravosuđa uhićeni u Zagrebu biti donesena u četvrtak, ali je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, nakon sjednice koja je potrajala gotovo tri sata, donošenje iste odluke odgodilo za petak. U petak u podne održana je nova sjednica, a niti nakon nje nije poznato kakva sudbina čeka privedene navijače, odnosno odluka je opet odgođena jer je hrvatski sud od Grčke tražio da nadopuni europski uhidbeni nalog (EUN), odnosno da u njega ubaci dodatne informacije i obavijesti koje su sudu potrebne za odlučivanje o izvršenju EUN-a. 

"Moj klijent nije ni bio u Grčkoj, ja sam sudu predao sve dokaze koji nesumnjivo utvrđuju da je on u to vrijeme kada su dolje izbili neredi bio u Zagrebu. Njegova osobna iskaznica je završila kod kolege s posla koji je bio u Grčkoj, a koja je nađena u torbi tog kolege. Temeljem te indicije je grčko pravosuđe izdalo EUN u odnosu na moju stranku. On nije niti evidentiran prilikom prelaska granice, a nije niti mogao biti evidentiran jer mu je osobna iskaznica istekla, pa bi, da je s njom i pokušao prijeći granicu, bio vraćen natrag u Hrvatsku", pojasnio je Hrvoje Lukavec, odvjetnik jednog od uhićenog BBB-a. 

Dodao je i kako država koja izdaje EUN mora u uhidbeni nalog staviti stupanj sudioništva određene osobe, dakle mora razjasniti na koji je način ta osoba sudjelovala u zločinačkom udruženju i činjenju kaznenih djela. Podsjetimo, hrvatskim navijačima koji se trenutno nalaze u grčkim pritvorima se na teret stavlja više kaznenih djela, a među kojima je i udruživanje u zločinačku organizaciju. Tu su još i palež, izazivanje eksplozija, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnom ili sredstvom, nasilničko ponašanje...

Odvjetnik tvrdi da uhićeni Boys nije bio u Grčkoj: 'Njegova osobna slučajno je bila kod kolege'

 "Ako osoba uopće nije bila u Grčkoj, kao što moj klijent očito nije, onda vam to dovoljno govori o ozbiljnosti grčkih istražnih organa koji nisu uspjeli niti utvrditi da je ta osoba bila tamo, a terete ju za sudjelovanje u zločinačkom udruživanju u Grčkoj. Upravo je to zločinačko udruženje posebno delikatno jer su same grčke vlasti u EUN-u priznale da je veći dio počinjenja tog kaznenog djela učinjen u Hrvatskoj. Znači oni traže od RH da pogazi svoj suverenitet i da prepusti suđenje Grčkoj za kazneno djelo koje je počinjeno u Hrvatskoj. U ovom trenutku hrvatske vlasti imaju sve elemente da pokrenu kazneni postupak i onemoguće grčke vlasti u kršenju hrvatskog suvereniteta", smatra odvjetnik Lukavec. Dodao je i kako se ubojstvo još uvijek ne stavlja nikome na teret jer očito već duže od dva mjeseca ne postoje nikakvi pomaci u istrazi.

"Postoje indicije da je ubojica možda i netko iz redova jedne od grčkih navijačkih skupina, tako da to sve skupa ne djeluje obećavajuće u smislu da će u skoroj budućnosti biti nekakvih rezultata. Nemamo nikakvih osnova budemo optimisti i sigurno s onim što se događa u grčkim zatvorima i tamošnjoj kaznenoj istrazi. Sada je Grčka na potezu, oni da moraju udovoljiti traženju hrvatskog suda za tim dodatnim obavijestima, pa kad to Grci dostave nastavljamo s postupkom, tako da ovdje ne možemo reći da je riječ o prekidu postupka nego o doradi EUN-a po hrvatskoj uputi grčkim nadležnim tijelima"; zaključio je Hrvoje Lukavec.

Prije nešto više od dva tjedna u Zagrebu i okolici uhićena su desetorica pripadnika Bad Blue Boysa jer je to tražilo grčko pravosuđe koje je za njima raspisalo europski uhidbeni nalog (EUN) prema kojem je hrvatska policija, s obzirom na to da su obje zemlje članice EU te imaju potpisan dogovor o suradnji, bila dužna postupati. Odvjetnik Lukavec je objasnio zašto je protiv izručenja, odnosno koji su ključni argumenti zbog kojih se on protivi izručenju svojih klijenata.

"Oni se temelje na formalnim i materijalnim nedostacima europskog uhidbenog naloga. Nalog ne sadrži nijedan podatak koji bi se podveo pod obvezan sadržaj prema Zakonu o kaznenoj suradnji članica. Ne sadrži opis kaznenog djela, ne sadrži stupanj sudioništva kao ni ostale elemente koji su propisani", rekao je te potom dodao kako grčki zatvori ne mogu pružiti dostojanstven tretman hrvatskim zatvorenicima i da hrvatski navijači u Grčkoj neće imati pošteno suđenje", kazao je.

VEZANI ČLANCI:

"To je vidljivo iz činjenice da istraga traje već više od dva mjeseca, a mi i dalje nemamo nikakav konkretan pomak u istrazi, nismo dobili ništa od DNK analize, još nismo vidjeli nikakve nalaze forenzičkih vještaka, nema nikakvih odgovora na naša vrlo konkretna pitanja, a suludo je da i dalje nijedan Grk nije uhićen. Na dan nereda u Ateni bilo je pet navijačkih skupina, nijedan pripadnik druge navijačke skupine osim Bad Blue Boysa nije u pritvoru. Sve to upućuje na dvije stvari: prva je visok stupanj neozbiljnosti u samoj grčkoj istrazi, a druga teško kršenje ljudskih prava hrvatskih građana u Grčkoj", zaključio je Lukavec.

VIDEO Dalić o ustaškim pjesmama

Komentara 2

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:02 13.10.2023.

Bio je zasigurno tamo, ali - evo kako naša vlast štiti naše građane u pritvoru u inozemstvu - tako da ih pošalje još.

DU
Deleted user
13:43 13.10.2023.

"slucajno"??? 🤣 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije