Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirovinski zakon

Odlazak u mirovinu tek nakon 67 godina

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.11.2013.
u 09:15

Poštar će samo iznimno mirovine donositi u kuće, svi drugi moraju otvoriti račun u banci ili sami

Izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju naći će se na današnjoj sjednici Vlade, a očekuje se postupno povećanje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina za muškarce i žene nakon 2030. godine.

Vlada će promijeniti formulu za usklađivanje mirovina te će povišice za umirovljenike biti nešto povoljnije nego sada, ali taj automatizam neće se odnositi na mirovine po posebnim propisima. Mirovine će se ubuduće isplaćivati samo putem računa banaka, a iznimno će ih donositi poštar. Korisnici koji ne budu izuzeti sami će za dostavu mirovine u kuću plaćati poštarinu.

>> Nedostavljeni OIB: Stopirana isplata 50.000 mirovina

Radnici koji su rano počeli raditi i imaju više od 40 godina staža moći će u prijevremenu mirovinu bez penalizacije i trajnog umanjenja. Slično se odnosi i na radnike koji zbog stečaja ostanu bez posla.

Ključne riječi

Komentara 21

GI
gismund
09:38 07.11.2013.

u mirovinu sa 67 godina?!? cijeli život radimo i oduzimaju nam mjesečno velike iznose iz plaća za to, a stalno pomiču granicu za mirovinu na više, za par godina očekujem granicu na 70 godina, a potom potpuno ukidanje prava na odlazak u mirovinu tj. uplaćivat ćemo državi za mirovinu, ali će nam ukinuti pravo na odlazak u mirovinu!

BR
Brandfackel2
10:16 07.11.2013.

Oni koji glasuju za ovaj zakon neka se zamisle kad budu bolesni pa ih na nosilima sa trećega kata budu nosili 68 godina stari med. tehničari, operirali poluslijepi kirurzi i na krevetu okretale 68 godišnje med. sestre... Zakon uglavnom donosenose protuhe i neradnici koje pozivam da samo tjedan dana drnče sa nama na baušteli pa neka se onda zapitaju, ako prežive fizički rad, može li se taj posao raditi do 68. godine života...

LA
larala
09:49 07.11.2013.

mirovine ce se isplacivati preko banaka da bi banke mogle zarađivati i od 1000 kn mirovine uzeti 20 kn za vođenje racuna....u mirovinu cemo po novom sa 67g, što znaci da ako niste politicar koji ne zna što je rad nikad mirovinu vidjeti necete al, cete uredno sve godine ako vam se posreci da imate posao i radite placati za nešto što nikad necete koristiti....bravo vlado,, bravo ministre mrsicu, za što si vi besramno isplacujete placu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije