Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Stazama lipicanca'

Odlagalište građevinskog otpada pretvorili u turistički biser

Novo igralište u Lipiku  (1)
Foto: Željko Gašparović/ VLM
1/3
31.07.2013.
u 17:41

Kako je naglasio Alojz Tomašević, župan Požeško slavonske županije, to je lijep primjer suradnje gradova, „koji su uspjeli od jednog odlagališta otpada, napraviti biser"

Na samom ulasku u Lipik, na mjestu nekadašnjeg građevinskog otpada, od kuća stradalih u ratu, otpada dovoženog u vrijeme obnove grada Lipika i naselja, sada će se igrati djeca i biti će mjesto koje će rado posjećivati izletnici. Uređenjem odlagališta i cijelog okoliša, postavljenjem popratnih objekata i tematskim dječjim igralištem, grad Lipik dobio je još jednu turistički destinaciju koja će obogatiti cjelokupnu ponudu projekta „Stazama lipicanca i kune“. Radi se o projektu koji su u suradnji realizirali gradovi, Lipik, Pakrac i Poduzetnički centar Pakrac.

- Projektom se objedinio i ojačao turistički potencijal gradova Lipika i Pakraca, kroz razvoj cjelokupne turističke infrastrukture. Destinacije, jezero Raminac i Pjeskara u Lipiku te izletište Omanovac, jezero Pakurnovac, biciklistička kružna staza Kuna u Pakracu, obnovljeni su i opremljeni za kvalitetniji boravak izletnika i posjetitelja, naglasio je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika na svečanosti upriličenoj uz otvorenje tematske Staze lipicanca i kune.

Projekt je financiran s 515 tisuća Eura, sredstava Europske unije, nositelj poslova je bio grad Lipik, a s partnerima, gradom Pakracem i Poduzetničkim centrom, osigurali su 15 posto od cijene troškova.

Kako je naglasio Alojz Tomašević, župan Požeško slavonske županije, to je lijep primjer suradnje gradova, „koji su uspjeli od jednog odlagališta otpada, napraviti biser, koji će se razvijati i biti u funkciji građana, a cjelokupnim projektom, povezati kulturu, povijest i tradiciju ovog dijela Slavonije“.

- Staza ima 98 kilometara obilježenih putova, šumskih cesta, polja, jezera i brada, označenih turističkom info tablama i kartama. Ona povezuje različite destinacije, za šetače, bicikliste i jahače, ima četiri tematska igrališta za djecu, kao i odbojkaška igrališta, odmorišta s roštiljima pogodna za obiteljska okupljanja, kazala je Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac.

Među označenim destinacijama koje valja posjetiti obilazeći „Stazu lipicanca i kune“, je i više Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, jedno od njih i obitelji Božić. Osim uživanja u gastro ponudi, ekološki uzgojenim proizvodima, Božići, nude i doživljaj seoskog života na imanju kao i razgledanje bogate etno zbirke predmeta.

Prema najavi, Davora Huške, gradonačelnika Pakraca uz nazočnosti novljanskog gradonačelnika Vlade Klasana, na svečanosti, objavljen je i slijedeći projekte, „Četiri jezera“. U partnerstvu s Novskom, sredstvima Europska unije, financiralo bi se uređenje jezera, kao izletničkih destinacija u Lipiku i Pakracu te ih se povezalo s Novljanskom jezerom kod Novske kao i Parkom prirode Lonjsko polje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije