Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanski odgoj

Odgovorna i aktivna mladež- budućnost su Hrvatske

udruge2
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
26.05.2013.
u 14:02

Program izravno odgovara na neke strateške prioritete Vlade i od nacionalne je važnosti – kaže ravnatelj Ureda za udruge Igor Vidačak

Iskustva su jako dobra. Učenici aktivno sudjeluju, promišljaju i reagiraju. Svi su jako zadovoljni, i učenici i roditelji. Želimo obrazovati mlade koji će znati kritički razmišljati i donositi odluke. Jedino edukacijom od najranije dobi možemo očekivati odgovorno građanstvo – rekla je učiteljica razredne nastave Vesna Belokleić iz dugoreške OŠ Ivan Goran Kovačić u kojoj 64 učenika od prvog do osmog razreda sudjeluju u eksperimentalnom provođenju građanskog odgoja i obrazovanja.

Provodi se u 12 hrvatskih škola, a povodom toga u Karlovcu je u organizaciji GONG-a održan okrugli stol “Znam, razmišljam, sudjelujem”, Bilo je riječi o prednostima, izazovima, ali i preprekama u provođenju. Sudionici uglavnom imaju pozitivna iskustva, a ovom prilikom przentirali su postignuto.

 – Program izravno odgovara na neke strateške prioritete hrvatske Vlade, prioritete za potporu i razvoj civilnog društva. Bez djece i mladih, koji su sposobni dobro se informirati, kritički razmišljati i aktivno sudjelovati u javnim pitanjima, ne možemo niti govoriti o budućnosti Hrvatske. Građanski je odgoj i obrazovanje zapravo strateški prioritet Hrvatske i pitanje od nacionalne važnosti – napomenuo je ravnatelj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Igor Vidačak.

Predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj napomenuo je da se najmanje petnaest godina bavi građanskim odgojem i obrazovanje. U tom je razdoblju doživio faze i entuzijazma i razočaranja.

 – Sada imamo eksperimentalni program i po mom mišljenju prekretnica će biti 2014./2015. kada bi trebao zaživiti u svim školama. Svakodnevica nam pokazuje da mladi nisu još razvili stavove i vrijednosti u skladu s demokratskom političkom kulturom.

Među njima ima dosta predrasuda, nesnošljivosti i neznanja, ali ne zato što su oni krivi nego jer ih mi kao društvo nismo bolje pripremili. Mladi su pasivni i netolerantni. Društvene prilike nam pokazuju da nam je potreban jedan takav segment odgoja, a cilj je trajno uvođenje – napomenuo je Šalaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije