Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priopćenje DIP-a:

'Odbori 
su dužni osigurati pravilnost glasanja'

Europski izbori (1)
Boris ŠČitar/VLM/PIXSELL
17.05.2013.
u 21:04

“Članovi biračkih odbora koje su predložile političke stranke nemaju ulogu ‘promatrača’ na izborima", pišu iz DIP-a.

Potaknuto primjedbama koje su pristizale na rad biračkih odbora na dosadašnjim izborima, Državno izborno povjerenstvo tim je odborima uputilo priopćenje u kojem ih upozorava da su dužni osigurati pravilnost i tajnost glasanja.

“Članovi biračkih odbora koje su predložile političke stranke nemaju ulogu ‘promatrača’ na izborima. Njihova je dužnost aktivno sudjelovati u radu biračkih odbora. Stoga naglašavamo da stranački članovi biračkih odbora imaju jednaka prava, ali i dužnosti kao i predsjednici i potpredsjednici odbora”, piše u priopćenju.

Navodi se i da članovi odbora ne smiju voditi bilješke o biračima, osim zaokruživanja rednih brojeva u izvacima iz popisa birača. Promatrače pak DIP upozorava da su dužni pridržavati se Zakona o lokalnim izborima koji propisuje njihova prava i obveze “s temeljnim ciljem da se omogući promatranje izbornog postupka, a da se pritom ni na koji način ne utječe na slobodno izražavanje volje birača”. Upozorava da promatrači ne smiju ni na koji način ometati rad odbora niti voditi zabilješke o biračima, ali ni video, tonski ili na drugi način snimati rad izbornog tijela.

>>Milan Bandić plakatima posvadio GONG i DIP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije