Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bušenje jadrana

Odbor za zaštitu okoliša podržao interpelacije HDZ-a i Mirele Holy

mirela holy
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
13.05.2015.
u 11:47

Jako sam iznenađena da ovdje nema ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i bio bi minimum pristojnosti da bude tu i pokuša objasniti svoje postupke, rekla je Holy

Odbor za zaštitu okoliša većinom je glasova podržao interpelacije o radu Vlade koje su inicirali HDZ i Mirela Holy zbog, kako tvrde, nezakonitog i netransparentnog postupka provedbe projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Interpelaciju je podržalo sedam članova odbora, odnosno Mirela Holy i HDZ-ovi zastupnici, dok je pet vladajućih bilo protiv. Sjednica je prošla bez rasprave, govorili su jedino predlagatelji interpelacija te predstavnici Ministarstva gospodarstva koje je vodilo cijeli ovaj projekt.

U ime Kluba HDZ-a, predsjednik Odbora Branko Bačić ponovio je svoj stav kako je cijeli postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju Jadrana nezakonit i netransparentan, te poručio kako treba zaustaviti cijeli štetni postupak te ga vratiti na početak. Podsjetio je da njegova stranka nije protiv projekta istraživanja, no jest protiv nezakonitosti i ubrzanosti kojom se sve vodi, te je još jednom nabrojio sve korake koje je Vlada poduzela, a za koje njegova stranka vjeruje da su protivni zakonu i nizu međunarodnih dokumenata.

– Ministarstvo prostornog uređenja, kao resorno, dalo je mišljenje da se dozvoljava raspisivanje javnog natječaja za istraživanje nafte i plina u Jadranu, nigdje ne spominje eksploataciju. Htjeli smo Sabor upoznati i s postupkom seizmičkog istraživanja Jadrana tvrtke Spectrum, jer posao te tvrtke je isključivo komercijalan, nikako znanstvenog karaktera. Zato tražimo javnu objavu ugovora s budućim koncesionarima – rekao je Bačić.

S njime se složila i predsjednica ORaH-a Mirela Holy, čiju interpelaciju potpisuje 19 zastupnika.

– Ovdje je silovana procedura i čini se da se Vlada trudila da prekrši sve propise i međunarodne dokumente koje se obvezala poštivati. Jako sam iznenađena da ovdje nema ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i bio bi minimum pristojnosti da bude tu i pokuša objasniti svoje postupke – primjetila je Holy koja je također podsjetila na sve korake koje su Vlada i ministarstvo gospodarstva poduzeli, a koji su, dodaje, nezakoniti.

– Ugovor ne štiti interese Hrvatske i građana, realizacija projekta bila bi štetna za Hrvatsku. Također, postoje opravdane sumnje u pogodovanje – naglasila je Holy.

Zamjenica ministra gospodarstva Sabina Škrtić članovima odbora objasnila je kako je cijela procesuda provedena transparentno i sukladno zakonima. Tvrdi da se kod objave ugovora mora tražiti suglasnost druge strane, ali da je ugovor "apsolutno dostupan" u Ministarstvu svakome tko ga želi pogledati. Budući su podnositelji interpelacije problematizirali i činjenicu da je posao izrade Strateške procjene dan na izradu tvrtki koja nikada nije radila tako nešto, nema nikakve reference i postoji svega dvije godine, Škrtić je odgovorila kako tvrtka ima certifikat.

– Ministarstvo zaštite okoliša je angažiralo temeljem javnog natječaja, pa ako imate dodatna pitanja o tome, njih kontaktirajte. No, moram primjetiti, da ako sumnjamo u ceritifikate, možemo sumnjati u baš sve – kaže Škrtić. Holy joj odgovara da tvrtka ima certifikat, ali nema nikakve reference, pa joj nije jasno kako se tako važan posao može dati tvrtki bez prethodnih referenci.

Predstavnici Ministarstva i Agencije za ugljikovodike nastavili su zastupnike uvjeravati u legitimitet cijele procedure, no predlagatelji su ih upozorili da uopće ne nude odgovore na brojna pitanja koja su postavili, a koja bi im dokazala da je sve napravljeno sukladno zakonima.

– Mi hodamo po drumu, a vi po šumi. Uopće ne govorimo o istim stvarima. Na temelju čega govorite o zajamčenim prihodima države, gdje to piše? Taj ugovor je nevjerojatno šlampavo napravljen, to je ocjena struke, tko ga je radio? Gdje se točno nalaze naknade za neizravne gubitke, gdje se spominje odredba prema kojoj Hrvatska može ulaziti u partnerstvo ukoliko se otkrije nafta ili plin – zanimalo je Holy, a sličan niz konkretnih pitanja je postavio i Bačić koji je predstavnicima Ministarstva i Agencije poručio da nisu odgovorili na temeljne dvojbe iz interpelacije.

Na konkretna pitanja ipak nisu dobili odgovore već samo poruku da će ih "vrlo rado dostaviti".

>> Holy i HDZ teško će naći dovoljno ruku da sruše premijera ili Vrdoljaka

Komentara 10

Avatar mirica19
mirica19
12:28 13.05.2015.

Konačno! Čuvajmo ljepote ove zemlje!

Avatar mirica19
mirica19
12:31 13.05.2015.

Vlada je ustrajna u namjeri da nam uništi sva bogatstva ove zemlje, neće im se to dopustiti!

Avatar mili99
mili99
14:54 13.05.2015.

Podrška HDZ-u i njihovim zahtjevima za zaštitu okoliša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije