Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMINULI NOVINAR

Odbačena kaznena prijava u slučaju smrti Matijanića: 'Nisu utvrđeni propusti'

Zagreb: Dodijeljene nagrade HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2021. godini
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
08.12.2023.
u 18:13

Zaključeno je da je nepovoljan ishod na strani pacijenta bio posljedica rapidnog tijeka bolesti

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje novinara Indexa Vladimira Matijanića koji je preminuo u kolovozu 2022. od posljedica bolesti vezanih za teške posljedice covida-19.  Kako se doznaje na sudu, u rješenju tužiteljstva navodi se da su se prema Matijaniću u razdoblju od 2. do 5. kolovoza prošle godine primjenjivale odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću.

Multidisciplinarno vještačenje proveo je zagrebački Medicinski fakultet. Na dan Matijanićeve smrti 5. kolovoza 2022. u dva je navrata pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmjerila sve vitalne pokazatelje i utvrdila da je bio vitalno stabilan. Sat kasnije ponovno su došli zbog problema s disanjem, a pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svijest i prestao disati.

>> Prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića početkom veljače

Zaključeno je da je nepovoljan ishod na strani pacijenta bio posljedica rapidnog tijeka bolesti, točnije brzo napredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti covid-19 i da takav nije mogao biti spriječen unatoč svim poduzetim postupcima.

Također nije utvrđeno da je bilo propusta, navodi se u rješenju.

HND prosvjedovao ispred sjedišta DORH-a 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu​ priopćilo je prošlog utorka, u povodu brojnih novinarskih upita vezanih uz izvide o Matijanićevoj smrti prije 16 mjeseci, da su donijeli državnoodvjetničku odluku, no da je ona prvo upućena podnositeljici kaznene prijave i roditeljima preminulog novinara. Tužiteljstvo je tada izvijestilo da će, uvažavajući interes javnosti i poštujući prava oštećenika, javnost biti priopćenjem obavještena o odluci tek nakon što podnositeljica i roditelji s njom budu upoznati.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je još jednom upozorilo javnost da 16 mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića i šest mjeseci nakon što je Državno odvjetništvo završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.

'Za nas u HND-u od početka je jasno da postoji krivac. I taj krivac mora odgovarati. Nikada od te borbe za istinom i sankcioniranjem odgovornih za tragičnu smrt Vladimira Matijanića nećemo odustati'', rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare ispred Državnog odvjetništva u Zagrebu. HND je dan ranije s prosvjeda "Oprostite što smetam, ne mogu disati" zatražio smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša i upozorio da nije pokrenut službeni postupak niti je itko odgovarao zbog Matijanićeve smrti.

Ključne riječi

Komentara 6

SA
Satnik1111
21:05 08.12.2023.

Vakser koji je najviše pljuvao po ljudima koji su se odbijali cijepiti, nije se cijepio.

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
21:09 08.12.2023.

Najbolje da ukinemo MUP, DORH i postavino HND. To su sve strucnjaci.

KA
kanarinac
19:56 08.12.2023.

Kamen od tone stavit na njegov grob. skupa s njim ukopat i sva ona divna štiva, kako se nitko ne bi mogao inficirat sa dubokoumnošću koja je frcala iz svake riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije