Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja - Akcije čišćenja

Od Zagreba i Nove Kapele do Splita... ovog vikenda svi čiste!

Zagreb: Akcija Čistećih medvjedića organizirana u Maksimiru
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
28.01.2022.
u 11:42

Građanska inicijativa Čisteći medvjedići poziva sve zainteresirane da im se pridruže u velikim akcijama čišćenja na tri lokacije.

Iako medvjedi duboko spavaju svoj zimski san, za Čisteće medvjediće odmora - nema. Ova građanska inicijativa koja se bavi čišćenjem šuma i podizanjem svijesti o njihovoj važnosti zna koliko su njihove akcije prirodi potrebne te zato i ovog vikenda organiziraju njih čak tri – od Zagreba i Nove Kapele sve do Splita. Sve one održavaju se u sklopu Rezolucije Zemlja, najveće ekološke akcije u Hrvatskoj koju je pokrenuo Večernji list, a cilj je organizirano provoditi i podržavati upravo više ovakvih akcija. 

– U splitskom Trsteniku se nalazimo sutra, 29. siječnja u 10.15. sati kada ćemo se posvetiti čišćenju obale jer je to najveći problem u Dalmaciji. U Zagrebu se pak nalazimo isti dan u 11 sati u spomen-parku Dotrščina. Dan kasnije, u nedjelju 30. siječnja čistimo pak jedan divlji deponij u Novoj Kapeli – govori nam jedna od članica Čistećih medvjedića Anja Dragičević koja poziva sve zainteresirane da se pridruže akcijama.

18.12.2021., Zagreb - Cisteci medvjedici imaju ekolosku akciju ciscenja bunkera kod 4. Maksimirskog jezera. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ova entuzijastična grupa građana djeluje već gotovo dvije godine, imaju 50-ak stalnih članova, a do sada su više od 600 ljudi potaknuli da se pridruže akcijama čišćenja. Dogovori se sklapaju prvenstveno preko njihovih društvenih mreža gdje imaju više od 6000 pratitelja, a na čišćenju mogu sudjelovati baš svi, od najmlađih do najstarijih. Sve ove lokacije su već jednom prošli, no posla i dalje ima!

– Akcije nam traju oko dva do tri sata, nakon čega slijedi druženje u prirodi što je sada ograničeno zbog vremenskih uvjeta i pandemije koronavirusa, no radujemo se proljeću – kaže nam Anja. Objašnjava i kako su Čisteći medvjedići nedavno, također u sklopu Rezolucije čistili i zagrebački Maksimir, a ova akcija u Dotrščini bit će nešto drugačija od drugih jer će biti organizirana kao plogging čišćenje. Riječ je, naime, o švedskom modelu koji spaja trčanje u prirodi sa skupljanjem otpada koji se primjeri na stazi i uz stazu. 

– Očekujemo 20 do 30 trkača, a svatko će odabrati svoj tempo, neki će ipak odabrati laganu šetnju, a neki će uistinu potrčati. Na početku ćemo se podijeliti u timove nakon čega se svaki tim krenuti jednom stazom – najavljuju iz Čistećih medvjedića.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije