Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT REZOLUCIJA ZEMLJA

Jelusić: Pjesmom skupljamo sredstva i za spas Amazonije

Zagreb: Glazbenik Dino Jelusić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
25.01.2022.
u 14:11

Od petka je na I-Tunesima i Spotifyu pjesma “Human Race”, koju s američkim rock’n’roll izvođačima pjeva i Dino Jelusić

Ne može se svijet pjesmom spasiti, napisao je u jednom svom stihu pokojni novosadski kantautor Đorđe Balašević. Međutim, neki ga primjeri demantiraju. Dogodilo se to više puta kroz povijest moderne glazbe, najprije u kolovozu 1969. kada se na jednoj farmi u blizini Woodstocka okupilo gotovo pola milijuna mladih da bi muzikom i plesom izrazilo svoje neslaganje s ratom u Vijetnamu.

Internacionalni pothvat

Bilo je to, tvrde rock-analitičari, najveće okupljanje ljudi na jednome mjestu a da u pitanju nije bila neka bitka ili rat. Svijet je pjesmom ponovno spašen nekoliko puta u 80-ima, primjerice kada je Bob Geldof okupio kolege glazbenike u Band Aid kako bi snimili pjesmu koja će nahraniti milijune gladnih u Etiopiji. I danas popularan božićni hit “Do they know it’s Christmas” te 1984. otpjevali su, među ostalima, Phill Collins, Bono Vox, Boy George i George Michael, a iduće je godine uslijedio i antologijski koncert Live Aid te su prikupljeni milijuni dolara pomoći za gladne u Etiopiji. Iste su godine Michael Jackson i Lionel Ritchie napisali pjesmu “We Are the World”, koju su, među ostalima, izveli Stevie Wonder, Paul Simon, Tina Turner, Bruce Springsteen...

Sličan se projekt dogodio 1991. u Hrvatskoj kada su Zrinko Tutić i Rajko Dujmić napisali “Moju domovinu”, pjesmu koju su otpjevali najpopularniji hrvatski pjevači te svijetu poslali poruku o agresiji na Hrvatsku. Pjevala se u najtežim trenucima Domovinskog rata, a pjeva se i danas, kako u teškim trenucima poput potresa tako i u onim sretnima, kad slavimo najvažnije sportske pobjede.

Od borbe za boljim i pravednijim svijetom glazbenici ne posustaju ni danas. Zajednička nevolja koja ujedinjuje cijeli planet klimatske su promjene. Svoj glas za spas Zemlje prvi je digao Lil Dickie, američki reper, komičar i glumac koji je 19. travnja 2019. izdao single “Earth”, na kojem je okupio a-ligu američke glazbene scene kako bi upozorio na problem klimatskih promjena. Justin Bieber u animiranom spotu tako posuđuje glas babunu, Ariana Grande je zebra, Snoop Dogg “glumi” stabljiku marihuane, Sia je klokan, Rita Ora je vučica, Katty Perry pjeva ponija, a na YouTubeu je pregledana 342 milijuna puta.

Od petka se pak na I-Tunesima, Spotifyu i drugim platformama može poslušati pjesma “Human Race”, koju s velikim američkim rock’n’roll imenima pjeva i član grupe Whitesnake Dino Jelusić. Uz Dinu, na projektu sudjeluju Once Mekel i Edo Widiz, pjevač i gitarist iz Indonezije, zemlje koja je među najpogođenijima u svijetu problemom prekomjerne sječe šuma.

SAD pak predstavlja jaka postava rock-legendi koju čine Derek Sherinian, klavijaturist Dream Theatera i Alicea Coopera, Ron “Bumblefoot” Thal, gitarist benda Guns and Roses, Simon Phillips, bubnjar grupa Judas Priest, Toto i The Who, pjevač Jeff Scot Sotto te basist Stevea Vaija Billy Sheehan. Sredstva prikupljena projektom donirat će se projektu Forest Nation, koji se bavi pošumljavanjem područja na Zemlji opustošenima deforestacijom. Dino Jelusić za Večernji je otkrio da mu je bila velika čast sudjelovati u ovakvom projektu.

– “Human Race” jedna je jako lijepa priča, prvi internacionalni pothvat u kojem sudjeluju glazbenici iz SAD-a i Indonezije, a ja u tome predstavljam i Hrvatsku. Pozvao me Derek Sherinian, klavijaturist Dream Theatera, i pitao me želim li pjevati, a ja sam odmah pristao. U početku nisam imao pojma da će sva ta velika imena sudjelovati u projektu, no jako sam zadovoljan suradnjom i nadam se da ćemo uspjeti prikupiti sredstva za pomoć u pošumljavanju ogoljenih površina poput Amazonske prašume – govori Dino Jelusić, koji je još uvijek u Zagrebu i s nestrpljenjem očekuje travanj kada putuje u Los Angeles na prve probe s bendom Whitesnake.

Priča s projektom “Human Race”, dodaje, zasad je virtualna, no mogućnost zajedničkog nastupa nije isključena.

19.08.2021. Zagreb- Glazbenik Dino Jelusic."nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar

Manje komunalnog otpada

Sudjelovanje u ovakvom projektu, kaže Jelusić, pomoglo mu je da uvidi koliko je velik problem deforestacije, koji pogađa mnoga područja diljem planeta. Kada je bio mlađi, priznaje, bio je malo nonšalantan po pitanju zaštite okoliša, no s godinama je shvatio važnost očuvanja planeta.

– Na tome sam zahvalan majci, koja nas već godinama tjera da odvajamo otpad. Odvajam ga i ja te pozdravljam nakanu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića vezanu za odvajanje otpada. Naučit će one koji o tome ne razmišljaju da počnu razvrstavati otpad jer će se time smanjiti količine komunalnog otpada na Jakuševcu – smatra Jelusić, koji, kada god stigne, vozi i bicikl. Kada je bio student, kaže, gotovo uopoće nije koristio javni prijevoz, već je na Glazbenu akademiju odlazio isključivo biciklom, a vozi ga i danas kad god ulovi vremena.

Mladi glazbenik s međunarodnom karijerom pozdravlja i “Rezoluciju Zemlja”, ekološku akciju Večernjeg lista kojoj je cilj razvijati svijest o zaštiti okoliša nizom članaka i ekoloških akcija. 

 

 

 

Komentara 2

AR
arni63
08:15 26.01.2022.

svi veliki "humanitarci"kad se love bere

PA
pavlov
14:26 25.01.2022.

Uvjek je najbolje raditi "humanitarne koncerte" za spas drugog kraja planeta, jer porezna teže provjeri kamo je lovica prebačena....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije