Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u sjeni vođa

Od Aleksandra Vučića do Zorana Milanovića – vlade koje zasjenjuju premijeri

Zoran Milanović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
01.05.2015.
u 15:31

Mnogi europski lideri na sebe svraćaju svu pozornost javnosti

Tko je njemački ministar vanjskih poslova, tko osim Orbana čini vladu u Mađarskoj? Pitanja su to na koje nije lako odgovoriti jer u europskoj i svjetskoj politici sva su svjetla reflektora uperena u Angelu Merkel, Viktora Orbana, ali i u neke druge predsjednike vlada koji igraju većinu uloga ne ostavljajući svojim suradnicima puno prostora.

Ovih dana pozornost je privukla slika iz Srbije, Aleksandar Vučić svoju je vladu odvukao u kop Trnava u kolubarskim rudnicima, sjedili su na otvorenom na 30 stupnjeva Celzijevih. To je samo novi kamenčić u slici odnosa Vučića s vladom jer već je poznat po ponižavajućem odnosu prema svojim ministrima koje proziva na javnim sjednicama, posebno je toga bilo u vrijeme lanjskih poplava, s kojima se vlada u Srbiji teško nosila, a javna predstava očito je služila da se bijes naroda usmjeri na nekoga drugoga, a ne na premijera.

"Naš Eliot Ness"

Njemu u čast već je spjevana i pjesma, "on je naš, jes, jes, srpski Eliot Ness, on voli svoju Srbiju, zbog njega ćemo ući u Europsku uniju". Pjesmica nepoznate pjevačice, čije bi ime uskoro mogli znati svi, ilustrira ocjenu analitičara Žarka Puhovskog, koji kaže da je Vučić kao i Putin neka vrsta prijelaznog modela od autoritarnog režima prema demokraciji. – To su autoritarni vođe s demokratskom legitimacijom zadobivenom na izborima. Oni jesu izabrani, ali ponašaju se kao klasični autoritarni vođe. U nas je to bio Tuđman – kaže Puhovski. I u visokorazvijenoj njemačkoj demokraciji možda i najmoćnija žena svijeta Angela Merkel zasjenjuje sve ostale članove vlade, ali ona moć ne pokazuje, ne razgovara s visine sa suradnicima.

– Merkel ima moć koju ne želi pokazivati. Ponaša se antiglamurozno, istodobno kao siva eminencija i kao najmoćnija žena svijeta. Nikad se ne ponaša kao netko tko je donio odluku iako svi znaju da je ona odlučila – komentira Puhovski.

Kakav je stil Zorana Milanovića?

– S jedne strane, očito je da je sav posao zapravo prepušten ministrima. Međutim, hrvatski premijer uvijek kaže "moja vlada" ističući tako svoju ulogu, dok Merkel kaže "deutsche Bundesregierung" koristeći neutralan izraz njemačka savezna vlada – napominje Puhovski ocjenjujući da je kod Milanovića problem u nedostatku kućnog odgoja. Viktor Orban, za razliku od Merkel, išao bi u red autoritarnih vođa tipa Vučića i Putina, koji se ponaša poput strogog oca pa miješa politiku i moralne teme. Tako je sad najavio da je uložio puno napora u to da popravi stanje nacije, ali nije uspio, događaju se okrutna ubojstva i sad kani uvesti smrtnu kaznu!

Tsipras skriva bankrot

Pri tome ne mari za to što povelja Europske unije kaže kako nitko ne smije biti osuđen na smrt. Matteo Renzi, talijanski premijer, naoko samouvjerenim nastupom, kojim osvaja medije, zapravo nastoji prikriti nemoć.

– Ljudi koji su nesigurni viču, baš kao što su žene bile glasne jer nisu imale nikakvu moć – kaže Puhovski. Slično postupa, kaže, i grčki premijer Alexis Tsipras ponašajući se kao da se s Grčkom bori protiv cijeloga svijeta, prikrivajući nemoć da spriječi bankrot. I François Hollande nastoji medijskim nastupima prikriti činjenicu da je ušao u prevelike cipele pa, čak i kad uspijeva dobiti bodove reakcijom na teroristički napad, ipak djeluje prestrašeno.

>>Zoran Milanović kao Milan Bandić: Ima ga svuda

>>Ismijali Vučića: Umjesto heroja u snijegu ispao 'čika Spasoje'! 'Nastradao' i Novak Đoković

Komentara 28

Avatar Diktatorzla
Diktatorzla
15:53 01.05.2015.

Stoka sitnih zubi koja je protiv hrvatske demokracije,hrvatske slobode,hrvatske pameti i hrvatskog gospodarskog cuda i staleza te 200 obitelji mi udara minuse.a pomaze im zeleni i zuti vragovi koji nisu zeljeli hrvatsku demokraciju i hrvatsku slobodu I tako dalje

Avatar Diktatorzla
Diktatorzla
16:03 01.05.2015.

Imamo Hrvatsku.Imamo pretvorbu.imamo 200 obitelji. Šta mi preostaje još da vam obećam?

MA
magobank
11:39 02.05.2015.

Oni nemaju nikakivu moc,oni su obicni "dirigenti"orkestra(ministri-vlada) i diriguju po vec napisanim notama.Glavni dzekovi su ovi sto pisu note za orkestre a ne dirigenti.......ko pise note u "demokratiji"?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije