Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potplaćenost?

Od svake vlasti po dodatak i puna šuma dodataka

prosvjed, sindikati (1)
Patrik Macek/Pixsell
28.11.2012.
u 12:00

Kakvog smisla ima Vladi određivati koeficijente za pojedina radna mjesta kada su u granskim kolektivnim ugovorima potpisana uvećanja tih plaća nekad i za 100 posto

Sindikati zaposlenika u obrazovanju imaju veliku političku moć jer njihov štrajk znači blokadu cijele države. Zato je i odaziv na te štrajkove uvijek iznimno visok. Kada ne rade škole, djecu treba zbrinuti, roditelji se moraju organizirati, nastaje kaos u tvrtkama, traže se babysitteri, angažiraju više nego inače baka servisi...

Cijela zemlja, osim školaraca, izbezumljena je, pa nije ni čudno da se svaka vlast uvijek bojala štrajka u školama, koji nas očekuje u četvrtak. Zato su valjda i sindikati u obrazovanju uspjeli od svake vlasti iskamčiti po jedan dodatak na plaću, pa ih je sada toliko da se ni novi ministri nisu lagano snašli u šumi izdataka koji su praznili proračun. U vrijeme pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru prošloga ljeta periodički se svakog tjedna u javnost puštala informacija o novom dodatku i novom načinu za uvećanje plaće. Famozni 3,5,7,9 dodatak, koji se primjenjivao nelegalno osam godina, Vlada je konačno ukinula, a izvan snage stupa i dodatak od 2 do 2,3 posto kojim se u pet godina krize u obrazovanju plaća povećala 13 posto. No, to je samo mali dio dodataka koji su godinama ugovarani kako bi se iza leđa i potiho povisile plaće, a na sav glas i vrlo javno propagirala potplaćenost zaposlenika javnog sektora.

Kakvog smisla ima Vladi određivati koeficijente za pojedina radna mjesta kada su u granskim kolektivnim ugovorima potpisana uvećanja tih plaća nekad i za 100 posto. U tom kontekstu smanjivanje koeficijenata kojim je prijetila Vlada nema težinu. Vrag je u detaljima ili, da parafraziram, u granskim ugovorima u kojima leže milijarde kuna proračunskog novca čije se trošenje treba redefinirati i prilagoditi ekonomskoj situaciji.

>>Sindikati Vladi: Božićnicu 
ćete nam ipak morati isplatiti

Komentara 1

KV
kvakva
12:27 28.11.2012.

U državi koju su hadezenjare udružene s "manjincima", "seljacima" itd. vodile kao svoju prćiju jedna od metoda financiranja stranaka i pljačke države jesu i "zlatni padobrani" oktroiranih šefova javnih poduzeća. U takvom sustavu potpuno je normalno, da apsolutni nered vlada i u npr. školstvu, od osnovnog do fakultetskog. I danas se sustavno laže kada se iznose podaci o plaćama primjerice u osnovnim školama, profesori po fakultetima imaju enormne plaće za nikakav rada itd itd. Hoće li netko, konačno, uvesti red?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije