Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNA ODLUKA

Od sutra kreće svinjokolja u Slavoniji: Sva područja u RH koja su bila pod nadzorom svrstana su u tzv. "zonu III"

Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka
Ivica Galovic/PIXSELL
20.12.2023.
u 14:39

Ministarstvo podsjeća svinjogojce i na važnu obvezu prijave brojnog stanja svinja na objektu do 23. 12. 2023., kao i obvezu kontinuirane prijave u roku od tri dana od nastale promjene (uginuće, premještanje, prasenje, klanje na vlastitom objektu).

Slavonski svinjogojci, koji još imaju što klati za vlastite potrebe, konačno mogu odahnuti. Od sutra i službeno počinje svinjokolja na područjima koja su bila pod zaštitom i nadzorom zbog afričke svinjske kuge (ASK). U Službenom listu Europske unije danas je, naime, objavljena provedbena uredba EU po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na ASK koja sutra stupa na snagu, kao i novo Rješenje o zonama Ministarstva poljoprivrede, priopćili su iz tog ministarstva.

- Navedenom Uredbom sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu 'zonu III.', koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III – tvrde iz ministarstva.

Od najavljenih promjena svakako je najvažnija mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe u objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara. Meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso, isključivo za područje RH. - Posebice ističemo da je osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječkobaranjske županije - tvrde iz ministarstva.

Podsjetimo, na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu u petak, 15. prosinca 2023. godine, Hrvatska je prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti. Predložene mjere i akcijski plan jednoglasno su podržani od strane Europske komisije i država članica.

VEZANI ČLANCI:

- O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu govori činjenica da od 29. studenog 2023. godine nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge. Naglašavamo kako je ovo veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija - poručuju resorni te zahvaljuju odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

Podsjećaju ih, međutim, i na važnu obvezu prijave brojnog stanja svinja na objektu do 23. 12. 2023., kao i obvezu kontinuirane prijave u roku od tri dana od nastale promjene (uginuće, premještanje, prasenje, klanje na vlastitom objektu).

VIDEO Fuchs o incidentu u školi: 'To je za svaku osudu'

Komentara 2

DZ
Dzasmin
15:11 20.12.2023.

Moji jadni svinjogojci! Sad kad vam je HDZ ubio 30.000 svinja, sad vam se jos i ruga dopustajuci vam svinjokolju? A sto budete sad klali? Perad? Zato niposto ne zaboravite slijedece godine na izborima opet zaokruziti HDZ!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije