Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrućine i u Francuskoj, Njemačkoj...

Od sredine tjedna Hrvatska na udaru toplinskog vala iz sjeverne Afrike

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
23.06.2019.
u 09:50

U Francuskoj meteorolog FranÇois Gourand najavljuje “neviđen toplinski val” koji će potući sve prethodne toplinske rekorde zabilježene u lipnju

Europljane idući tjedan očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih, neviđene za lipanj, a od sredine tjedna i u nekim dijelovima naše zemlje, na sjevernom, srednjom Jadranu te na zagrebačkom i karlovačkom području postoji opasnost od toplinskog vala. Potvrdili su nam to dežurni prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– Početkom tjedna nad Europski kontinent s juga započinje pritjecati suh i vrlo topao zraka iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatit će i veći dio zapadne Europe, pa i Britansko otočje. Očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine. Prema aktualnim prognozama, od sredine idućeg tjedna u nekim dijelovima naše zemlje postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Temperatura će biti iznad prosjeka, ali ne tako neuobičajeno visoka kao što se očekuje u Španjolskoj, Francuskoj, zemljama Beneluxa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.

Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperaturu između 30 i 35 stupnjeva – ističu dežurni prognostičari DHMZ-a. I europski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplinskog vala čiji se vrhunac očekuje sredinom tjedna. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stupnjeva Celzijevih, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj. Britanski meteorološki zavod MetOffice zabrinut je zato što bi toplinski val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva ovaj vikend. U Francuskoj meteorolog François Gourand najavljuje “neviđen toplinski val za lipanj” koji će potući prethodne toplinske rekorde za lipanj. U ljeto 2003., Francuska je pretrpjela intenzivan toplinski val koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba. Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stupnjeva Celzijevih.

“Od 1947. godine samo je toplinski udar od 18. do 28. lipnja 2005. bio intenzivan”, kaže Meteo France. Inače, prema sezonskoj prognozi DHMZ-a, Hrvatsku očekuje iznadprosječno toplo ljeto.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Golum
Golum
11:49 23.06.2019.

Kraj nasih strucnjaka, tehnologije i svega ostalog nama francuz treba reci da ce u HR biti pakleno...ma nek bude vruce samo nek grije.

IH
iron.hide.54966
10:15 23.06.2019.

U hrvatskoj više ništa neće biti isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije