Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVATORI IZ POŽEGE

Od solarnog automobila do eko vrcaljke i višenamjenskog pecala

tehnicka skola pozega (1)
Foto: Ljiljana Marić
1/5
23.07.2013.
u 11:08

Sve je počelo prije 14 godina kada su za državno natjecanje napravili solarni automobil za što su osvojili prvo mjesto.

Inovacije su ono po čemu je Tehnička škola Požega postala poznata ne samo diljem Hrvatske, nego i izvan njezinih granica. A sve je počelo prije 14 godina kada su za državno natjecanje napravili solarni automobil za što su osvojili prvo mjesto. 

Zasluge nastavniku

– Bio sam u tom timu. Damir Šoštarić je imao ideju, a ja sam kao strojar pozvan da to realiziram. Radeći na tom automobilu puno sam toga naučio, a što to mi je kasnije jako pomoglo. Gotovo svu svoju mehanizaciju za vinograd i podrum radim sam što mi je donijelo velike uštede. Velike zasluge za to pripadaju i našem sjajnom nastavniku Martinu Kaprelu, ali i ravnatelju koji je imao povjerenja da nam da novac da to napravimo – ističe nekadašnji učenik škole, a sada ugledni požeški vinogradar i vinar Dinko Vojak koji je zajedno s Damirom Šoštarićem 1998. godine bio među začetnicima inovativnih aktivnosti u Tehničkoj školi.

Od tada je Tehnička škola ostvarila brojne sjajne rezultate na državnim i međunarodnim sajmovima inovacija, a ponajveće zasluge za to ima nastavnik praktične nastave ing.strojarstva Martin Kaprel. Svoja prva iskustva iz područja strojarstva stjecao je u Njemačkoj gdje je pet godina radio u jednoj od najpoznatijih europskih tvornica specijalnih alatnih strojeva. Kada se 1976.godine vratio odmah je počeo raditi u srednjoj školi s time da se stalno doškolovavao te je stekao zvanje inženjera strojarstva. U zadnjih dvadesetak godina od kada njegovi učenici idu na državna natjecanja te u 14 godina sudjelovanja na sajmovima inovacija osvojio je 94 županijska, međužupanijska, državna i međunarodna priznanja.

Automobil na solarni pogon

- Osim automobila na solarni pogon koji je sada hit na tržištu još od naših inovativnih radova izdvojio bih uređaj za dekoraciju lima, rad učenika Dalibora Vukasa, višenamjensko pecalo učenika Mihaela Kanića, solarni uređaj za podešavanje sunčevih zraka i eko vrcaljka, radovi Luke Pavličevića. Zatim tu su još bili zapaženi radovi i učenika Josipa Larve, Mateja Podubskog i Romaria Vijačkića. Za mnoge ove radove dobili smo ponudu iz drugih država da ih dođemo izložiti, ali nažalost zbog financijskih razloga to nam je teško realizirati. Većinu naših inovativnih radova proizvodimo u našoj radionici. Upravo se pripremao za početak proizvodnje višenamjenskog reduktora s kojim je prošle godine učenik Romario Vijačkić u Nünbergu osvojio brončanu medalju. Ono što proizvedemo u našoj radionici uglavnom prodajemo u Color trgovinama u Slavoniji. Trenutno se tamo prodaje 16 naših proizvoda, a radimo i po narudžbi, uglavnom za kutjevački kombinat te za požešku Upravu Hrvatskih šuma – objašnjava nastavnik Kaprel koji je svoje brojne slobodne sate posvetio radu na inovacijama zajedno sa svojim učenicima.  Dodaje, da ima sreću, što se s njima upoznaje već u prvom razredu, kada ih pomno promatra te pokušava otkriti one najkvalitetnije i iz njih izvući potrebnu kreativnost i inovativnost. Sada mu, kaže, već i sami učenici dolaze i interesiraju se za inovacije.

Do sada ni s jednog sajma inovacija nisu došli bez neke od medalja što je poticaj za sve one učenike koji žele pokazati da znaju, mogu i hoće bolje.

>>Tehnička škola iz Požege iz EU fondova 'povukla' 255.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije