Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLIKARSTVO

Od pradjeda soboslikara Jakoba, preko Zorislava do unuka Jakoba

'                               '
'Photoshop'
10.03.2010.
u 17:25

Sve je počelo u najranijoj mladosti. Z. Drempetić Hrčić slikarski talent pokazivao je već u osnovnoj školi, a umjetničke gene naslijedio je od oca

Mladenačka ljubav prema kistu i bojama, proizlašla iz očeva soboslikarskog zanimanja, prerasla je u veliku slikarsku karijeru i akademsku naobrazbu Zorislava Drempetića Hrčića, akademskoga slikara iz Donje Stubice.

Kako je već deset godina u mirovini, za svoju najveću ljubav, kist, platno i boje, sada ima čak i više vremena nego što je imao u naponu životne i radne snage.

Počelo u djetinjstvu

– Sve je počelo još dok sam bio dijete, slikarski talent pokazivao sam već u osnovnoj školi. Moj je tata bio soboslikar, koji je zanat izučio u Celju, a puno je surađivao i prijateljevao s češkim slikarom Davorinom Solarikom. Njih dvojica su zajedno restaurirala zagorske dvorce, a ja sam im kao mali najprije prao kistove, a onda već kao srednjoškolac Škole za primijenjenu umjetnost miješao boje. Ta ljubav prema dvorcima mi je nekako ostala u krvi te sam poslije najviše uživao slikajući dvorce, kurije te različite krajolike – kaže Zorislav Drempetić Hrčić.

Nakon završetka Akademije likovne umjetnosti sedam godina predavao je likovni odgoj u Osnovnoj školi Donje Stubice, a 28 godina bio je ravnatelj Muzeja seljačkih buna i Muzeja Hrvatskog zagorja. Koliko je stigao, posvećivao je vrijeme svojoj najvećoj ljubavi, slikanju, u svome kućnom atelijeru te je tako dosad sudjelovao na više od 200 skupnih i 70 samostalnih izložbi. Spada u red vrlo cijenjenih i priznatih hrvatskih umjetnika, a četiri njegova djela krase i Banske dvore, a osim u Hrvatskoj, izlagao je i u europskim zemljama te u SAD-u.

Nedavni rođendan čestitao mu je i ministar kulture Božo Biškupić.

Snažni senzibilitet

"Vaš umjetnički izričaj snažna je senzibiliteta, posebno za Hrvatsko zagorje. Teme kojima ste čitav život okruženi dio su vašega bogatog stvaralačkog opusa, koji s užitkom pratimo više desetljeća. Romantičarskim temperamentom razotkrivate suštinske značajke povijesnog identiteta i prirodnih ljepota, a fascinantnim uprizorenjima ostvarujete integralnu sliku zavičajnog krajolika", napisao je, među ostalim, ministar Biškupić u rođendanskoj čestitki.

Inače, umjetnički geni u ovoj obitelji nastavljaju se i dalje.

Tako je Zorislavov sin Nikola završio Akademiju likovnih umjetnosti, smjer grafičar. A i troje unuka, Jakob, Tin i Marta, također pokazuju sklonost slikanju.

Najstariji unuk, 11-godišnji Jakob, koji je dobio ime po svom pradjedu soboslikaru, već je sudjelovao u skupnoj izložbi ove obitelji, koja je imala i simboličan naslov – "Od Jakoba do Jakoba" – jer je uključila četiri generacije ove nadarene slikarske obitelji, od pradjeda do praunuka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije