Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez oglašavanja

Od ponoći predizborna šutnja, glasuju vojnici u mirovnim misijama

glasacka kutija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
03.12.2011.
u 07:59

U susjednoj Bosni i Hercegovini od sedam sati otvoreno je trideset biračkih mjesta za oko 264 tisuće hrvatskih državljana s pravom izbora zastupnika za Sabor.

Od ponoći pa do sutrašnjeg zatvaranja birališta u 19 sati na snazi je predizborna šutnja. Ona vrijedi, kako je izvijestilo Državno izborno povjerenstvo i za internet. Naime, političke stranke i nezavisni kandidati dužni su se suzdržati od predizborne promocije na društvenim mrežama te poštivati i na ovim novim vidovima komunikacije predizbornu šutnju.

A ona je za 11. izbornu jedinicu - dijaspora, počela već jučer. Inače zbog vremenske razlike prvi su na izbore izašli birači na Novom Zelandu, dok posljednji glasuju hrvatski državljani u Los Angelesu. Na ovim biračkim mjestima glasuje se za tri zastupnika u Saboru hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

I  u susjednoj Bosni i Hercegovini od sedam sati  otvoreno je trideset biračkih mjesta za oko 264 tisuće hrvatskih državljana s pravom izbora zastupnika za Sabor.

Birališta u BiH bit će otvorena do 19 sati a na njima će se moći glasovati i u nedjelju, također od 7 do 19 sati.

I na prostoru Srbije otvoreno je šest biračkih mjesta na kojima hrvatski državljani mogu glasovati na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Prema procjenama, u toj državi trebalo bi svoju građansku dužnost ispuniti oko 30 tisuća hrvatskih građana koji imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji, kao i nekoliko stotina hrvatskih državljana koji se na dan izbora nalaze u Srbiji.

U 7. saziv Hrvatskog sabora bira se 151 zastupnik. U deset izbornih jedinica građani će izabrati po 14 zastupnika. U 11. izbornoj jedinici (za dijasporu) biraju se 3 saborska zastupnika, a u 12. osam zastupnika nacionalnih manjina.

Za 151 mjesto natječe se  4.382 kandidata.  

 

Komentara 71

OB
-obrisani-
10:21 03.12.2011.

Zrbez zaudara...fuj...pljuc.

SA
santos008
13:01 03.12.2011.

KAMOCEMO prvo ti nisi Hrvat.

V4
Vladimir12-4
09:56 03.12.2011.

Kako vidim, svi glasaju osim Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije